Selectați pagina

Cum îți ajuți copilul să se acomodeze repede la creșă sau grădiniță

Cum îți ajuți copilul să se acomodeze repede la creșă sau grădiniță

Intrarea în colectivitate reprezintă un pas major în viața copiilor, fie că vorbim despre grădiniță sau despre creșă. De cele mai multe ori părinții sunt însă cei mai emoționați și nu știu cum să facă pentru ca micuții să se adapteze cât mai repede și mai ușor. Specialiștii spun că cel mai important este ca adulții să le arate copiilor că sunt entuziasmați de această nouă etapă și să îi pregătească din timp.

Pregătirea copilului dinainte, reprezintă jumătate din drum, în perioada de adaptare. Un copil care știe la ce să se aștepte se va simți în siguranță. Îmi place să dau un exemplu părinților, pregatirea e ca și cum îi vorbești despre apa și spui e că marea e frumoasă,e albastră, are valuri, dar nu prea știi cum e până nu sari ea, dar macar ai o idee. Preagătirea e pas esențial, a declarat pentru stirimed.ro, Alexandra Dana Ilieș, educator parental.

În plus părintele poate programa vizite la noua grădiniță pentru ca micuțul să își cunoască educatoarele, iar acasă programul poate fi adaptat noii rutine.

Cu cât reușim să-l familiarizăm mai mult pe copil, înainte de a merge la grădiniță cu noul mediu, cu persoana care îl va îngriji, cu noile rutine cu atât adaptarea va fi mai firească. În partea de pregătire părintele poate să includă un joc simbolic. De exemplu, papușelele care merg la grădiniță să aibă același ritual de despărțire ca și copilul, a adăugat educatorul parental.

Părinții din dorința de a-și ajuta copiii ajung să facă însă unele greșeli care pot prelungească perioada de adaptare.

Părinții trebuie să știe că despărțirea nu va fi ușoară. Sunt copii care merg singuri în grupă, dar acestea sunt cazuri rare. De obicei, copii se despart plângând și cea mai mare greșeală este că părinții prelungesc această despărțire plânsă. Copilul poate înțelege mesajul că părintelui îi e greu să se despartă de el, că locul în care îl lasă e periculos, amenințător, un loc în care părintele nu are încredere, plânsul poate realmente să devină o strategie pentru al ține pe părinte acolo, a adăugat Alexandra Dana Ilieș.

Perioada de adaptare, de cele mai multe ori, durează aproximativ o lună. În cele mai multe cazuri însă, după două săptămâni copilul este deja adaptat la noile reguli din colectivitate.

Acomodarea depinde și de felul părintelui de a fi, dacă e un părinte anxios sau nu,  depinde de viteza cu care reușeste copilul să se atașeze de educatoare. În general, adaptarea durează cam două săptămâni, o lună, însă trebuie să ținem cont că după fiecare pauză, iar e nevoie de o perioadă de acomodare, mai ales la copiii mici, susține specialistul.

Dacă copilul nu se adaptează și intervin schimbări dramatice: copilul își pierde pofta de mâncare, refuză hrana, devine apatic, are coșmaruri care nu par să se amelioreze, începe să facă în scutec, deși înainte nu făcea, atunci părintele poate lua în considerare schimbarea grădiniței. Schimbările de comportament, crizele și tensiunile sunt însă normale în perioada de acomodare și vor dispărea cu timpul spun experții.

Pentru a-i ușura adaptarea la noua viață, părinții pot să îl lase pe copil să ducă cu el la grădiniță, o jucărie dragă și pot să îi dea copilului repere temporale clare.

E bine pentru copil să legăm venirea de un reper cât mai concret. De exemplu: ”o să te joci, o să mănânci, ieșiți afară și după prânz vine mami”. Am însă o rezervă legată de somn. Sunt copii, deși mai rar se întâmplă, care nu dorm dacă li se spune ” după ce dormi vine mami”. E important să aibă repere, pentru că vor corela și pot să aibă încredere că vin părinți înapoi să îi ia acasă. De fapt, asta e cea mai mare teamă a copiilor care încep creșa sau grădinița, neavând experiențe repetate că părinții vin după ei, se tem ca vor fi uitați acolo pentru totdeauna. Un lucru foarte important e ca părinții să nu întârzie și să îi ia la timp. Să-i spună copilului cine îl va lăsa în ziua respectivă la grădiniță sau creșă și cine va veni după el, a mai spus Alexandra Dana Ilieș, pentru stirimed.ro.

Și dacă nu știți cum să alegeți cea mai bună grădiniță sau creșă pentru copilul dumneavostră există o soluție.

Eu le recomand părinților să se îndrepte către om, pentru că aici chiar se aplică zicala ”omul sfințeste locul”. Cu cât e mai mic copilul cu cât are nevoie de blândețe și caldură. Dacă educatoarea e caldă și blândă, copilașul își poate transfera atașamentul spre ea și poate să rămână sănătos emoțional până vin părinții după el. Pe relația asta se poate apoi clădi și partea academică fără probleme, a spus educatorul parental.

Și pentru că nu există o instituție perfectă, experții ne recomandă să facem o listă de priorități, ca de exemplu ”pentru mine e important modelul de educație, mâncarea, proximitatea etc”. Dacă primele trei cerințe sunt îndeplinite de grădinița aleasă, restul pot fi negociate ulterior.

Dacă vreți să aflați mai multe informații despre cum puteți să îi ajutați pe micuți să se simtă la creșă sau grădiniță ca într-o a doua casă, Alexandra Ilieș va susține un curs la Cuibul Berzelor, în data de 13 septembrie.

Alexandra Dana Ilieș este formator acreditat de Ministerul Educației, educator parental certificate Circle of Security, promotor al Parenting-ului prin iubire.  Pe Alexandra Dana Ilieș o găsiți la Cuibul Berzelor din Cluj-Napoca sau pe Facebook-Parenting prin iubire.

 

Despre autor