Selectați pagina

De 8 Martie, un deputat și zeci de persoane au cerut în stradă demolarea Clinicii Ginecologie II „Dominic Stanca” din Cluj: „Vrem o maternitate nouă”

De 8 Martie, un deputat și zeci de persoane au cerut în stradă demolarea Clinicii Ginecologie II „Dominic Stanca” din Cluj: „Vrem o maternitate nouă”

De 8 Martie, în Cluj-Napoca, zeci de persoane au  ieșit în stradă, în fața Clinicii Ginecologie II „Dominic Stanca” și au militat pentru o maternitate nouă, pe locul vechiului spital, construit în 1919. Campania „Vrem spitale noi, de la zero” este inițiată de deputatul Emanuel Ungureanu, proaspăt intrat în cursa pentru funcția de primar a municipiului Cluj-Napoca.

„Am lansat campania „Vrem spitale noi, de la zero”, cu scopul de a construi o maternitate nouă pe locul actualei Clinici de Obstretică-Ginecologie „Dominic Stanca” din Cluj-Napoca. Convingerea mea este că un oraș bogat cum este Clujul poate construi o maternitate de la zero la standarde europene. Actuala clădire trebuie demolată, iar pe terenul de 5000 de mp se poate construi o clădire nouă cu 250 de paturi. De mai bine de 100 de ani, un fost grajd este folosit drept spital pentru mame și copii.”, a spus deputatul Emanuel Ungureanu.

Ungureanu a făcut un apel către autoritățile locale și naționale să sprijine ideea demolării maternității Stanca și construcția unui spital nou pe același amplasament. Acesta mai spune că noul spital ar putea fi construit fie exclusiv cu bani publici, fie printr-un parteneriat public-privat.

Clinică de grad doi, cu peste 3.000 de nașteri anual

Clinica Dominic Stanca din Cluj-Napoca a fost construită în urmă cu 100 de ani, pe un teren situat în centrul Clujului, pe locul unor foste grajduri. Deși anual acolo se nasc peste 3.000 de copii, maternitatea, subordonată Spitalului Clinic de Urgență Cluj,  este catalogată drept una de grad II. Asta înseamnă că primește fonduri mai puține decât Clinica Ginecologie I, încadrată la grad I.

Consecința subfinanțării a dus la imposibilitatea asigurării unor condiții așa cum prevăd standardele, pentru pacientele ce ajung în acest spital. Astfel, nu puține au fost, de-a lungul anilor, cazurile de îmbolnăviri sau chiar decese ale nou-născuților, din cauza bacteriilor nosocomiale.