Selectați pagina

La dietă de crăciun. Plan alimentar pentru zilele de sărbătoare

La dietă de crăciun. Plan alimentar pentru zilele de sărbătoare

Zilele de sărbătoare pot fi chinuitoare pentru cei care, fie sunt la o dietă de slăbire, fie au adoptat un regil alimentar sănătos, însă slab caloric. Mesele aranjate festiv, pline cu bunătăți, ar putea da peste cap planurile de regim. Dar nutriționiștii au recomandări și pentru cei care nu doresc să se abată prea mult de la regulile proprii.

„Daca am ales să urmăm un stil de viață sănătos, nu o dietă pe termen scurt, atunci nu ar trebui să ne ingrijoreze faptul ca vin
sărbatorile, pentru că niciunul dintre noi nu este perfect, nici măcar din punct de vedere alimentar. Prin urmare și exceptiile fac
parte din viață, iar comportamentul alimentar (ce mâncăm cum sau cu cine) are componentă socială. Cu alte cuvinte, ne bucuram de sărbători, aniversari etc și prin anumite feluri de mancare. De cele mai multe ori, savurăm mai intens sărbătorile alături de
familie sau prieteni când stăm la masă cu aceștia, când plăcerea reîntâlnirii o acompaniem de plăcerea papilelor gustative. În concluzie, putem să lăsăm garda mai jos în momentele de sărbătoare, iar dacă dieta pe care am ținut-o este echilibrată, nici nu ar trebui să fie un rezultat dezastruos după câteva zile.”, explică pentru ȘtiriMed, Larisa Anchidin, nutriționist-dietetician

Trucuri pentru cei care sunt la dietă de Crăciun

Specialiștii spun că există câteva trucuri, ce pot fi puse în aplicare, atunci când apar… excesele culinare. Un truc ar fi consumarea unei salate înainte de o masă copioasă sau mai mult sport, după un fel de mâncare cu multă carne.

CITEȘTE ȘI: MENIU SĂNĂTOS PENTRU MASA DE CRĂCIUN. CE RECOMANDĂ NUTRIŢIONISTUL LARISA ANCHIDIN

„În primul rând este important să incercăm să respectăm cât de cât programul de masă, să evităm gustatul/ronțăitul între mese. În al doilea rând, mesele principale: mic dejun/prânz și cină trebuie să conțină minim o legumă crudă de ex: salata verde,
roșii, castraveți, varză, murături, etc sau gătită, de exemplu în supă și ar fi de preferat să se consume legumele întâi cu rol de
aperitiv. În al treilea rând, felia de cozonac sau prăjitură o putem mânca liniștiți în loc de gustare pentru a evita senzația de prea plin dacă am consuma 3 feluri de mâncare la o masă. În concluzie, putem mânca normal, feluri tradiționale cu legume alături, mâncând încet, savurând bucatele îmbietoare, cu pauză între înghițituri și atenți la senzația de sațietate.”, recomandă nutriționistul Larisa Anchidin

2021 12 21 15 08 21 060
Larisa Anchidin, nutriționist-dietetician/Foto: arhivă personală

Foarte importantă în zilele de sărbătoare cu mâncare, este hidratarea, mai spune specialistul. Apa aduce. pe de o parte senzație de sațietate, pe de altă parte, previne constipația.

Cum arată meniul pentru cei care sunt la dietă de Crăciun

Mic dejun: omleta cu legume, paine cu guacamole si seminte de sunsan și salata de cruditati

Gustare: salata de fructi cu toping de iaurt si gem

Gustare: cozonac / prajitura cu fructe uscate

Prânz-cina (masa de Crăciun): salata de legume frunze (rucola/salata verde/ spanac)+ rodie si seminte, Somon/muschi de vita la cuptor cu sos de ciuperci cu granitura delegume la cuptor (morcovi baby/ sfecla rosie/ cartofi) cu rozmarin si ulei de masline și salata de varza rosie

Un pahar (120 ml) de vin rosu

Activități distractive, în loc de povești în jurul mesei

„Dacă totuși nu vrem să renunțăm la stilul alimentar sănătos și dorim să și gustăm din alimentele tradiționale fără să
adăugăm kilograme la silueta noastră putem încerca să petrecem mai mult timp în aer liber. O sesiune de patinaj poate compensa bucațica de cozonac sau linguritele de salata boef în plus. 2-3 ore de ski sau săniuș pot echilibra cantitatea de calorii
suplimentară sau chiar cateva ore de cumpărături de cadouri pentru cei dragi pot ajuta.”, mai spune Larisa Anchidin

Modalități de gătire mai sănătoase:

  • gătit mai mult la cuptor
  • înlocuirea uleiului cu iaurt în salate sau ân maioneze
  • diminuarea cantității de zahăr din prăjitură sau înlocuirea acestuia cu scorțișoară ori vanilie

„Dacă totuși ne place gătitul traditional din perioada aceasta, cu carnea de porc specifică, cârnați, sarmale etc ar trebui să avem
grijă la cantitate, iar dacă am întrecut măsura și ne derajează senzația de prea plin/ balonare, ceaiul de chimion și anason
ajută în acest sens. Nu în ultimul rând, cantitatea de alcool consumată poate fi elementul care să ne abată din drum 😊, cu cât băutura este mai “alcoolizată”, cu atât cantitatea recomandată este mai mica”, explicăLarisa Anchidin, nutriționist-dietetician

Cum ajută sportul dieta de Crăciun

Este deja un lucru știut că sportul îi ajută pe cei care își doresc un deficit de greutate. Însă, sportul nu face minuni singur și nici nu poate compensa un exces alimentar exagerat, spun specialiștii.

„În aceste zile ar trebui să fim mai relaxați, mai puțin ocupați pentru a face orice fel de mișcare, mai ales pentru bucățica de
cozonac extra care ne face să ne simțim vinovați. De aceea și o plimbare în aer liber este mai bună decât nimic, având și efecte benefice asupra digestitei, asupra stării de bine și pe termen lung – a compoziției corporale”, concluzionează Larisa Anchidin

CITEȘTE ȘI: BLANDIANA HORAŢIU, CONSULTANT DE STIL: CUM ALEGEM ŢINUTA DE CRĂCIUN ÎN FUNCŢIE DE LOCUL UNDE VOM PETRECE SĂRBĂTORILE