Selectați pagina

Cum e batjocorită de sistem o femeie nenorocită într-un accident stupid de muncă. Chirurgul care a operat-o blamează public comisia de medici ce i-a refuzat femeii pensia de invaliditate

Cum e batjocorită de sistem o femeie nenorocită într-un accident stupid de muncă. Chirurgul care a operat-o blamează public comisia de medici ce i-a refuzat femeii pensia de invaliditate

O femeie din Brașov, care a rămas fără o mână în urma unui accident de muncă, a rămas și fără pensie de boală. Asta după ce o comisie de medici care stabilește cine ia și cine nu ia pensie de invaliditate, a decis că femeia are capacitate de muncă, așadar nu poate fi încadrată într-un grad de handicap.

Despre umilința la care a fost supusă femeia, Marinela Farcaș, a relatat pe pagian sa de Facebook, chiar unul din medicii care a operat-o, Șeful Secției Chirurgie Platiscă și Reconstructivă a Spitalului Clinic de Urgență Brașov, doctorul Dan Grigorescu.Postarea doctorului, însoțită de poze grăitoare, referitoare la starea pacientei, este intitulată „Prețul lacrimilor șterse cu greu”.

„Așa nu se mai poate! Am lăsat să treacă suficient timp pentru ca aceia care ar fi putut face ceva la modul omeniei profesionale s-o facă. N-au făcut-o! Pentru asta, voi ăia, medici ca și mine, aveți lipsa mea definitivă de stimă! Și acum, povestea!În urmă cu vreo doi ani, o femeie devenea victima unui accident de muncă, prin prinderea mâinii drepte, dominante (a tuturor celor 5 degete și a palmei) la un calandru fierbinte dintr-o călcătorie industrială. Rezultatul final, obținut după mai mult de 10 intervenții chirurgicale succesive, este cel din imagini. Atât s-a putut.”, spune medicul în postarea de pe pagina de socializare.

Potrivit echipei medicale care a operat-o pe femeie, în ciuda eforturilor, mâna pacientei nu mai este funcțională. Medicii nu au recurs la amputarea mâinii, pentru confortul psihic al femeii.

„Eforturile au fost mari, deoarece pacienta a vrut să aibă cât mai mult din mâna originală. Numai că o are, cum spunem, noi, plasticienii, mai mult „la inventar”, pentru că nu este funcțională aproape deloc (vezi imaginile 3 și 4). E însă deosebit de importantă pentru pacientă din punct de vedere psihologic, atât timp cât nu se uită lumea la ea ca la circ, așa cum ar fi dacă i-ar lipsi de tot. Sau aproape deloc.”, explică medicul Dan Grigorescu

Șocul pacientei a fost imens în momentul în care, la Comisia de Evaluare pentru Încadrarea în Grad de Handicap, medicii din comisie au decis că femeia este aptă de muncă și că mâna ar fi funcțională. Astfel, că femeia a fost lăsată fără pensia de handicap, care ar constitui singura sursă a ei de venit.

„Evident că a venit și momentul evaluării de către specialiștii în domeniu LA NIVEL NAȚIONAL a capacității de muncă și, evident, și a încadrării într-una din variantele de pensie de boală cuprinse în lege.
Verdictul? Deficiență funcțională MINIMĂ, capacitate de muncă PĂSTRATĂ, NU SE ÎNCADREAZĂ în grad de invaliditate!
FĂRĂ PENSIE DE BOALĂ, deci… „V-au rămas falange la degete!”- i-au spus, doct, unii din comisie, fără să-i examineze funcțiile actuale ale restului de mână, mai întâi strivită și arsă, iar mai apoi reconstruită în multe ore de intervenții chirurgicale. „Nu aveți decât 40% deficit, așa că, ASTA E!”- au concluzionat, în dispreț față de situația DEFINITIVĂ a pacientei, unii ăia… Oameni buni! Toată lumea medicală știe că o structură fără funcție nu are, practic, nicio valoare în afară de, uneori, cea psihologică (hai să vă dau, în trecere, exemplul reconstrucției de sân după îndepărtarea celui original în cancerul mamar). Ce să mai spunem despre mână, care la om este organul esențial al muncii? Dacă nu poate „prinde” nimic cu ea, chiar „întreagă” fiind, cu toate degetele și falangele „originale” (ce ați zice, de pildă, de o mână paralizată?), poate oare cineva de pe Pământul ăsta munci?
Adică dăm ajutor social unor persoane integre fizic 100% și nu dăm o amărâtă de pensie uneia care s-a nenorocit muncind legal? Rușine să ne fie!”, a mai scris medicul Dan Grigorescu.

Doctorul spune că acum regretă că, împreună cu echipa medicală ce a operat-o pe femeie, nu i-au amputat acesteia mâna, dacă aceasta ar fi condiția ca ea să beneficieze de pensia de invaliditate.

Doctorul precizează că a făcut publice datele pacientei, cu acordul ei. Femeia vrea acum să îi dea în judecată pe mediciic care au decis că ea nu poate beneficia de pensie de handicap.

„Sper să aflați și voi ce preț au lacrimile pe care abia poți să ți le ștergi cu o mână ca asta!”, este emsajul doctorului Dan Grigorescu, către membrii Comisiei ce au umilit-o pe pacienta sa.

Cazul Marinelei Farcaș de la Brașov a ajuns și în atenția deputatului clujean Emanuel Ungureanu, ce deține și funcția de vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților. Ungureanu a precizat că „prioritatea zero pentru mine este schimbarea din temelii a sistemului de stabilire a criteriilor pentru încadrarea în grad de handicap a persoanelor cu dizabilități.”