Selectați pagina

Imunitatea poate fi ajutată cu perioade scurte, dar intense de exerciții fizice. Ce arată ultimele studii științifice

Imunitatea poate fi ajutată cu perioade scurte, dar intense de exerciții fizice. Ce arată ultimele studii științifice

Imunitatea poate fi îmbunătățită cu ajutorul unor perioade scurte, dar intense de exerciții fizice, arată un studiu stiintific publicat în revista Circulation și care oferă oamenilor de știință o mai bună înțelegere a efectelor benefice pe care exercițiile fizice le pot avea asupra sănătății unei persoane.

Studiul, axat pe metaboliți

În acest context, cercetătorii au dorit să analizeze asocierea dintre metaboliții care sunt indicatori de sănătate și exerciții fizice.

Metabolismul unei persoane descrie reacțiile chimice care au loc în corpul lor. Metaboliții fie facilitează aceste reacții, fie sunt rezultatul final al acestora. Oamenii de știință au identificat relațiile dintre exerciții și anumite modificări ale metaboliților.

„Se știu multe despre efectele exercițiilor fizice asupra sistemului cardiac, vascular și inflamator al corpului, dar studiul nostru ofera o privire cuprinzatoare asupra impactului metabolic al exercitiilor fizice prin asocierea cailor metabolice specifice cu variabilele de raspuns la exercitii si rezultatele pe termen lung asupra sanatatii.”, spune Dr. Gregory Lewis, șeful secției Insuficiență cardiacă de la Spitalul General din Massachusetts (MGH) și autor principal al studiului.

În studiu se vorbește și despre efectele pe care le are asupra corpului o sesiune scurta de exerciții fizice.

„Ceea ce a fost frapant pentru noi a fost efectele pe care le poate avea o scurtă perioadă de exercițiu asupra nivelurilor circulante ale metaboliților care guvernează astfel de funcții cheie ale corpului, cum ar fi rezistența la insulină, stresul oxidativ, reactivitatea vasculară, inflamația și longevitatea.”,mai spune Dr. Gregory Lewis

Explozia de exercițiu modifică metaboliții și ajută sistemul imunitar

Cercetătorii au măsurat 588 de metaboliți la 411 persoane de vârstă mijlocie înainte și imediat după 12 minute de activitate fizică pe o bicicletă de exerciții. Acest lucru le-a permis să vadă efectul exercițiului fizic asupra metabolomului.

În general, cercetătorii au descoperit că scurta explozie a modificat semnificativ 80% din metaboliții unui participant . În special, au descoperit că metaboliții asociați cu rezultate negative asupra sănătății atunci când se odihnesc au fost reduși .

De exemplu, nivelurile ridicate de glutamat au fost legate de diabet, boli de inimă și hipertensiune, iar cercetătorii au descoperit că aceste niveluri au scăzut cu 29% după exerciții. Nivelurile de valerat de dimetilguanidină (DMGV) , care sunt asociate cu boli hepatice și diabet, au scăzut cu 18% după exerciții.

Legătura dintre activitatea fiziă și sănătate, încă necunoscută cercetătorilor

Oamenii de știință știu de multă vreme că există o legătură între activitatea fizică și o sănătate mai bună. După cum spun Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) :

„Activitatea fizică regulată este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru sănătatea ta”.

CDC menționează că exercițiile fizice regulate pot îmbunătăți sănătatea creierului unei persoane, o ajută să-și gestioneze mai bine greutatea, reduce șansele de a dezvolta diferite boli, inclusiv diabet, unele tipuri de cancer și boli cardiovasculare, întărește mușchii și oasele și îmbunătățește sănătatea mintală.

În timp ce oamenii de știință sunt bine conștienți de aceste legături, ei nu înțeleg pe deplin mecanismele moleculare precise care ajută la explicarea legăturii dintre a fi activ fizic și a menține o sănătate mai bună.

Sursa foto: unsplash.com

Sursa: Medical News Today

Circulation