Selectați pagina

Pască şi cozonac ca în Maramureş. VEZI REŢETELE

Pască şi cozonac ca în Maramureş. VEZI REŢETELE

Pască și cozonac ca în Maramureș, două preparate culinare cu un gust inconfundabil. Sărbătoarea Paştelui aduce cu ea şi tradiţia unor bucate care nu pot lipsi de pe masă. Printre acestea Pasca şi cozonacul dulce.

În Maramureş unele gospodine obişnuiesc să pregătească un cozonoc dulce cu stafide sau fără, care poate fi mâncat atât pe post de desert, dar şi ca înlocuitor de pâine.

E practic o pâine mai dulce care se potriveşte de minune lângă preparatele tradiţionale din carne de miel sau lângă alte specialităţi din carne precum şunca.

cozonac
Așa arată un cozonac ca în Maramureș

Iată reţeta de cozonac dulce:

Ingrediente:

1kg făină
40 gr drojdie
3 oup
100 gr zahăr
100 ml ulei
1/2 linguriță sare
Coaja de lămâie
Stafide
700 ml lapte


Se face maia din drojdie cu un pic de lapte cald și zahăr. Aceasta se amestecă împreună cu făina peste care adăugăm ouăle bătute şi restul ingredientele. Dacă vă plac, acum este momentul când puteţi adăuga stafide (hidratate înainte).

cozonaci necopti
Cozonacii la dospit în tavă

Se frământă până rezultă un aluat moale. Acesta se lasă la dospit timp de o oră. Se pune in forme și se mai lasă la dospit 30 de minute după care se pune în cuptorul preîncălzit timp de o oră. Lasaţi primele 15 minute la 200 de grade şi apoi reduceţi temperatura la 170 de grade.

Pasca cu brânză dulce de vaci este un preparat uşor de făcut şi poate fi pregătit încă din Joia Mare.

pasca cruce
Lângă un cozonac ca în Maramureș se așează cu mândrieo pască

Iată reţeta de Pască pe care unele gospodine din Maramureş o folosesc:

Folosim aluatul de la prim reteţă însă doar jumătate din cantitate. După ce aluatul a dospit se întinde aluatul şi se pune într-o formă rotundă. Lăsăm la dospit timp de o jumătate de oră şi pregătim între timp umplutura. Salvaţi nişte aluat din care să faceţi modelul.

Ingrediente umplutură:

400 gr brânză de vaci

2 ouă

2 linguri de griş

vanilie, coajă de lămâie şi zahăr după preferinţe.

Se amestecă ingredientele de mai sus şi se pune umplutura peste aluatul din vas. Din aluatul din vas gospodinele obişnuiesc să facă o împletitură care se pune pe margini, iar în mijloc o cruce. Puteţi decora însă după preferinţe.

impletitura pasca
Pască ca în Maramureș, înainte de a intra in cuptor

Se dă la cuptorul preîncălzit pentru 30 de minute la 170 de grade.

Despre autor