Selectați pagina

Cum poate fi prevenită o boală care face ravagii printre femei. A fost demarat programul național de screening „Protejează-i aripile”

Cum poate fi prevenită o boală care face ravagii printre femei. A fost demarat programul național de screening „Protejează-i aripile”

La fiecare două ore, o româncă este diagnosticată cu cancer de col uterin. Asta arată statisticile medicilor specialiști, care spun că femeile din România nu se duc să își facă periodic controalele de specialitate. În plus, un număr foarte mare de femei nu au fost niciodată să își facă un test Babeș-Papanicolau.

Un nou program național de screening a fost lansat, luni, la Cluj, în cadrul căruia se dorește testarea a cât mai multe femei, pentru a preveni și, eventual, depista cancerul de col uterin.

„Orice femeie poate să meargă în centrele noastre pentru a fi testate. Acum nu mai e nevoie nici măcar de trimitere de la medicul de familie, este suficient codul numeric personal. Există centre de testare în fiecare regiune, la Cluj acest centru este la Institutul Oncologic. Știm că pentru multe femei este dificil să ajungă să facă aceste testări, din lipsa timpului sau uneori din motive financiare. PEntru aceste femei mergem noi cu unitatea mobilă în zone defavorizate, în mediul rural, în comunitățile de romi, pentru a testa femeile”, a declarat profesorul Florian Nicula, coordonatorul programului de screening la nivelul Regiunii de Nord Vest

Conform datelor prezentate de către Dr. Florian Nicula, România ocupă primul loc în Comunitatea Europeană, în ceea ce privește riscul femeilor tinere de a dezvolta cancer de col uterin. Astfel, prevalența infecțiilor cu HPV la femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 29 de ani este de peste 20%. Prevalența scade la 16,2% pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 30 și 34 de ani și la 12,5% pentru femeile cu vârsta între 35 și 39 de ani. În ceea ce privește regiunea Nord-Vest, incidența cazurilor de cancer de col uterin diagnosticate este de 11%.

„România prezintă o incidență de 3 ori mai mare a cazurilor de cancer de col uterindecât media la nivelul Uniunii Europene.5 Totodată, România se află pe primul loc din țările Uniunii Europene în ceea privește mortalitatea prin cancer de col uterin (14.2 la 100.000 de femei)”, a declarat Dr. Carmen Ungurean, Coordonator Programul
național de screening pentru cancerul de col uterin, Institutul Național de Sănătate Publică.

În ceea ce privește atitudinea femeilor din Transilvania cu privire la comportamentul preventiv în raport cu cancerul de col uterin, 7 din 10 nu și-au făcut în ultimii 3 ani niciun test pentru depistarea leziunilor precanceroase sau pentru depistarea HPV (nici testul Babeș-Papanicolaou, nici testul HPV- ADN).

Medicii spun că, depistat la timp, cancerul de col uterin poate fi tratat.

Sursa foto: portalsm.ro