Cercetătorul clujean Marius Ungureanu, validat în conducerea Asociației Europene de Sănătate Publică
Cercetătorul clujean Marius Ungureanu, directorul Departamentului de Sănătate Publică din cadrul FSPAC, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, este unul dintre cei mai noi membri în conducerea Asociației Europene de Sănătate Publică.
Lect. univ. dr. Marius Ungureanu, a fost validat în poziția de Președinte al Secțiunii “Cercetare în Resurse Umane în Sănătate” a Asociației Europene de Sănătate Publică (European Public Health Association – EUPHA) în cadrul celei de-a 16-a ediții a Conferinței Europene de Sănătate Publică, organizate în perioada 8-11 noiembrie 2023, la Dublin, Irlanda, a anunțat, joi, biroul de presă al Universității Babeș-Bolyai.
Validarea în funcție a lui Marius Ungureanu a avut loc în cea de-a doua zi a conferinței, după ce anterior fusese ales prin vot în această poziție în cursul lunii octombrie. Mandatul reprezentantului UBB va avea o durată de trei ani, timp în care acesta va coordona activitățile din domeniul resurselor umane în sănătate din cadrul EUPHA, printr-un proces care va implica colaborarea cu instituțiile relevante la nivel european și global.
Pe plan personal, am fost onorat să preiau formal conducerea Secțiunii Cercetare în Resurse Umane în Sănătate în calitate de Președinte, pentru un madat de 3 ani.Voi avea alături de mine o echipă de conducere absolut fenomenală – Michelle Falkenbach (European Observatory on Health Systems and Policies) și Tiago Correia (Institute of Hygiene and Tropical Medicine, Lisabona), a scris Dr. Marius Ungureanu, pe pagina sa de Facebook.
Ce spune rectorul UBB, prof. dr. Daniel David
Rectorul UBB, prof. dr. Daniel David, spune că alegerea lui Marius Ungureanu în board-ul de conducere al unei dintre cele mai importante organizații din lume, în domeniul Sănătății Publice, vine într-un moment oportun pentru universitate.
„Mă bucură alegerea și ulterior validarea colegului nostru în această funcție, mai ales că vine într-un moment în care UBB își consolidează statutul de universitate comprehensivă de top, încercând să se dezvolte strategic și în direcții care până acum îi erau mai puțin accesibile, precum domeniul medicinei. Alături de sănătatea mintală, domeniul sănătății publice constituie deja un avantaj competitiv al UBB, avantaj pe care ne dorim să îl dezvoltăm. Noi ne-am asumat conștient strategia UBBMed, în condițiile în care ne dorim să mergem în direcția în care se îndreaptă și pe care au adoptat-o toate marile universități internaționale pe care le considerăm repere pentru standardele academice. Prezența unui membru UBB în structurile de conducere ale EUPHA confirmă că drumul pe care am pornit e unul corect și vom continua să dezvoltăm componenta de cercetare în domenii medicale și de sănătate publică a Universității noastre”, spune rectoul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.
O echipă de cercetători români, la conferința despre viitorul sustenabil al umanității
Având tema „Our Food, Our Health, Our Earth: A Sustainable Future for Humanity”, conferința a reprezentat contextul în care cercetători, practicieni și inițiatori de politici publice au dezbătut provocările curente din domeniul sănătății publice de la nivel european, evenimentul reunind, în cele patru zile de desfășurare, peste 2.450 de participanți din peste 80 de țări. Printre participanți s-au numărat mai mulți români, inclusiv cercetătorii din cadrul UBB Cluj, Marius Ungureanu și Monica Brînzac.
Monica Brînzac deține, la rândul său, o funcție de conducere în cadrul Asociației Europene de Sănătate Publică, ea conduce rețeaua de tineret în Sănătate Publică (EUPHAnxt), din ianuarie 2021.
Ce este Asociația Europeană de Sănătate Publică
Asociația Europeană de Sănătate Publică (EUPHA) este o organizație umbrelă pentru asociațiile și institutele de sănătate publică din Europa. EUPHA a fost fondată în 1992 de 15 membri din 12 țări. În prezent, EUPHA are 83 de membri din 47 de țări, dintre care 45 de asociații naționale de sănătate publică și 28 de membri instituționali.
UBB este, prin intermediul Departamentului de Sănătate Publică, membru instituțional al EUPHA din anul 2019.