Cum poți deveni eroul copilului tău. Mirela Retegan: „Le recomand părinților să se joace zilnic. 10 minute dimineața, 10 minute în trafic, 10 minute seara”.
Cum pot fi un părinte mai bun pentru copilul meu? Cum să îi arăt copilului că îl iubesc? Cum să fac să petrec mai mult timp împreună cu copilul meu? Sunt doar câteva dintre întrebările pe care și le pune zilnic (dacă nu de câteva ori pe zi) orice părinte. În goana de a fi și un bun profesionist, și părinte dedicat, și partener înțelegător, și prieten sau vecin de treabă, părintele modern din ziua de azi greu mai găsește, la finalul zilei, resursele necesare să se joace cu copilul care vrea doar câteva minute de atenție. Atunci când părinții nu se descurcă singuri să găsească răspunsuri la întrebările de mai sus, poate că e nevoie să apeleze la un… antrenor de părinți. Iar Mirela Retegan sau Tanti Prezentatoarea de la Gașca Zurli, cum mai e cunoscută, e omul potrivit să ofere câteva sugestii/recomandări părinților care nu știu de unde să apuce… parentingul.
Mirela Retegan se află în aceste zile, alături de Gașca Zurli, în cel mai nou turneu marca Zurli, „Puterea Cornetelor”. Dar a alocat câteva minute pentru a răspunde întrebărilor ȘtiriMed. Aflați din rândurile următoare care sunt provocările de mamă ale Antrenoarei Părinților, cum reușește să educe prin fiecare spectacol pe care îl creează și, cel mai important, aflați câteva rețete magice pentru părinți, venite direct de la Mirela Retegan.
ȘtiriMed: Mai este putin si Gasca Zurli porneste iar in turneu prin Romania.(n. red. a pornit deja în turneu) De data aceasta care e tema turneului si ce vreti sa le transmiteti copiilor?
Mirela Retegan: Tema e Zâmbetul. Vrem să facem România să zâmbească mai mult. Vrem să le amintim părinților că zâmbetul e magic. Că un om care zâmbește e un om simpatic și că orice barieră de comunicare poate să fie doborâtă printr-un zâmbet. Sunt oameni care nu numai că nu știu să zâmbească, dar nu știu nici să reacționeze la zâmbetele pe care le primesc. Am scris o poveste frumoasă, în care zâmbetul a primit chip și corp și se mișcă vesel printre noi, amintindu-ne că viața merită trăită zâmbind.
ȘtiriMed: În Cluj (si nu numai) reusiti sa umpleti sălile la fiecare concert. Mai ții minte cum au fost primele voastre concerte? Ce ati schimbat la voi, in timp?
Mirela Retegan: Primul spectacol a fost unul umanitar, într-un cinematograf din Mănăștur. Apoi l,a cinematograful din oraș, și apoi la Casa Studenților. De anul trecut facem spectacolele la Polivalentă. Totul a venit firesc, normal… la Casa Studenților țineam 3 spectacole într-o zi. Era epuizant, frumos și greu, așa că am riscat mutarea într-un spațiu mai mare.
Am schimbat cu fiecare locație felul în care ne-am prezentat: scena mai mare și mai frumoasă, sunetul mai bun, lumini mai spectaculoase și mai multe, condiții mai bune. La Polivalentă se creează o magie unică. Este spectacolul cu cea mai mare încărcătură emoțională.
ȘtiriMed: În acest moment care sunt provocările tale de părinte?
Mirela Retegan: Să învăț să trăiesc departe de copilul meu care a ales să facă ultimii 2 ani de liceu la Londra. Să învăț să-i accept deciziile fără să pot interveni în niciun fel. Să-mi amintesc că eu sunt doar ghidul ei și că o pot susține de departe doar cu gânduri frumoase și cu sfaturi bune, dacă mi le cere.
ȘtiriMed: Care a fost cel mai greu moment din viața ta de mamă și cum ai reușit să îl depășești?
Mirela Retegan: Nu-mi amintesc. Cred că adolescența a reprezentat “câțiva ani” înghesuiți într-un singur moment. M-a salvat faptul că în toată copilăria ei am construit o relație de prietenie. Copilăria copiilor noștri este despre noi. Să te uiți la el ca la o oglindă în care vezi și ce ai făcut bine și ce ai facut rău, e cel mai greu lucru de asumat.
ȘtiriMed: Trăim în viteză și, de multe ori, ca părinți, ne trezim seara că nu știm cum au trecut orele și abia am reușit să petrecem câteva minute cu copilul/copiii. Ai o rețetă magică pentru eficientizarea timpului și le-o dai si altor părinți?
Da. Cred că părinților le lipsește antrenamentul de a fi părinți. Cred cu toată tăria că să-ți iubești copilul e implicit să-l asculți, să ai răbdare cu el, să-l înțelegi, să-l susții, să-l accepți așa cum este el, nu cum ești tu. Abia acolo începe misiunea de părinte. Le recomand părinților să se joace în fiecare zi. 10 minute dimineața, 10 minute în trafic , 10 seara, pot să facă din tine părintele erou al copilului tău.
ȘtiriMed: Cum ii spune Mirela Retegan fiicei ei “NU”. Folosești “NU” sau găsești înlocuitori?
Îl folosesc. Cred că a fost cuvântul pe care mi-a fost cel mai greu să-l folosesc cu ai mei. Așa că, părinte fiind, am învățat și valoarea lui NU în viața mea și a copilului meu. Iar Maya a știut mereu când NU a fost ferm și fără negociere sau a fost un NU pripit, care poate fi retras. A învățat să susțină cu argumente cerințele și să spună la rândul ei nu, așa cum a învățat prin puterea exemplului ei să revină asupra lui NU.
ȘtiriMed: Un sfat pentru părinti: cum să ii facă pe copii să se simtă iubiți și apreciați? Ai o recomandare minune?
Mirela Retegan: Să-i facă să se simtă iubiți și apreciați. Să le acorde timp, răbdare și să se joace cu ei. Să încerce în fiecare zi să fie niște părinți simpatici și nu părinți neprietenoși.
Gașca Zurli ajunge în Cluj-Napoca, duminică, 7 octombrie și, de la ora 19:00, va susține un spectacol pe scena Sălii Polivalente. Bilete găsiți AICI