Selectați pagina

Cum să mănânci de sărbători, ca să nu acumulezi kilograme în plus. Rețete oferite de nutriționistul Diana Porumb

Cum să mănânci de sărbători, ca să nu acumulezi kilograme în plus. Rețete oferite de nutriționistul Diana Porumb

Zilele de sărbătoare sunt mereu o provocare pentru persoanele care au probleme de greutate, precum și pentru cele care și-ar dori să se bucure de mese în familie, dar să nu acumuleze kilograme în plus.

Diana Porumb, nutriționist-dietetician, specialist în Nutrigenetică, spune că bucuria sărbătorilor nu trebuie umbrită cu restricții. Iar silueta poate fi „salvată”, dacă există puțină organizare.

„Zilele de sărbătoare nu trebuie să fie motiv de stres. Eu le spun mereu și pacienților mei că se pot bucura de mese în familie, dar este nevoie de organizare și de echilibru. Astfel, eu recomand ca înainte de zilele în care știm că vom mânca mai mult să ne cântărim, ca să știm de unde plecăm. Iar după cele două, trei zile în care mâncăm mai mult, să avem câteva zile de pauză, în care alegem alimente mai ușoare”, a declarat pentru ȘtiriMed, Diana Porumb, nutriționist-dietetician, doctorand și specialist în Nutrigenetică.

mese Diana Porumb
Zilele cu mâncare multă trebuie urmate de câteva zile de pauză/Sursa foto: Diana Porumb

Mese frumoase, nu încărcate cu mâncare

Diana Porumb recomandă mesele mai egrabă frumoase și aranjate tematic, în locul celor încărcate cu mâncare.

„Eu fac, de obicei, două – trei aperitive, unul sau două feluri principale și 2 – 3 deserturi. Prefer să cumpăr alimente de calitate, de la producători locali, în locul coșului plin cu alimente procesate din supermarket și obișnuiesc să aranjez masa frumos, în loc să o încarc”, explică nutriționistul

cum mâncăm Diana Porumb
Platourile de pe masa de sărbătoare trebuie să fie frumoase/Sursa foto: Diana Porumb

Diana Porumb recomandă ca dulciurile să fie mâncate dimineața, în loc de mic dejun. Pentru prânz, cea mai bună alegere o reprezintă o friptură cu legume la cuptor sau la tigaie și cu murături, iar la cină se poate face o selecție de aperitive.

„Este important să existe o pauză de 4 – 5 ore între mese. Este ideal ca alcoolul să nu fie combinat cu dulciuri, iar la prânz să nu se mănânce două feluri principale, adică și friptură și sarmale”, a mai spus Diana Porumb.

masa de pranz Diana Porumb
Masa de prânz trebuie să conțină un singur fel principal

Nicio restricție alimentară de Revelion

Specialistul în Nutrigenetică spune că în noaptea de Revelion este permis orice aliment. Cu mențiunea că, cei care petrec Revelionul acasă pot opta pentru rețete și preparate sănătoase.

„Nu uitați să combinați alimentele cu multă mișcare prin dans, iar pentru fiecare pahar de alcool să consumați două pahare cu apă”, transmite Diana Porumb

Rețete sănătoase pentru mesele de sărbătoare, recomandate de Diana Porumb

321619787 1389195398513230 7649193095199664650 n
Idei de aperitive pentru masa de sărbătoare, propuse de Diana Porumb
322607568 685604066339252 4648818934780053814 n
Rețete propuse de Diana Porumb

Când vine vorba de dulciuri, Diana Porumb le recomandă pe cele preparate fără făină albă, cu nuci și semințe sau pe bază de fructe și creme de brânză. Iar specialistul are o soluție și pentru cei care nu au chef să pregătească deserturi.

„Dacă nu aveți chef de pregătit deserturi, puteți alege ciocolata neagră, pe care o topiți și glasați cu ea bucăți de fructe. Sau combinați bucățile de ciocolată neagră cu fructe proaspete”, explică nutriționistul.

322721041 512658197353998 7405052079704312031 n
Platou de desert propus de Diana Porumb

Cine este Diana Porumb

Diana Porumb
Diana Porumb, nutriționist dietetician/Sursa foto: arhiva personală

Diana Porumb este nutriționist-dietetician, doctorand și specialist în nutrigenetică. Profesează de 12 ani, a avut sub supraveghere peste 1500 de pacienți și a participat la numeroase cursuri de perfecționare în țară și în străinătate, pentrru abordarea afecțiunilor metabolice, oncologice, digestive, endocrine, microbiom intestinal, dar a urmat și module de gătit, sport sau psihologie.

Mai multe despre Diana Porumb și programele sale, găsiți AICI.

CITEȘTE ȘI: AMBULANȚA CLUJ ȘI MEDICII DE URGENȚĂ, SOLICITAȚI PENTRU FEBRĂ LA COPII ȘI CONSUM EXCESIV DE MÂNCARE, LA ADULȚI