Cum se implică societatea civilă să sprijine autoritățile medicale în lupta cu COVID-19. Lista „facerilor de bine” din Cluj
Numărul mare de îmbolnăviri cu noul virus Corona, număr care tot crește de la o zi la alta, a scos la iveală – încă o dată – lipsurile din sistemul sanitar românesc. Lipsuri care ar putea duce la tragedii, în următoare aperioadă, când în România vor fi mii de bolnavi de Coronavirus, așa cum avertizează specialiștii în sănătate publică.
Profesorul Adrian Streinu Cercel a declarat că vârful pandemiei în România va fi după Paște, atunci când vor apărea simptomele celor care au venit/vin în contact cu cetîțenii români veniți în aceste zile din Italia, Spania, Austria, Germania și alte țări unde există cazuri multe de Coronavirus.
Așadar, personalul medical se așteaptă la o explozie a numărului de cazuri de bolnavi și privesc cu îngrijorare spre stocurile de măști și echipamente de protecție care sunt pe terminate, spre numărul de paturi din secțiile ATI, insuficient în situația în care se vor înregistra mii de bolnavi sau spre aparatura medicală care nu mai face față.
Și cum autoritățile nu par suficient pregătite să acopere toate aceste lipsuri, societatea civilă și mediul privat s-au solidarizat, au pus mână de la mână și au început să doteze spitalele cu tot ce e necesar, de la măști de protecție, până la apartură medicală sau mașini de transport al bolnavilor.
Izolete cumpărate de Aegon
În județul Cluj, Aegon România – Asigurări de viață și pensii private, a decis să cumpere 2 izolete (ambulanțe cu ajutorul căror sunt transportați în siguranță bolnavii sau suspecții de Coronavirus), ce vor ajunge în dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj.
„Trăim o perioadă dificilă, cu multe necunoscute pentru fiecare dintre noi. Suntem cu toții martori la desfășurarea acestei situații cauzate de COVID-19, iar a sta deoparte nu este o soluție. Fiecare dintre noi trebuie să facă tot ceea ce îi stă în putere pentru a putea trece cu bine peste această perioadă. Tocmai de aceea, din dorința noastră de a da o mână de ajutor și de a ne implica, am decis să achiziționăm cele două izolete, având în vedere faptul că s-a discutat în repetate rânduri despre faptul că, momentan, numărul celor existente în țară este insuficient. Suntem foarte recunoscători pentru toată activitatea cadrelor medicale din această perioadă, ei sunt în prima linie în lupta împotriva COVID-19 pentru noi toți, în timp ce nouă ne cer doar să respectăm recomandările autorităților și să #StămAcasă. Printre primii care trebuie protejați sunt cei din echipa Inspectoratelor pentru Situații de Urgență, cei care intră în contact cu pacienții pe care îi transportă la spital. Implicarea noastră este doar un alt fel de a le mulțumi și sperăm că îi va determina și pe reprezentanții altor companii să intre în această luptă comună.”, a declarat Sînziana Maioreanu, CEO Aegon România.
Reprezentanții Aegon România spun că au luat această decizie din dorința de a fi alături de comunitate și de cei care depun eforturi pentru noi toți.
„Sprijinul venit din mediul privat este binevenit în această situație dificilă la nivel mondial, iar cele două izolete propuse pentru a fi achiziționate ne sunt necesare urgent, având în vedere că există posibilitatea să crească numărul solicitărilor și acțiunilor desfășurate în următoarea perioadă. Mulțumim pentru că ne susțineți în eforturile depuse pentru limitarea răspândirii noului tip de coronavirus și vă asigurăm că personalul unității noastre se devotă, alături de personalul medical și celelalte structuri responsabile, pentru a proteja cetățenii în această nouă situație dificilă.”, a declarat șeful ISU Cluj, general de brigadă Ion Moldovan.
Beard Brothers și multinaționalele dotează spitalele
Bărboșii din ONG-ul Beard Brothers nu au stat nici acum pe margine. S-au mobilizat și au adunat bani ca să cumpere dezinfectanți, materiale sanitare și aparatură medicală. În ajutorul lor au venit Banca Transilvania și Fortech, două companii importante în mediul economic din Cluj.
„Dragi prieteni,
Vrem sa va informam ca: in ultimele zile, am reusit achizitionarea a 1269 litri de dezinfectant, 2 videolaringoscoape, un ecograf(cardio si pulmonar) si 500 de masti FFp2. Suma achizitiei ajunge la 39 000 de euro, suport financiar primit din partea prietenilor de la Banca Transilvania. Incepand de maine (n.r. joi), vom incepe livrarea produselor in spitalele din Cluj-Napoca. Revenim cu fotografii. Nu ne oprim aici, suntem, in continuare, in cautare de masti (FFp3 sau FFp2) si combinezoane (cat. 3).”, au comunicat cei de la Beard Brothers, pe pagina lor de Facebook
Aceasta nu este singura contribuție a Băncii Transilvania, în lupta împotriva Coronavirus. Reprezentanții au mai anunțat că oferă 300.000 euro pentru achiziția de aparate de ventilație și echipamente de protecție ce vor ajunge la spitalele din prima linie.
TRANSPORT CU ZECI DE MII DE MĂȘTI CU DESTINAȚIA ITALIA A FOST OPRIT PE AEROPORTUL DIN CLUJ
CEO-ul companiei Fortech și echipa de acționari a companiei au anunțat că vor contribui cu suma de 50.000 de euro pentru a consolida gradul de protecție a personalului medical cât și capacitatea sistemului medical din Cluj-Napoca de a răspunde situațiilor generate de epidemia globală COVID-19.
„În acest moment este nevoie de solidaritate și implicare în comunitățile noastre locale mai mult ca niciodată. Suntem parte dintr-un mediu de IT local, puternic și stabil, și asta ne permite să dăm o mână de ajutor. E o datorie morală. E normal să le oferim suport cadrelor medicale și implicit comunității locale într-un astfel de moment critic pentru viitorul comunităţii. Am încredere că gândul nostru este împărtășit și de alți jucători importanţi din industria IT locală (multinaționale sau antreprenoriale) și că într-un fel sau altul vor fi și ei parte din efortul comun, așa cum s-a întâmplat în multe alte proiecte. Din partea noastră, e o primă acțiune în acest sens, și nu ne vom opri aici.”, a menționat Călin Văduva, CEO Fortech, potrivit unei informări postate pe pagina de Facebook a Beard Brothers
Biserica oferă mâncare și spații pentru carantină
Nici biserica nu a stat deoparte. Mitropolia Ortodoxă a Clujului, Maramureșului și Sălajului, a anunțat că va pune la dispoziție autorităților publice, pentru cazarea persoanelor în carantină, Centrul Misionar Social ”Ioan Bunea” din Sângeorz Băi, cu o capacitate de 70 de locuri, iar la nevoie, spațiile de cazare de la Mânăstirea Parva (Jud. Bistrița-Năsăud) – 200 de locuri și Mănăstirea Piatra Craiului (Jud. Cluj) – 70 de locuri.
În plus, prin cele patru cantine sociale pe care le are, va oferi în mod gratuit, la cerere, hrană la domiciliu pentru persoanele vârstince și bolnave, aflate în autoizolare.