Cum reîncep cursurile în școlile din Cluj. Sfatul pediatrilor pentru părinți
Cursurile în școli și grădinițe vor fi reluate de luni, 8 februarie, au anunțat reprezentanții Ministerului Educației, însă, copiii se întorc în clase în funcție de rata de infectare, din fiecare localitate în parte.
Excepție fac preșcolarii, elevii din învățământul primar, cei din învățământ profesional și dual, precum și elevii claselor terminale (a VIII-a și a XII-a), care se vor reîntoarce în clase indiferent de rata de infectare.
În județul Cluj, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean și directorii unităților școlare așteaptă mai multe clarificări care vor veni, cred ei, odată cu un ordin de ministru comun, al Ministerului Educației și Cercetării.
„Așa cum s-a anunțat deja, școala ca începe în funcție de rata de infectare și se revine la cele 3 scenarii, verde, galben și roșu. La nivelul județului Cluj sunt 81 de unități administrativ-teritoriale, DSP va monitoriza rata de infectare în fiecare dintre aceste UAT-uri, ne vor transmite datele și în funcție de acestea, se organizează și reluarea cursurilor. Scenariul verde presupune o rată de infectare de sub 1 la mia de locuitori, caz în care se renunță la modelul de predare hibrid și toți elevii se întorc la clase. În scenariul galben, se întorc în clase doar copiii din învățământul preșcolar și elevii din ciclul primar, respectiv clasele a VIII-a și a XII-a, iar în scenariul roșu, cursurile se țin online”, a spus pentru ŞtiriMed, Amalia Gurzău, purtător de cuvânt al ISJ Cluj.
Amalia Gurzău a mai precizat că în aceste zile urmează discuții cu directorii de școli și grădinițe și se fac pregătiri pentru ca elevii și profesorii care nu se pot întoarce la clase, din motive medicale, să poată susține cursurile.
Așteptăm ordinul comun de ministru, pentru a vedea cum ne organizăm, ce reguli de distanțare vor fi necesare, ca să putem pregăti totul, astfel încât părinții să fie liniștiți că întoarcerea copiilor la școală se va face în siguranță, a mai spus Amalia Gurzău, purtător de cuvânt al ISJ Cluj.
Chiar și în situația în care, în anumite zone, rata mare de infectare ar presupune carantina, la nivelul ISJ Cluj, s-au achiziționat deja circa 7.000 de tablete și lapopuri, pentru școli, licee și colegii din județ. Echipamentele s-au cumpărat, atât din fonduri guvernamentale, cât și din surse externe de finanțare.
Ce spun pediatrii despre întoarcerea copiilor în școli
Unul dintre cei mai cunoscuți medici pediatri din România. dr. Mihai Craiu, spune că vor exista cazuri de îmbolnăvire în școli, de luni încolo, însă acesta nu e un motiv ca școlile să rămână închise. Medicul a explicat și de ce părinții nu trebuie să se panicheze la gândul reluării cursurilor față în față.
În fața amenițării complexe (mutații ale virusului, creșterea contagiozitații unora dintre tulpini, oboseala ce duce la nerespectarea regulilor [COVID-fatigue], falsa siguranță imediat după doza 1 de vaccin, dificultățile globale de aprovizionare cu vaccinurile aprobate, abundența de mesaje incorecte sau evident mincinoase, polarizarea opiniilor pe extreme și abandonul dialogului, etc) trebuie să ne uităm la fapte.
Copiii fac forme ușoare de boală și practic nu mor decât în cazuri în care aveau comorbiditați amenințătoare de viață anterior maladiei COVID-19 – spune CDC. Dacă adulții respectă regulile de distanțare, igiena mâinilor si purtatul măștii, școlile vor rămâne deschise. Dacă emoțiile si pseudoștiința vor domina, va fi foarte complicat, a spus doctorul pediatru Mihai Craiu, pe pagina sa, Spitalul Virtual pentru Copii