

Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Municipal Turda a fost închisă, după ce un pacient ce a stat internat acolo mai multe zile a fost diagnosticat cu Coronavirus. Pacientul ar fi fost plecat din țară, dar nu a spus acest lucru când a ajuns la spital.
Potrivit conducerii Spitalului Municipal Turda, în urma unei anchete epidemiologice, acum personalul medical care lucrează pe secția deja închisă, dar și cadre medicale de la Compartimentul de Primiri Urgențe și de la Radiologie au intrat în autoizolare la domiciliu.
„Pacientul, în vârstă de 45 de ani, s-a internat în cursul zilei de luni, 16 martie, pentru o simptomatologie de tip respirator. A fost internat așa cum prevăd protocoalele, în pavilionul de Boli Infecțioase, care se află într-o altă aripă, diferită de pavilionul central al spitalului. Internarea a durat 5 – 6 zile, cu o evoluție oscilantă. Noi am încercat și am luat legătura cu DSP-ul și Spitalul de Boli Infecțioase, pentru a testa cazul, existând la un moment dat suspiciunea de posibilă infecție cu COVID. Am fost refuzați, pentru că pacientul nu se înscria în momentul respectiv în definiția de caz. Până la urmă s-a reușit testarea și din păcate cazul a fost confirmat cu COVID. Pacientul este acum internat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj”. a declarat dr. Ovidiu Stănilă, directorul Spitalului Municipal Turda, într-o conferință de presă, organizată online.
Directorul spitalului mai spune că, pacientul a ascuns de medici faptul că a fost plecat din țară, lucru care a dus la diagnosticarea sa cu întârziere.
„Din păcate, pacientul nu a recunoscut că într-o anumită perioadă a fost plecat din țară, ceea ce pentru noi ar fi fost un indiciu extrem de important în managerierea acestui caz. Deci, mesajul meu este: oameni buni, dacă vreți să vă ajutpm, vă rugăm ajutați-ne și voi pe noi. Nu ascundeți lucruri și încercați să stați acasă, pentru că izolarea și distanțarea socială pot să facă, la un moment dat, diferența dintre viață și moarte”, a mai spus dr. Ovidiu Stănilă, directorul Spitalului Municipal Turda.
CUM VREA UN CHIRURG TÂNĂR SĂ RESUSCITEZE UN SPITAL DE CARE FUGE O COMUNITATE ÎNTREAGĂ
La rândul său, șeful Compartimentului de Primiri Urgențe din Turda, dr. Gheorghe Bogdan, a precizat că în acest caz au fost respectate toate protocoalele, lucru care nu a dus la o situație extremă, cum ar fif ost închiderea spitalului.
„Noi am respectat protocoalele și, vedeți, pacientul a fost internat pe o secție, aflată într-o aripă separată de spital. Așa am reușit să nu ajungem la o situație de a închide spitalul. Ne așteptăm în continuare la o creștere a numărului de cazuri, trebuie să fim conștienți de asta. Și avem nevoie de suportul dumneavoastră, avem nevoie să urmați sfaturile care se dau la tv, avem nevoie să ne înțelegeți și să ne susțineți și avem nevoie să ne credeți că facem tot ce ne stă în putință să vă ajutăm. Așteptăm din partea dvs să fiți responsabili, să nu supraaglomerați urgența și să stați acasă. Trebuie să protejăm și pacienții, dar trebuie să protejăm și personalul medical, penru că altfel, nu va mai avea cine să îngrijească următorii pacienți”. , a declarat dr. Gheorghe Bogdan, șeful CPU din cadrul Spitalului Turda
Comunitate pusă pe jar
Primul pacient diagnosticat pozitiv cu COVID-19, a pus pe jar nu doar un spital întreg, ci întreaga comunitate. În comengtariile pe care locuitorii Turzii le-au scris în timpul conferinței de presă online, aceștia își arătau îngrijorarea că soția pacientului lucrează într-o unitate de alimentație publică.
Altă categorie de cetățeni îngrijorați este a celor care au rude sau membri ai familiei în spitalul din Turda și care se tem ca aceștia să nu fie infectați cu noul virus.