Selectați pagina

Cum purtăm corect ghiozdanul. Sfaturi de la kinetoterapeuții Alina Vădan și Andreea Iftimie

Cum purtăm corect ghiozdanul. Sfaturi de la kinetoterapeuții Alina Vădan și Andreea Iftimie

A început școala iar nelipsit este ghiozdanul din recuzita oricărui copil. Mai mic, mai mare, mai colorat sau cu personajele preferate, ghiozdanele sunt alese după diferite criterii. Cum trebuie însă să poarte elevul corect ghiozdanul e o întrebare pe care ar trebui să și-o pună fiecare părinte. Un ghiozdan purtat incorect poate afecta iremediabil coloana copilului, spun specialiștii.

Kinetoterapeuții Alina Vădan și Andreea Iftimie ne explică la ce trebuie să fim atenți atunci când copilul cară în spate un ghiozdan.

Coloana vertebrală este formata din 33-34 de vertebre între care se găsesc discurile intervertebrale. Împreună, acestea formeaza un lanț de patru curburi (cervicală, toracală, lombară și sacrală) cu rol esențial în amortizarea greutății și socurilor.

Când scolarul poartă un ghiozdan prea greu sau un ghiozdan nu e așezat corect pe spate, vor aparea compresii exagerate ale discurilor intervertebrale și posturi compensatorii greșite. Ce trebuie să ia în considerare părinții pentru a proteja coloana elevilor și pentru a preveni posturile incorecte:

ghiozdan

Greutatea unui ghiozdan gol să fie mai mică de 1 kilogram, iar plin să nu aibă mai multe de 10% din greutatea copilului.

Atunci când greutatea ghiozdanului este prea mare școlarul va avea tendința de a se apleca în față, de a se arcui pe spate, de a sta apleca într-o parte, dar va avea și un mers incorect.

Ghiozdanul trebuie purtat pe ambii umeri, nu doar pe unul. Purtat pe o parte mușchii spatelui și ai umerilor vor fi solicitati într-o poziție asimetrică, acest lucru putând contribui la apariția scoliozelor.

Suprafața ghiozdanului să fie bine lipită de spate pentru ca greutatea sa să fie cat mai aproape de centrul de greutate al copilului. Carțile mai mari și/sau mai grele vor fi asezate cât mai în spatele ghiozdanului iar cele mai mici și mai usoare către exterior.

Curelele ghiozdanului late de cel puțin 5cm, ușor îndepartate una de cealaltă la nivelul prinderii de sus și reglabile, astfel încât acestea să pună presiune pe umeri și să nu alunece în timpul mișcării.

În raport cu lungimea trunchiului copilului, partea de sus a ghiozdanului să fie cât mai aproape de umeri iar partea de jos nu are voie să se sprijine pe fese.

De asemenea se poate opta pentru un rucsac ce are curele și în partea din față (la nivelul taliei și pieptului), astfel acesta va fi și apropiat de corp.

Atenție! Un ghiozdan purtat incorect poate duce la apariția unor tulburări de postură precum cifoza dorsală și scolioza.

Acest material a fost realizat de kinetoterapeut Alin Vădan și kinetoterapeut Andreea Iftimie.

CITEȘTE ȘI Video: Terapia care recuperează bebeluşii cu afecţiuni motorii şi adolecenţii cu postură incorectă. Interviu cu Andreea Iftimie, kinetoterapeut

Despre autor