Selectați pagina

Cum a fost lasată o mamă să nască singură un bebeluș mort. La ultimul control a fost trimisă acasă de la spital

Cum a fost lasată o mamă să nască singură un bebeluș mort. La ultimul control a fost trimisă acasă de la spital

Dramă în familia unei clujence. Femeia a născut un bebeluș mort la patru zile după ce medicii de la Clinica de Ginecologie „Dominic Stanca”  din Cluj-Napoca au trimis-o acasă, deși a a ajuns la urgențe cu scurgeri de lichid amniotic. Mai mult, mama îi acuză pe medici că a fost lăsată să nască singură bebelușul mort și apoi forțată să semneze pentru incinerarea cadavrului.

Femeia a ajuns la camera de gardă a Clinicii de Ginecologie „Dominic Stanca”  din Cluj-Napoca după ce și-a dat seama că pierde lichid amniotic. Medicul care a consultat-o i-a spus însă să plece acasă. Potrivit unor surse medicale, în astfel de cazuri internarea gravidei și ținerea ei sub supraveghere sunt obligatorii.

 

Am ajuns la Stanca la urgențe(n.r. Unitatea de primiri urgențe a Clinicii de Ginecologie „Dominic Stanca”  Cluj) cu pierdere de lichid amniotic si cu mișcări fetale diminuate în ultimele 12 ore. M-au consultat și  mi-au spus că membranele nu îmi sunt rupte. M-au dus la monitorizare, îi bătea  inima bebelușului, era bine. M-au dus la ecograf și mi-au spus că am lichid amniotic în cantitate suficientă și m-au lăsat acasă.  Sâmbătă am simțit copilul, duminică nu l-am simțit. Nu m-am îngrijorat știind că am fost la ei la control și au zis că totul e ok, a declarat Larisa pentru stirimed.ro.

 

Patru zile mai târziu femeia a avut primele contracții și și-a dat seama că este posibil să nască, deși avea doar 34 de săptămâni de sarcină

 

Am ajuns la Stanca, am fost urcată pe masă, mi s-a spus că nu sunt rupte membranele. Am fost dusă la monitorizare și acolo nu se auzeau bătăiile inimii bebelușului. La ecograf, copilul nu mișca. Medicul m-a întrebat când am fost ultima dată la control. I-am spus că am fost joi cu pierdere de lichid. Și foarte mirat m-a întrebat „nu vi s-a propus internarea”? Eu i-am spus nu, mie mi s-a spus că scurgerea e normală. S-a uitat pe monitor și mi-a spus că copilul e mort, a povestit cu ochii în lacrimi femeia.

Chinurile prin care a trecut apoi sunt de neimaginat. În plus, femeia povestestește că nu a fost lăsată și își vadă copilul și cadrele medicale au fortaț-o să accepte incinerarea bebelușului.

M-au lăsat să nasc natural. Am fost tratată ca un animal. Am fost lăsată singură pe masa de nașteri de la dilatație 7 cm până când mi-a venit să împing copilul. Doctorii stateau într-un separeu, îi auzeam. După ce am născut, la 5 minute, a venit o asistentă cu un formular. Eu eram tulburată, eram inconstientă. Mi-au zis să semnez pentru incinerarea copilului că nu este altă procedură și am semnat. Apoi am aflat că ei aveau obligația să mă întrebe. Soțul meu era pe hol, dădea cu pumnii în ușă și insista la interfon și nu vroia nimeni să îl deschidă. Pe soțul nu l-a anunțat nimeni. Nu l-au chemat să vadă copilul. Nici mie nu mi l-au arătat. Mi-au spus că are 53 cm și 2350 kg, susține femeia.

Femeia mai povestește că rezultatele de la Anatomie Patologică infirmă cauzele decesului invocate de medicii de la Maternitatea Stanca din Cluj-Napoca. În plus, scrisoare medicală pe care a primit-o când a ajuns la urgență i-a fost luată înainte să nască, iar pe actele pe care le are apare numele și semnătura unui medic care nu a fost prezent la controale sau la nașterea bebelușului. Clujeancă este decisă să facă plângere la Colegiul Medicilor  și la Parchet.

Vreau răspunsuri. Nu știu cine o să le dea sau ce motive vor găsi. Îmi doresc să nu se mai întâmple alte cazuri. Sunt sigură că ar fi fost totul bine dacă la control mă internau. Copilul era întors, puteam să nasc. Dar am avut încredere în medic, dacă mi s-a spus că e o scurgere normală, am plecat acasă, a mai spus Larisa pentru ȘtiriMed

Reprezentanții Spitalului Clinic Județean Cluj, în subordinea căruia se află și Clinica de Ginecologie „Dominic Stanca” spun că în ceea ce privește cazul mamei ce a născut bebeșușul mort, s-au respectat toate procedurile medicale.

Pentru pacient s-au respectat corect procedurile de internare și monitorizare a gravidei. S-a internat în data de 14.03.2017 cu făt mort antepartum, a născut un făt de sex masculin cu greutate de 2350 grame, mort”, a declarat pentru ȘtiriMed, Monica Costin, director de îngrijiri al Spitalului Județean de Urgență Cluj

 

În maternitatea Stanca acest caz al mămicii care a născut un bebeluș mort, deși înainte cu doar câteva zile a fost la un control și i s-a spus că totul este în regulă, nu este unul izolat. Surse din cadrul clinicii au spus pentru ȘtiriMed, că au mai avut astfel de situații . De exemplu, în 2015, două femei au născut bebeluși morți, la interval scurt de timp una față de alta. Ca și în cazul de față și atunci, femeile au fost la control, li s-a spus că totul este în regulă, iar după câteva zile s-a constata că feții erau morți în pântece.

Nu se știe dacă până acum la Clinica „Dominic Stanca” s-au efectuat controale venite de la Ministerul Sănătății, întrucât nu s-a făcut public nici un raport de control.

Despre autor