Cum poate fi prevenită depresia, în pandemie. Ce spune specialistul în Psihologia Sănătății, Mihaela Buzea
Depresia este boala cu cea mai mare incidență, după bolile cardiovasculare, la nivel mondial. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, în România, circa 25 procente din populație suferă de depresie. În lume, arată aceleași date, peste 300 de milioane de oameni sunt diagnosticați cu această afecțiune.
Pandemia de Coronavirus și măsurile restrictive din ultimul an au dus, cel puțin în România, la creșterea numărului de cazuri de depresie, susțin specialiștii. Aceștia trag un semnal de alarmă și spun că, în fața unui alt val agresiv al pandemiei de Coronavirus, numărul cazurilor de depresie va crește în următoarea perioadă.
Ce este și cum se manifestă depresia?
Specialistul în psihologia sănătății, Mihaela Buzea, spune că depresia este o o problemă care ține de afectarea sufletească, însă, de cele mai multe ori, înainte de a fi diagnosticați cu depresie, pacienții ajung la medic cu alte dureri sau afecțiuni.
„În spatele depresiei poate sta o durere de stomac, tulburări digestive, dureri musculare sau de cap, stare de moleșeală. Și atunci, pacientul merge la medic și începe să investigheze. Întotdeauna trebuie să căutăm și problema emoțională acestor stări și să tratăm mai întîi acea problemă”
spune pentru ȘtiriMed, Mihaela Buzea, specialist în Psihologia Sănătății
Manifestările depresiei nu constau doar în dureri. Un om cu tulburări depresive poate simți tristețe profundă, lipsa chefului de viață, nu mai vrea să se spele, să se pieptene. Iar oamenii care acuză astfel de stări sunt tot mai numeroși, după un an de pandemie, spune specialistul.
„După această perioadă de restricții, perioadă în care oamenii au fost triști și negativi, în creier s-au produs modificări. Și de aici și aceste manifestări atipice ale depresiei, prin tot felul de boli fizice. Una din două persoane a manifestat, în ultimul an, cel puțin o stare depresivă. Însă, noi, specialiștii, putem diagnostica aceste stări de tristețe ca fiind depresie, doar dacă pacientul prezintă în fiecare zi, timp de două săptămâni, astfel de stări”
explică psihologul Mihaela Buzea
Depresia – tratament
Pentru a putea fi trataă corect, depresia trebuie mai întâi diagnosticată. Specialiștii spun că persoana care prezintă tulburări depresive trebuie, mai întâi, să își conștientizeze problema.
„Conștientizarea și acceptarea problemei vine cu soluții. Apoi, e important ca pacientul să aibă pe cineva apropiat care să îl susțină: un prieten, o persoană din familie, care să îi cunoască situația, să îl observe și să îl ajute. Depresia moderată se poate trata prin ședințe de terapie și susținerea unui psiholog. Iar pentru cazuri de depresie severă, psihologul lucrează pentru pacient în echipă cu psihiatrul și, în paralel cu terapia, e nevoie și de medicație”
spune pentru ȘtiriMed, Mihaela Buzea, specialist în Psihologia Sănătății
Cum poate fi prevenită depresia
Ca orice altă boală, depresia poate fi prevenită. Pentru că, e mai bine și mai puțin costisitor să previi decât să tratezi.
„E important ca fiecare individ să facă, zilnic, ceva pentru el, ca să se protejeze. Că e vorba de sport, de tehnici de respirație, mindfulness, chiar și 15 minute în fiecare zi, pot face minuni. Avem nevoie să petrecem puțin timp cu noi, să fim conștienți de trăirile noastre, să alungăm gândurile negative. Studiile arată că oamenii care obșinuiesc să își scrie, dimineața, gândurile într-un jurnal, și-au îmbunătățit viața cu 33%. Așa că și acesta este un ritual pe care îl putem face. Când ne trezim dimineața să ne scriem gândurile într-un caiet, iar seara, să notăm în agendă un lucru pentru care suntem recunoscători în acea zi”
recomandă psihologul Mihaela Buzea.
Mihaela Buzea este psiholog specializat în Psihologia Sănătății Publice și Clinice. Are o experiență de peste 20 de ani de lucru în mediul clinic, în secții de gastroenterologie. Acum oferă sprijin emoțional și psihologic pacienților cu boli și tulburări gastrointestinale, care își tratează problemele de sănătate prin scheme de tratament combinate cu terapie.
CITEȘTE ȘI: STUDIU: PESTE O TREIME DIN OAMENI, AFECTAȚI ANXIETATE ȘI DEPRESIE ÎN PANDEMIE. CE SPUN SPECIALIȘTII