Selectați pagina

Cum își amintesc autoritățile, legiutorii și societatea civilă de „nebunii” României, doar când are loc câte o tragedie. Cazul Spitalului de Psihiatrie Borșa, Cluj

Cum își amintesc autoritățile, legiutorii și societatea civilă de „nebunii” României, doar când are loc câte o tragedie. Cazul Spitalului de Psihiatrie Borșa, Cluj

1 din 20 de români suferă de tulburări psihice, arată statisticile europene. România e pe locul 3 în Uniunea Europeană, ca număr de pacienți diagnosticați cu tulburări din spectrul psihic. 2 milioane de români suferă de depresie și peste 800.000 suferă de bipolaritate, o altă boală psihică ce face ravagii.

În țara noastră există 44 de unități sanitare – spitale și sanatorii –  în care sunt diagnosticați, tratați sau internați pacienții cu boli psihice. Câteva mii dintre ei sunt internați acolo aproape permanent. Sau vin periodic, pentru internari și câte o cură de tratament, care le mai pune psihicul pe picioare.

Despre cele 44 de spitale nu se aud prea multe lucruri, decât atunci când se întâmplă câte o tragedie, cum a fost asasinatul de la Săpoca, de exemplu. Rar de tot mai apare câte o știre în care se vorbește despre faptul că majoritatea spitalelor de psihiatrie și a sanatoriilor funcționează în clădiri istorice, vechi de sute de ani, unde nu există circuite și nu există nici măcar condiții demne de trai. Știrea expiră, autoritățile publice promit că iau măsuri, timpul trece, situația este uitată, iar de bolnavii psihici își mai amintesc medicii, asistenții și infirmierii care îi văd zilnic.

Cazul Spitalului Clinic de Boli Psihice Borșa, județul Cluj

Un astfel de spital, unde sunt internați aproape 200 de pacienți cu boli psihice, este Spitalul Clinic de Boli Psihice Borșa. Aproape că nu este om din județul Cluj care să nu fi auzit de „spitalul de nebuni din Borșa”, un loc despre care se vorbește cu teamă și cu o ușoară repulsie. Puțini sunt, însă, cei care știu cu exactitate ce se întâmplă acolo.

Spitalul, aflat în subordinea Consiliului Județean Cluj, funcționează într-o  clădire, veche de 200 de ani, un castel retrocedat, în care nu s-au mai putut face lucrări de renovare. Așa că „nebunii” și personalul medical au rămas să se descurce cum pot, așteptând ca autoritățile să finalizeze și să recepționeze o clădire nouă și modernă în care să fie mutați cu toții.

Spitalul de Boli Psihice din Borșa, Cluj a ajuns în atenția opiniei publice din România, odată cu tragedia de la Săpoca. Mai exact, marți, când deputatul Emanuel Ungureanu, vicepreședinte în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților, s-a dus în vizită în acel spital și a găsit ceva la ce se aștepta, probabil, toată lumea: condiții insalubre pentru tratarea unor bolnavi. Fie ei și bolnavi psihic.

AICI puteți vedea un video făcut de deputatul Emanuel Ungureanu, în Spitalul de Boli Psihice din Borșa

„Imaginile filmate de mine ieri, nu pot descrie infernul în care trăiesc bolnavii îngrămădiți într-o clădire veche de 200 de ani și în trei pavilioane supraaglomerate mai vechi decât anul 1966.Consiliul Județean Cluj nu este în stare să finalizeze de 5 ani un corp nou de clădire, prost proiectat oricum, care nu rezolvă decât maxim 78 de locuri de cazare.

Nu este construită încă stația de epurare și pentru alt corp de clădire se face abia studiul de fezabilitate… Pacienții din acest lagăr, fac baie în curte sau în niște băi care seamănă cu cele de la Auschwitz!

Iarna, încăperile cu tavan ciuruit, care s-a prăbușit în capul bolnavilor de mai multe ori, sunt încălzite la sobele de teracotă, vechi. Geamurile sunt praf și pulbere. Vă imaginați cum trece iarna pentru acești bolnavi? Satul în care se află Spitalul Groazei se află la 36 de kilometri de Cluj, în localitatea Borșa, un sat uitat de lume care nu are sistem de canalizare.

Voi solicita în regim de urgență Consiliului Județean Cluj și Ministerului Sănătății, să-i mute pe cei 129 de bolnavi din clădirea-cocină, în condiții salubre, demne pentru ființa umană! Nimeni din cei responsabili nu trebuie să închidă un ochi, până situația acestor bolnavi nu este ameliorată semnificativ.

Ce se întâmplă la Borșa, este o rușine națională!”, a scris pe Facebook, deputatul Emanuel Ungureanu.

 

 

Ce spune conducerea Spitalului din Borșa

La mai puțin de 24 de ore de la publicarea filmului (realizat, probabil cu o cameră ascunsă) și a fotografiilor, care arată condițiile insalubre în care sunt ținuți cei aproape 200 de pacienți, managerul Spitalului Borșa a trimis presei o precizare. Însoțită de fotografii din noua clădire, în care ar urma să funcționeze spitalul și care  „va fi recepționată și dată în folosință în 2 luni”. Nicio fotografie care să ilustreze cum arată clădirea în care funcționează acum spitalul, nu peste 2 luni.

În precizarea trimisă presei, managerul Spitalului de Boli Psihice Borșa menționează că fotografiile și filmările făcute publice de Emanuel Ungureanu sunt realizate „tendențios, urmărind să surprindă exclusiv aspecte negative.”

„Același domn uită să ceară și să facă public punctul de vedere oficial al instituțiilor vizate, respectiv faptul că actualul spațiu este clădire monument istoric retrocedat, în care, din cauza proceselor de retrocedare, nu s-a putut investi.

Consiliul Județean Cluj, cu resursele limitate pe care le are, reușește să dea în folosință o nouă clădire și are în lucru, diverse stadii de proiectare, încă 3 noi pavilioane la acel spital.

Îi solicităm domnului Ungureanu să acționeze cu bună credință atunci când prezintă situații din sistemul sanitar și înainte să publice informații să solicite un punct de vedere astfel încât să nu fie atât de clar, ca acum, că este în campanie electorală.

Îmbunătățirea sistemului sanitar și modernizarea acestuia nu se face doar cu scandal pe rețelele de socializare, ci cu exercitarea prerogativelor aferente fiecărei funcții publice; autoritatea legislativă reglementează, autoritatea locală investește”, susține Ana Jucan, managerul Spitalului de Boli Psihice Borșa

 

Bolnavii nimănui

Tratați până acum ca și cum ar fi ai nimănui, bolnavii psihici ai României sunt în aceste zile în cuvintele tuturor: de la Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, care amenință cu o serie de controale și demiteri în spitalele de Psihiatrie din țară, până la parlamentarii puterii, care sunt aproape convinși că „nebunii” României trăiesc ca la hotel și parlamentarii din opoziție care arată cu degetul spre cei de la putere. Dar uită că acum câțiva ani au fost ei la putere și nu prea au mișcat un deget ca să îmbunătățească condițiile în cele 44 de spitale și sanatorii psihice.

Despre „nebunii” României vorbesc acum și ONG-iștii, și editorialiștii și toți cei care își dau cu părerea pe Facebook. Ba chiar și sindicaliștii din Sănătate vorbesc. Dar nu cu empatie, ci cu regret că sporurile salariale pentru personalul medical ce lucrează în aceste unități a scăzut de la 75% la 50%.

Despre ce se va întâmpla de acum înainte cu bolnavii tuturor, dar de fapt ai nimănui, încă nu vorbește nimeni. Până la următoarea tragedie pe care o va bifa România.