Selectați pagina

1 din 4 cancere în rândul femeilor este localizat în sân. Octombrie este luna internațională a conștientizării cancerului mamar

1 din 4 cancere în rândul femeilor este localizat în sân. Octombrie este luna internațională a conștientizării cancerului mamar

1 din 4 cancere in randul femeilor este localizat in sân, arată  cele mai recente estimări ale Agenției Internaționale de Cercetare în Domeniul Cancerului. Depistat la timp, cancerul mamar poate fi tratat, spun specialiștii Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj, care recomandă femeilor să își facă periodic examinări și controale la nivelul sânilor.

„Depistat devreme, cancerul la sân se poate vindeca. Nu ignorați controalele medicale periodice și screeningul, mai ales după vârsta de 40 de ani!”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță”

Luna octombrie a fost decretată luna internațională a conștientizării cancerului mamar, așa că femeile sunt încurajate să se programeze pentru controale și screening-uri la nivelul sânilor. Statisticile arată că  95% din cazurile de cancer mamar pot fi vindecate, dacă sunt descoperite în fază incipientă.

Unde se pot face mamografii în Cluj

În Cluj-Napoca, femeile care vor să își facă examinări la nivelul sânilor, pot face aceste investigații, fie în spitalele de stat, fie la clinicile private. La Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, de pildă, la secția de Radiologie Imagistică Medicală, există un aparat performant, cu ajutorul căruia sunt depitate rapid eventuale probleme la nivelul sânilor. Consultațiile și examinările se pot face gratuit, în baz aunui bilet de trimitere de la medicul de familie.

Tot cu bilet de la medicul de familie, se pot face mamografii și la Spitalul Clinic Municipal „Clujana”.

În Cluj există, însă, și clinici medicale private, care au contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate și unde se pot face gratuit aceste investigații medicale, însă doar în baza unei programări.

Cât costă o mamografie?

Pentru că în sistemul de stat lista de așteptare pentru efectuarea unei mamografii este destul de lungă, multe paciente se îndreaptă spre mediul privat. Costurile unei mamografii bilaterale (n.red. pentru ambii sâni) variază în funcție de medicul care face procedura și clinica aleasă. În medie, costul unei mamografii pentru ambii sâni este de circa 500 de lei.

Prețurile unei ecografii mamare pornesc de la circa 300 de lei și pot depăși 500 de lei, în funcție de locul ales și de medicul care realizează procedurile medicale.

Ministrul Sănătății: „Înainte de a fi ministrul Sănătății, sunt femeie și mamă”

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a transmis la rândul său un mesaj, prin care îndeamnă femeile să pună pe primul plan al priorităților sănătatea și să își facă periodic controale ale sânilor.

„Cancerul rămâne una dintre principalele cauze de deces din întreaga lume. De aceea este nevoie continuă de educare, informare şi prevenţie în domeniul oncologic. Am făcut pași importanți, dar mai avem multe de făcut în acest domeniu. Dar cel mai important este ca fiecare dintre noi să conştientizeze necesitatea unui efort comun, a unui parteneriat pentru susţinerea sănătăţii din România în acest domeniu.

Doamnelor, înainte de a fi ministrul Sănătății sunt femeie și mamă! Vă încurajez să luați cele mai corecte decizii, atât pentru sănătatea dumneavoastrră, cât și pentru binele familiilor. Mergeti la un control medical anual! Preventia ne poate salva viata!”, a spus Sorina Pintea