Selectați pagina

Cum reușește un grup de medici tineri să facă ce nu face statul de 30 de ani. Doctorii care fac prevenție cu bani din propriul buzunar

Cum reușește un grup de medici tineri să facă ce nu face statul de 30 de ani. Doctorii care fac prevenție cu bani din propriul buzunar

Șase medici și un preot au reușit să facă, într-o singură zi, ce nu face sistemul medical de 30 de ani, în România: au adunat într-un singur loc zeci de oameni care ajung prea greu la medic, i-au consultat, i-au diagnosticat și le-au prescris tratamente. Dar, mai ales, i-au învățat ce și cum să facă, ca să rămână, pe cât posibil, sănătoși.

Patru medici rezidenți epidemiologi, unii dintre ei cu dublă specializare – Adriana Man, Mihai Badea, Laura Apostol, Alecsandra Budihoi – , un medic specialist pediatru – Sabina Crișan și un medic specialist interne – Lucian Goia, au pus mână de la mână și bani din propriul buzunar și au demarat o campanie de prevenție într-un sat din Apuseni: satul Peleș din comuna Sohodol.

Inițiativa campaniei îi aparține medicului rezident epidemiolog, Adriana Man, care a aflat de problema accesului greoi către spitale și medici a oamenilor din satul Peleș, chiar de la preotul din localitate.

„L-am cunoscut pe preotul din acel sat în Israel. Mi-a spus ca are parohia într-un sătuc uitat de lume din Apuseni și mi-a povestit că locuitorii de acolo nu prea ajung la medic, accesul e greoi și atunci am zis: „hai să mergem noi acolo să îi consultăm pe oameni”. După ce am revenit în țară, am ținut legătura, am stabilit cu colegii că vom face această campanie, preotul i-a anunțat duminica, după slujbă, că urmează să meargă mai mulți medici să îi consulte și acesta a fost tot planul”, a povestit pentru ȘtiriMed, dr. Adriana Man, medic rezident epidemiologie la Spitalul Clinic de Infecțioase Cluj.

Prevenția, necesară, dar neaplicată

Prevenția este un fel de Fata Morgana în România. Aproape toată lumea a auzit de acest termen, unii înțeleg ce înseamnă, alții chiar îi înțeleg utilitatea, dar aproape nimeni nu pune în practică un astfel de concept. Mai ales dacă vorbim de autoritățile statului

Dar, iată, că ce nu face statul, fac medicii tineri. Cei 6 medici – epidemiologii, de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj, pediatrul, de la Spitalul din Turda și internistul, de la spitalul orășenesc din Câmpeni, au primit ajutor tot din partea societății civile: Clubul Rotary „Floare de Colț” Abrud, a pus la dispoziția medicilor un centru medical mobil, cu ajutorul căruia oamenilor li s-au făcut EKG-uri și ecografii.

„Au venit cam 30 – 40 de oameni și chiar au fost receptivi. Pentru că mulți  dintre noi avem duble specializări, am putut face investigații diverse. Am avut și un medic pediatru, însă, din păcate, au venit destul de puțini copii. Pe parte de diabet și nutriție a făcut evaluări dr. Alecsandra Budihoi, dr. Lucian Goia a făcut zeci de ecografii și, am descoperit afecțiuni de care oamenii nu știau. Erau unii care se știau cu probleme cardiace, de exemplu, dar am descoperit afecțiuni și în rândul celor care nu se știau bolnavi, dar nici nu ajunseseră de mulți ani la medic. Am descoperit diferite patologii, ateroscleroză de carotidă bilateral, hipertensiune arterială, modificări de col uterin, litiază biliară si renală, orjelet bilateral, conjunctivită, hipoacuzie. Pentru toate aceste probleme medicale s-au făcut indicații de tratament si investigații, astfel încât au fost prevenite diferite complicații care puteau pune in pericol calitatea vieții, unele cu risc crescut de AVC sau infarct.”, a mai spus dr. Adriana Man

Pare greu de crezut că în 2020, există oameni care ajung la medic odată la câțiva ani? Pare, dar aceasta e crunta realitate: în multe sate din Apuseni, de exemplu, oamenii – majoritatea bătrâni și bolnavi, nu au acces la servicii de medicină primară. Și situația este similară în alte zeci de sate și zone din țară.

În cadrul acestei întâlniri, oamenii au fost învățați cum să se spele corect pe mâini, cum să manipuleze corect măștile de protecție, au fost indrumati si sfatuiti sa mearga sa isi  faca screening-uri pentru diferite patologii, în funcție de vârstă și sex, pentru prevenirea și depistarea:  bolilor cardiovasculare, de col uterin( testarea Babeș Papanicolau), de sân(palparea sânilor, mamografie), cancerul de prostată (Ag PSA), de colon(colonoscopie), diabetul zaharat și sindromul metabolic (testarea glicemiei, greutatea, profil lipidic, hepatic etc), analizele uzuale, care se fac în fiecare an și la recomandarea medicului specialist precum și alte teste.

Viața într-un peisaj de vis, cu zero acces la medicină

campanie apuseni 6

Preventie medicala intr-o zona de vis, cu acces greoi la medicina/Foto: arhiva personala

Sătenii care locuiesc în Peleș, trăiesc zi de zi experiențe pentru care orășenii plătesc sute de lei, ca să evadeze în week-end din agitația orașelor. Se trezesc dimineața cu un peisaj de poveste în fața ochilor, își beau cafeaua la aer curat și inspiră mirosul proaspăt de munte. Dar oamenii aceștia nu revin lunea la viața din oraș, acolo unde medicul e la un apel distanță. Aici, spitalele sunt departe, durerile diverse se tratează cu leacuri din natură sau sunt ignorate, mijloace de transport nu sunt, iar medicul de familie face ce poate și cum poate. De pildă, la campania de preventie din Apuseni, nu a luat parte, a trimis doar asistenta, să îi ajute pe cei 6 medici veniți de bunăvoie în rândul pacienților din Peleș.

„În urma discuțiilor, testărilor, măsurătorilor, examinărilor și efectuării de ecografii, s-a descoperit ca unele persoane nu erau informate despre unele analize importante, s-au diminuat temeri față de unele controale medicale, s-au depistat patologii. Chiar dacă zona în care am fost e una în care oamenii duc o viață care ar părea ca e mai sănătoasa, cu aer curat și mâncare bio, informarea medicala e necesară. Vitală, chiar. Accesul la informare medicală și educație medicală e limitat. Bolile apar, indiferent dacă mediul e unul mai echilibrat si sănătos. E bine sa putem preveni”, a spus pentru ȘtiriMed, dr. Alecsandra Budihoi, medic specialist Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și medic rezident epidemiolog, an II

campanie apuseni 3

dr. Alecsandra Budihoi, in campania de preventie din Apuseni/Sursa foto: arhiva personala

Campanii continue

Caravana de prevenție care a poposit, mai întâi, în satul Peleș din Apuseni, e doar începutul unei serii de campanii preventive pe care, cei 6 doctori, își doresc să o facă permanentă.

„Am văzut că oamenii din satul Peleș chiar aveau nevoie de aceste controale medicale. Ei au fost interesați, au venit să vadă ce probleme medicale au. Vom mai ține legătura cu preotul Călin Paven și vom reveni acolo. Ne-ar fi plăcut să putem face mai mult. De exemplu, nu am avut suficiente glucometre. Însă, nici buget nu am avut, pentru că toate investigațiile le-am făcut din banii noștri și am avut sprijinul celor care ne-au pus la dispoziție centrul medical mobil. Acum ne concentrăm pe alte campanii. Vom avea și o asociație și sperăm să atragem și sponsori pentru demersurile noastre de prevenție „, a mai spus dr. Adriana Man

Campania de preventie din Apuseni, la fel ca toate celelalte campanii care vor urma, sunt susținute de proiectul Medicina Preventivă, un proiect curajos de educație medicală, inițiat chiar de dr. Alecsandra Budihoi și care are drept parteneri și alți medici, de diferite specializări, care vin în ajutorul pacienților cu sfaturi,  indicații și recomandări medicale.

ȘtiriMed susține și promovează prevenția și le mulțumește celor 6 medici pentru efortul pe care îl depun, ca să pună pe picioare aceste campanii preventive!