Selectați pagina

Cum se fac gărzile în unele spitale din Ardeal: au ajuns sa faca de gardă stomatologii pe medicina interna

Cum se fac gărzile în unele spitale din Ardeal: au ajuns sa faca de gardă stomatologii pe medicina interna

Un medic din Cluj, nevoit să facă gărzi și în alte spitale din Ardeal, povestește într-o postare pe blogul său în ce condiții mizere trebuie să supraviețuiască spitalele de stat, după ce marea majoritate a medicilor au plecat în străinătate.

„Sunt de (z)garda intr-un oras din Ardeal… Stiu, imi depasesc competentele profesionale, dar nu am ce sa fac. Sunt cu foamea in gat, nu am nici un venit, trebuie sa supravietuiesc. Singura varianta e sa fac garda pe toata medicina interna, nu doar pe specialitatea mea. Asa e in Romania: chiar daca esti specialist pe o anumita specialitate, din lipsa crunta de doctori, poti face garda pe mai multe specialitati. Nimanui nu-i pasa de competenta si de faptul ca mi-o depasesc. Trebuie acoperite garzile – majoritatea medicilor au plecat deja afara – si spitalele trebuie sa-si justifice existenta…”, scrie medicul Cezar Danilevici pe blogul său.

Medicul spune că este stresat șriind că va întțlni cazuri care nu țin de specialitatea sa, dar încearcă să se încurajeze pe sine.

„Ma bazez pe faptul ca in Franta, orice medic e in primul rand medic generalist, deci capabil sa faca fata la urgentele obisnuite… De ce ar fi atat de dificil in Romania? Dar tot eu ma gandesc: acolo esti de garda pe specialitatea ta, aici sunt de garda pe un intreg spital si pe toate specialitatile. Si daca tot umbla zvonul ca la un spital vecin au ajuns sa faca de garda stomatologii pe medicina interna, din lipsa de doctori, ma gandesc ca ma voi descurca si eu…”, mai spune doctorul despre experiența sa.

Cezar Danilevici mai povestește în postarea sa despre asistente medicale care nu știau să facă în mod corect manevrele de resuscitare, dar și despre pacienți „uitați” în câte un pat de spital, fără fișă de observație și fără să li se administreze tratamentul necesar.

„Sunt sunat pentru o pacienta care „se simte rau”. Gasesc o batrana cu pneumonie care abia mai respira. O consult, plamanii sunt „incarcati”, are nevoie de tratament. Mi se prezinta o foaie de observatie goala, care nu are decat un sir de diagnostice. Pacienta e de mai multe zile internata dar nimeni nu s-a sinchisit sa completeze istoricul ei sau rezultatul consultului de la internare. Am in fata o necunoscuta. Legea spune ca foaia se completeaza in primele 24 de ore dar pacienta e de mai multe zile internata. Probabil un caz cunoscut de medicul de pe sectia respectiva, dar nu si de mine care sunt medic exterior. In disperare de cauza, ma uit la foaia de evolutie, unde se scrie de obicei tratamentul. Nu e nimic scris. Urlu la asistente sa imi dea planul de tratament si descoperim impreuna, cu oarecare stupoare, ca pacienta nu are tratament. A fost internata, i s-au pus cateva diagnostice, dupa care a fost parasutata intr-un pat si… au uitat de ea… Pot intelege ca medicul prea ocupat cu altele a uitat de o pacienta (desi pare absurd), dar nici asistentele nu i-au spus (fiind o echipa) ca exista o pacienta fara tratament?! Se pare ca nu. Mai am banuiala sumbra ca pacienta nu a dat spaga si atunci a fost „trecuta cu vederea”, dar imi pastrez banuiala pentru mine.”, mai povestește medicul.

Citiți postarea integrală pe blogul medicului Cezar Danilevici