Selectați pagina

#DoamneDeNota10 Denisa Pop, învățătoare: „Există concepția greșită că, dacă predai în mediul rural, nu ești la fel de bun și de pregătit ca un coleg care lucrează în mediul urban”

#DoamneDeNota10 Denisa Pop, învățătoare: „Există concepția greșită că, dacă predai în mediul rural, nu ești la fel de bun și de pregătit ca un coleg care lucrează în mediul urban”

Primul dascăl intervievat în cadrul campaniei derulate de stirimed.ro, #DoamneDeNota10, este o învățătoare tânără, intrată de doar 3 ani în sistemul românesc de învățământ.

Denisa Pop are 24 de ani și îi ghidează spre viitor pe elevii dintr-o clasă a IV-a. Primii ei elevi, de altfel. Tânăra învățătoare nu își ține orele în centrul unui oraș cosmopolit, într-o școală luxoasă, dotată cu table interactive și populată cu elevi cu acces la gadgeturi de ultimă generație. Ea predă într-o școală din mediul rural, în comuna clujeană Cuzdrioara și, ca să ajungă la ore, face naveta zilnic, circa 30 de kilometri.

În ciuda greului și a faptului că, să fii învățătoare în România, nu e chiar ca în filmele americane, Denisa iubește ce face. Dar și-ar dori ca sistemul de învățământ să își mai întoarcă privirea și înspre dascăli. Și poate, mai accentuat, înspre dascălii din mediul rural, unde școala modernă demnă de anul 2021 este doar un plan, pe o hârtie dintr-un sertar.

ȘtiriMed: Când și de ce ați ales să fiți dascăl?
Denisa Pop: Încă de mică am avut această înclinație; pe atunci adunam copiii mai mici decât mine și le predam lecții, dădeam note și le făceam diplome. În clasa a XII-a, având de ales între mai multe facultăți, mi-am amintit de vechea mea pasiune și din acel moment am știut că a fi dascăl este chemarea mea.

ȘtiriMed: Ce înseamnă să fii învățătoare într-o școală din mediul rural?Care sunt provocările zilnice?
Denisa Pop: A fi învățătoare, chiar dacă din exterior pare ușor, nu este deloc așa. În ceea ce privește mediul rural, provocările pot fi reprezentate de naveta pe care trebuie să o facem zilnic, de lipsa dotărilor din sălile de clasă. Și la noi, mai există concepțiile greșite conform cărora, dacă lucrezi în mediul rural nu ești la fel de bun și de pregătit ca un coleg care lucrează în mediul urban.

ȘtiriMed: Aveți suficiente materiale, astfel încât să vă puteți desfășura activitățile? Cum v-ați descurcat în perioada în care școala a fost online?
Denisa Pop: Materialele nu sunt suficiente. Însă mereu am găsit o soluție ca să fac orele cât mai atractive. Iar în perioada când am avut ore online, am învățat să folosesc multe aplicații și jocuri, potrivite pentru elevi, ca să reușesc astfel să fac activitățile cât mai interesante și interactive. În cazul meu, elevii au avut, majoritatea, dispozitive și acces la internet. Însă ne-am izbit de o altă problemă: lipsa implicării din partea lor, la orele online.

ȘtiriMed: Ce înseamnă să predai generației Z, acești copii “nativi digital”, care nu fac nimic fără ajutorul unui gadget?
Denisa Pop: Înseamnă să te ridici tu la nivelul lor, nu invers. Trebuie să fii bine informat, deoarece întrebările și curiozitățile lor sunt din toate domeniile. Iar răspunsurile nu se găsesc tocmai în manuale.

ȘtiriMed: Ce credeți că ar trebui să le insufle un învățător copiilor?
Denisa Pop: În primul rând, cred că un învățător ar trebui să le insufle copiilor încredere în forțele proprii. În al doilea rând, ar trebui să le insuflăm dragostea pentru școală și arta de a învăța cum să învețe.

ȘtiriMed: Cum arată pentru dvs. sistemul ideal de învățământ?
Denisa Pop: Sistemul ideal de învățământ ar trebui să ne ofere materialele necesare, ca să putem face față generației Z, menționate mai devreme. Atunci când nu ai o tablă interactivă, un videoproiector sau măcar un laptop în sala de clasă, e greu să vorbești despre performanță sau despre plăcerea de a învăța. Însă, dincolo de materiale, pentru mine, un sistem ideal de învățământ ar fi acela în care munca dascălilor ar fi apreciată. Iar sistemul, la rândul său, ar face tot posibilul să ne ajute și să ne facă să ne simțim valoroși.

ȘtiriMed: Atunci când nu sunteți la școală, cum arată o zi din viața dvs? Ce pasiuni are un dascăl în 2021?
Denisa Pop: Într-un spitit de glumă, aș răspunde că, atunci când nu sunt la școală, mă gândesc la lecțiile pe care urmează să le fac la școală. 🙂 O zi ideală din viața mea începe cu o trezire la ora 09:00, un mic dejun și o călătorie mică într-un loc relaxant, în care să am timp și să citesc ceva doar pentru plăcerea mea. Din păcate, aceste zile de relaxare la care visez sunt foarte rare.

ȘtiriMed: Dacă nu ați fi fost profesor, ați fi fost… ?
Denisa Pop: Dacă nu aș fi fost profesor…, cred că aș fi fost medic veterinar. Tind să cred că iubirea mea pentru animale m-ar fi dus în acea direcție.

ȘtiriMed: Cea mai de preț lecție primită din familie, de la părinți/bunici, este…?
Denisa Pop: Lecția pe care o consider cea mai importantă și pe care am primit-o din familie a fost aceea de a respecta pe absolut toată lumea și de a mă comporta egal cu toți oamenii, indiferent de poziția lor socială.

ȘtiriMed: Cadoul care v-a impresionat cel mai mult, primit într-un martie?
Denisa Pop: Nu pot spune că am un cadou anume care m-a impresionat, însă felicitările pe care le primesc de la majoritatea copiilor din clasă mă uimesc de fiecare dată. Mesajele lor sunt atât de sincere și vin din tot sufletul!

ȘtiriMed: În luna femeii, ce mesaj aveți pentru colegele dvs din școlile românești?
Denisa Pop: Răbdare și curaj, dragi colege! Suntem puternice, noi formăm generații și chiar dacă nu toată lumea vede efortul din spatele muncii noastre, noi îl cunoaștem și merită să ne susținem una pe cealaltă. Și să ne apreciem.

Despre Campania #DoamneDeNota10:

Luna Martie e despre femei și mame. Pe www.stirimed.ro, în această lună, vorbim nu doar despre femeile care ne-au dat viață, ci și despre doamnele care, nu de puține ori, sunt a doua mamă a copiilor. Educatoarea blândă care îi ține pe cei mici în brațe. Învățătoarea care susține mâna elevilor, să îi învețe să scrie. Profesoara care dă aripi tinerilor, să lupte pentru visul lor. #DoamneDeNota10. O campanie StiriMed,care vă aduce în luna Martie, poveștile unor doamne din învățământul clujean.