

Ordinul Ministerului Sănătății care prevede amânarea operațiilor în spitale, dacă nu sunt urgențe, a indus panică în rândul pacienților și îi pune pe medici în situații delicate.
„Cu excepția operațiilor estetice, nu cred că cineva merge să se opereze de plăcere sau pentru că vrea”
spune pentru ȘtiriMed, Sanda Patrichi, managerul Spitalului Clinic de Recuperare din Cluj, unitate spitalicească ce anul trecut a fost spital suport COVID
În Spitalul Clinic de Recuperare Cluj pacienții sunt tratați și îngrijiți, indiferent de boala sau motivul care îi duce acolo. Unitatea are, așa cum prevede legea, și o secție COVID, dar restul secțiilor sunt pentru pacienți non-covid.
„Există cazuri când operația, poate, nu e necesară astăzi, dar dacă se întârzie, e posibil ca situația să devină gravă. Așa că medicul curant decide ce este de făcut. Nu poate nimeni să hotărască dintr-un birou dacă un pacient are nevoie sau nu de operație. Acest lucru doar medicul îl poate decide”
explică pentru ȘtiriMed, Sanda Patrichi, managerul Spitalului de Recuperare
Cât despre ordinul care prevede suspendarea operațiilor, managerul Spitalului de Recuperare spune că medicul curant cunoaște situația pacientului și poate spune cu exactitate dacă este necesară sau nu intervenția chirurgicală.
Sanda Patrichi mai spune că, deocamdată, în spital există suficient personal, să asigure toate serviciile. Ba chiar, un medic specialist ATI a fost detașat la un spital COVID, care nu mai făcea față din cauza numărului mare de cazuri ce au nevoie de Terapie Intensivă.
„Dacă se va pune problema să redevenim spital suport COVID, va fi nevoie să ne rechemăm medicul, ca să putem noi funcționa optim. Dar, deocamdată, așa cum am spus, noi tratăm și pacienți non-COVID”
încheie managerul Spitalului de Recuperare
La Institutul de Oncologie „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj, Ordinul de suspendare a operațiilor nu se aplică. Ba, mai mult, medicii de aici se confruntă cu o avalanșă de pacienți veniți din alte județe, unde în spitale nu se mai operează, în baza acelui ordin.
Pacientul oncologic este o urgență. Și orice întârziere, atât în ceea ce privește screening-ul, diagnosticul și tratamentul acestor pacienți poate avea efecte în ceea ce privește rezultatele oncologice, calitatea vieții, supraviețuirea acestor pacienți, motiv pentru care aceștia trebuie tratați de îndată”, a declarat Cătălin Vlad, managerul Institutului Oncologic din Cluj-Napoca, citat de transilvaniareporter.ro
Potrivit sursei citate, pentru că în alte spitale s-a ținut cont de ordinul semnat de Raed Arafat, la Cluj vin acum pacienți din toate colțurile țării. Astfel s-a ajuns ca la Cluj să fie tratați zilnic 600 de pacienți cu cancer.
La Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie „Dr. Octavian Fodor” (Clinica Medicală III), rar ajung cazuri care au nevoie de operație peste 30 de zile. Așa că, medicii de acolo operează. Cu sau fără Ordin al Ministerului Sănătății.
„70 – 80% dintre cazurile care au nevoie de operații și ajung la noi sunt pacienți oncologici. Deci nu ai cum să nu îi operei. Eu înțeleg că acest ordin s-a dat ca să se facă loc pe secțiile COVID. Pot să înțeleg acest lucru. Dar nu poți să suspenzi operațiile, pentru că sunt cazuri, acei pacienți cu fereastră operatorie, pe care, dacă nu operezi acum, în două săptămâni i-ai pierdut.”
spune pentru ȘtiriMed Mihai Mleșnițe, managerul Institutului de Gatroenterologie și Hepatologie din Cluj.
Managerul mai precizează că în Institut au alocat 30 de locuri pentru pacienții COVID – 26 pe secție, 4 pentru ATI. Și sunt ocupate toate.
La Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”, care este și spital COVID, Ordinul de suspendare a operațiilor nu se poate aplica, decât în teorie.
„La noi sunt doar cazuri grave. Avem pacienții oncologici, cu metastaze. Nu putem să nu îi operăm. Avem secția de Chirurgie Toracică. Fiecare operație de pe această secție înseamnă prelungirea vieții unui pacient”
declară pentru ȘtiriMed, dr. Ioan Mureșan, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Cluj
Doctorul mai spune că toate locurile destinate pacienților COVID sunt ocupate, atât pe secție, cât și în ATI.
„Toți sunt în stare gravă, nu putem să îi externăm. Acum nu s-a eliberat un loc și am anunțat la UPU, care e blocat, că putem prelua un singur pacient”
spune dr. Ioan Mureșan
Directorul Spitalului de Pneumologie susține că 80% dintre pacienții COVID internați sunt nevaccinați, iar vârstele celor internați la ATI sunt cuprinse între 40 și 60 de ani.
Va urma și cum se aplică Ordinul de suspendare a operațiilor în Spitalul Clinic Județean de Urgențe Cluj, Spitalul de Copii Cluj, Spitalul Militar, Spitalul Municipal Clujana, Institutul de Urologie Cluj, Spitalul de Infecțioase Cluj și Spitalul CFR