Cum a fost la Elementum, festivalul pentru întreaga familie. Conectarea părinte – copil a fost starea de bază a evenimentului
Despre festivaluri de toate felurile se tot vorbește în România ultimilor ani. Cele mai multe au loc în capitală, dar ușor, au început să crească și evenimentele organizate în alte zone ale României. Untold-ul, cunoscut în întreaga lume se organizează de 5 ani în Cluj, Neversea are loc la malul mării, iar festivalul pentru copii, Lollyboom a început tot în Cluj, apoi s-a mutat în București.
Iar din acest an, un nou festival și-a făcut loc în agenda petrecăreților. De data aceasta, target-ul organizatorilor sunt părinții și copiii, festivalul se numește Elementum și, după 3 zile pline, tocmai a tras cortina primei ediții, care, în opinia participanților, a fost perfectă.
Natură, relaxare, conectare
Festivalul a fost gândit ca în el să se regăsească 4 elemente esențiale pentru Univers: apă, aer, foc, pământ. Așa că, locul ales pentru organizarea Elementum nu putea fi decât unul care să întrunească cele 4 elemente. Din fericire, Clujul dispune de un astfel de loc. Domeniul Lac Luncani, aflat la o aruncătură de băț de Drumul European 1, care tranzitează întregul județ. E un loc cu muuult loc de joacă și alergări, cu lacuri pline de rațe, sălcii umbroase și pajiști proaspăt cosite pe care se odihneau căpițe parfumate de fân, ce s-au transformat rapid în niște saltele veritabile de sărit, fără limită de timp sau tarif de intrare 🙂 Focul mai lipsește de acolo, dar a fost adus de Elementum. Și uite așa, s-au întrunit toate elementele Universului.
Am pornit din Cluj către Elementum, de dimineață. Se anunțau zile toride, de iunie, așa că ne-am echipat cu toții cu pălării, cremă de soare, costume de baie și o pătură pentru picnic. Am fi putut să ne luăm și cortul, pentru că la Elementum avea și zonă de campare, însă, anul viitor sigur nu îl mai lăsăm acasă, pentru că seara nu am mai fi plecat de pe acel domeniu superb.
După ce am ieșit de pe Autostrada Gilău – Câmpia Turzii, GPS-ul ne-a indicat să ieșim ușor în dreapta de pe DN1 și, un drum alb pietruit, care șerpuiește printe lanuri de floarea soarelui, ne-a dus pe o pajiște transformată în parcare. În jurul nostru erau multe mașini, semn că festivalierii – mari și mici – ajunseseră deja. Lângă parcare, 4 avioane de agrement, ultra ușoare, își turau motoarele.
Ne-am luat lucrurile din mașină și am urmat indicatoarele, până am ajuns în perimetrul festivalului. Am găsit hamace care se legănau ușor în umbra sălciilor pletoase, zumzet de copii fericiți, zâmbete de părinți relaxați și multe colțuri bine amenajate în care se desfășurau diferite activități: picturi pe corp, ateliere de gătit, sport în aer liber, desene pe lemn, activități distractive pe lac, relaxare la colțul Zem Center, colțul de lectură, sărituri în tandem cu parașuta, zboruri de agrement cu avioanele ultra ușoare și diverse scene unde, ba se cânta, ba se auzeau spectacole pentru copii. Cine are copii mai mici de 6 ani, știe ce rol important au Minnie și Mickey la un astfel de eveniment.
Ne-am găsit repede un loc unde să ne lăsăm pătura și am pornit să explorăm festivalul ce se derula în fața noastră pe câteva hectare. Peisajul arăta ca desprins dintr-un tablou canvas și abia așteptam să începem oficial relaxarea. Sau distracția. Așa că, primul lucru pe care l-am făcut a fost să ne schimbăm banii în tokeni și să mergem să cumpărăm înghețată.
Mâncare pentru toate gusturile și pentru toți pretențioșii
Atunci când am ajuns în zona de food trucks, am avut o surpriză. Plăcută. Erau așa multe bunătăți acolo, că nu ne-am putut opri doar la standul de înghețată. Ne făceau cu ochiul fructele de pădure proaspăt culese, vata de zahăr îmbietoare, dar ne atrăgeau și mirosurile ce răzbăteau dinspre truck-urile unde se pregăteau burgeri, wrap-uri, snadwich-uri, pește ecologic prăjit și servit alături de mămăligă aburindă, bunătăți împrumutate de la americani sau gogoșele delicioase de te lingi pe degete, deși sabotează vădit siluetele mamelor îmbrăcate cool, ca pentru festival.
Pot să vă spun doar ce am mâncat eu, că cei mici au fost fericiți să mănânce în voie cartofi prăjiți, îmbăiați în parmezan și unt. Eu m-am lins pe degete în timp ce savuram o pulpă de rață gătită în mare fel și așezată lângă un cartof copt, umplut cu sos de brânză și salată de pătrunjel. Asta a fost prima masă, de restul nu vă mai zic, vă las să încercați și voi bunătățile la ediția viitoare a Elementum.
Muzică, voie bună,conectare
Nu vă pot descrie fericirea de pe fața micuților prezenți la festival, dar nici mulțumirea și relaxarea de pe fața părinților. În acel spațiu parcă dispăruseră toate limitele și regulile, iar copiii parcă știau pe de rost toate regulile de parenting, pe care părinții secolului XXI se străduiesc să le pună în aplicare. Am văzut copii fericiți că pot sta cu picioarele goale într-un pârâiaș ce curgea repede printre pietre, că pot sări în voie pe căpițe de fân, copii care dansau fără griji pe pajiștea verde pe ritmurile pieselor cântate de DJ Project, concertul care a închis festivalul.
Să nu uit. La capitolul organizare, care din punctul meu de vedere a fost exemplară, cei care s-au ocupat de acest festival au amenajat locuri speciale, răcoroase, unde cei mici au putut dormi la prânz. În plus, bebelușii au avut colțul lor, unde mamele i-au putut alăpta și schimba. Și, deși nu era prevăzut în program, organizatorii au oferit la prânz supă caldă pentru toți participanții.
Noi am fost încântați (și când spun noi, mă refer la două familii cu două fete zglobii) și abia așteptăm următoarea ediție Elementum. Încântare am văzut și pe fața celorlalți părinți veniți la Elementum. E poate singurul festival la care mergi cu hamacul și tu, ca părinte, poți citi o carte liniștit, în timp ce copilul aleargă pe o pajiște plină cu fluturi, apoi se întoarce din alergarea lui și se așează la o măsuță unde pictează un fluture de lemn.
Surs foto: facebook.com/elementumfest