Selectați pagina

Cum stabilim durata sarcinii și data probabilă a nașterii

Cum stabilim durata sarcinii și data probabilă a nașterii

Sarcina și pregătirea pentru venirea pe lume a unui copilaș sunt evenimente importante, atât pentru viitoarea mamă, cât și pentru viitorul tătic. Dacă vă faceți planuri să vă măriți familia cu încă un membru, aflați direct de la specialist câteva chestiuni esențiale pe care trebuie să le știți

După obținerea unui rezultat pozitiv la testul de sarcină, întrebarea care urmează este data probabilă a nașterii. Pentru confirmarea evolutivității sarcinii și a localizării intrauterine este necesară ecografia, metodă non-invazivă, indiferent de perioada sarcinii.

În general, durata sarcinii este între 280 și 290 zile, începând cu prima zi a ultimei menstruații ( pentru menstruații regulate la 28 zile) sau 40 SA (n.red.săptămâni de amenoree), până la 41 SA + 3zile. O sarcină la termen înseamnă că naștereasă se realizează între 37SA și 41SA+5 zile.

Pentru a cunoaște data probabilă a nașterii, este important să știm data concepției. Este dificil ca femeia să cunoască data concepției, în special la femeile care nu au menstruații regulate la 28 zile. Debutul sarcinii poate fi determinat prin 2 metode: în funcție de data ultimei menstruații, prin stabilirea numărului de săptămâni fără menstruație (n.red. amenoree) sau măsurarea LCC (n.red. lungime cranio-caudala) a embrionului la ecografia de prim trimestru. Ecografia realizată la începutul sarcinii este mult mai precisă decât data ultimei menstruații în stabilirea datei probabile a nașterii. În cazul pacientelor care au menstruații neregulate este de preferat ca numărul de săptămâni de sarcină și data probabilă a nașterii să fie stabilite prin examen ecografic.

Durata sarcinii este exprimată în săptămâni, nu în luni, deoarece este mult mai precisă. Săptămânile de sarcină sunt divizate în 3 trimestre :
Trimestrul I – de la concepție până la 14 săptămâni;
Trimestrul II – de la 15 săptămâni la 28 săptămâni;
Trimestrul III – de la 29 săptămâni până la naștere.

Durata normală a sarcinii poate fi influențată prin scăderea numărului de săptămâni, din cauza nașterii premature sau prin prelungirea numărului de săptămâni, când vorbim despre sarcină prelungită sau supra-purtată. Când nașterea se realizează înainte de 37 SA, vorbim despre naștere prematură și aceasta începând de la 25SA.

Înainte de 25 de săptămâni de amenoree, fătul este sub limita pragului de viabilitate și este încadrat ca și avort tardiv. Avorturile tardive sunt mult mai rare decât cele precoce, care au loc înainte de 15 SA.

Sarcina suprapurtată este sarcina care durează 42 de săptămâni sau mai mult. Declanșarea medicamentoasă a travaliului se va realiza începând cu 41 SA+5zile, deoarece riscul de a continua sarcina este mai mare decât riscul declanșării medicamentoase a nașterii.

Pentru o sarcină sănătoasă și un bebe de nota 10 este important ca sarcina să fie corect dispensarizată de medicul ginecolog.Informațiile despre ce se petrece în corpul mamei în timpul sarcinii vor fi discutate pe parcurs.

Dr.Daniela Pintican – Medic specialist obstetrica – ginecologie

Pe dr. Daniela Pintican o găsiți la Clinica de Obstetrică-Ginecologie „Dominic Stanca” Cluj, la Clinica Medlife Cluj și la Clinica Novogyn Cluj