Selectați pagina

Cercetătorii de la UBB au anticipat dezastrul din sistemul sanitar. Ce mesaj au pentru autorități

Cercetătorii de la UBB au anticipat dezastrul din sistemul sanitar. Ce mesaj au pentru autorități

„Dezastrul din sistemul sanitar a fost anticipat”,

spun la unison cercetătprii din Universitatea Babeș-Bolyai, care au prezis încă din luna septembrie cum va evolua curba infectărilor.

Mai mult, aceștia au atras atenția că, în lipsa măsurilor luate la timp, sistemul sanitar va fi în colaps.

Declarația cercetătorilor care lucrează în cadrul proiectului COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor (RoEIM) vine după ce factorul politic aruncat în spațiul public ideea că măsurile de protecția nu au fost luate la timp, pentru că specialiștii nu ar fi anticipat gravitatea valului 4 al Pandemiei.

Proiectul RoEIM are ca obiectiv principal monitorizarea situației epidemiologice și economice în România în timp real, , bazată pe actualizarea zilnică a informațiilor, respectiv elaborarea de previziuni care să sprijine autoritățile în adoptarea măsurilor optime pentru gestionarea situației create de pandemia de coronavirus.

Pandemia COVID-19, monitorizată la UBB încă din valul I

„Chiar dacă proiectul se concentrează în primul rând asupra fenomenelor economice în contextul pandemiei, informațiile limitate și credibile din spațiul public privind posibila evoluție a pandemiei în România, au determinat echipa de cercetători ai UBB să dezvolte propriile previziuni și estimări privind evoluția pandemiei, care să ofere o bază de încredere pentru elaborarea unor previziuni economice. În privința anticipării gravității valului 4 al pandemiei, în data de 9 septembrie 2021 cercetătorii UBB au emis un comunicat de presă care avertiza în privința evoluției ratei de incidență la nivelul municipiului Cluj-Napoca, care „ar putea trece de pragul de 6 la mie în prima zi a noului an universitar (6,1 la mie în data de 27 septembrie), apropiindu-se de valoarea de 8 la mie până 1 octombrie”. Comunicatul a fost preluat atât de presa locală, cât și de cea națională .”

se arată într-un comunicat trimis de Universitatea Babeș-Bolyai

Rectorul UBB, profesorul Daniel David spune, la rândul său că scenariile elaborate de cercetătorii angrenați în acest proiect au anticipat cu o foarte bună precizie situația reală la începutul lunii octombrie.

„Astfel de analize arată ceea ce înseamnă o universitate (și o facultate) de talie mondială (world-class), capabilă să integreze în relații bidirecționale cazuri naționale în analize internaționale, cu un potențial impact științific și pragmatic major. Doar că analizele noastre sunt mai mult înțelese de agențiile de presă internaționale (ex. BBC News), decât de decidenții din țară”.

a declarat prof. Daniel David, rectorul UBB

Platforma RoEIM, sursă de informare pentru populație

Profesorul Răzvan Mustață, decanul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB, face un apel către autoritățile locale și naționale să se alăture eforturilor cercetătorilor, în procesul de gestionare al pandemiei.

„Prin intermediul acestui proiect ne-am asumat și rolul de a acorda un sprijin autorităților naționale și locale pentru procesul decizional în gestionarea pandemiei. Informațiile puse la dispoziție au o frecvență zilnică, sunt complete și comprehensive, având la bază un proces de cercetare autentic. Previziunile echipei noastre de cercetători și-au dovedit până acum acuratețea și credibilitatea. Toate informațiile și analizele noastre sunt publice și accesibile oricărei autorități, mass-media și oricărui cetățean care are nevoie de informație pertinentă.
Este clar, pentru noi toți, că în această perioadă de criză este nevoie să avem parte de o informare corectă, reală a publicului. Devine astfel imperios necesar ca procesul decizional al autorităților locale și naționale de gestionare a pandemiei să se fundamenteze pe mai multe surse de informație și nu exclusiv pe cele aparținând autorităților centrale. Platforma RoEIM reprezintă o sursă de informații credibile, accesibilă tuturor”.

a declarat prof. Răzvan Mustață

Despre ReEIM

Proiectul de cercetare denumit COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor monitorizează în timp real evoluția pandemiei, respectiv starea economică a țării, oferind în același timp previziuni pe termen scurt și mediu privind pandemia și performanța economică a României. Rezultatele complete ale proiectului de cercetare, actualizate în regim zilnic, pot fi consultate pe platforma online COVID-19 RoEIM (econ.ubbcluj.ro/coronavirus), iar analizele mai detaliate sunt publicate în mod continuu pe pagina Facebook a proiectului (www.facebook.com/covid19.roeim).