![De la copii pentru alți copii, loviți de soartă. O sumă imensă, adunată la un târg caritabil organizat la Cluj](https://stirimed.ro/wp-content/uploads/2024/12/titulescu-targ-3-scaled.jpg)
![De la copii pentru alți copii, loviți de soartă. O sumă imensă, adunată la un târg caritabil organizat la Cluj](https://stirimed.ro/wp-content/uploads/2024/12/titulescu-targ-3-scaled.jpg)
Cea de-a patra doamnă din campania #DoamneDeNota10, derulată de ȘtiriMed, este o profesoară din Cluj, care pune pe primul plan, în actul de predare, încrederea elevilor în ei înșiși. Și le pune lumea în față, la propriu.
Cristina-Maria Oltean predă geografia, atât la clasele primare, cât și la cele mai mari, la Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Cluj-Napoca. Este acel profesor care, pe lângă cunoștințe, le mai insuflă generațiilor de copii îi trec prin mână ceva: să respecte planeta, să o îngrijească și să fie recunoscători pentru ce au. Dar mai ales să aibă încredere în ei.
Despre ea, Cristina Oltean spune că în mijlocul copiilor a învăţat să nu se dea bătută, să aibă răbdare, să învețe de la ei si să îşi trăiască visul: acela de a fi profesor. Iar elevii care îi trec prin mână, generație după generaţie, nu o uită. Ba chiar vorbesc despre ea ani la rând, cu bucurie și o recomandă drept un dascăl, dar mai ales un om de nota 10.
ŞtiriMed: De ce ați ales să fiți profesor?
Cristina Oltean: Am ales să fiu profesor deoarece îmi plac provocările, curiozitatea și implicarea! Ca profesor de geografie am încercat să dezvolt la elevi spiritul critic, să mijlocesc învățarea folosind argumentarea, să îmbin elementele teoretice cu cele practice și nu în ultimul rând să mă axez pe formarea de competențe obținând cu ei distincții prestigioase la concursurile școlare.
Și …pentru a înțelege mai bine acest lucru ,am să încerc să vă povestesc pe scurt .Citeam cândva demult că : ”Lucrurile bune li se întâmplă celor care cred, lucrurile și mai bune, celor care sunt răbdători, iar lucrurile extraordinare, celor care nu se dau bătuți.” Și da- aleg să nu mă dau bătută! Să fiu mulțumită de ceea ce sunt dar să nu încetez să evoluez, de aceea de multe ori mă aud zicând :Doamne dă-mi răbdare și ascultare! Am înțeles că viața nu este perfectă dar că prin iubire și dedicație , poți trăi cea mai frumoasă experiență- aceea de profesor!
StiriMed: Care a fost momentul (dacă a existat un astfel de moment), în care v-ați fi dorit să fiți orice altceva, numai profesor nu ?
Cristina Oltean: În copilărie visul meu era să joc teatru, asta pentru că îmi plăcea și îmi place tot ce înseamnă artă, însă cu timpul meditând, am înțeles că drumul meu spre fericire îl reprezintă cariera didactică.
StiriMed: Ce înseamnă să predai generației Z, acești copii “nativi digital”, care nu fac nimic fără ajutorul unui gadget?
Cristina Oltean: Să predai generației Z înseamnă să ai inspirație, să fii bine informat,să-i cucerești , să-ți revizuiești metodele și stilul de lucru pentru a răspunde exigențelor tot mai mari ale societății Înseamnă să le stârnești curiozitatea și de ce nu, să accepți să înveți de la elevii tăi!
Să fii profesor generației Z aș zice că ai nevoie și de”mici secrete”: să fii hotărît, dar flexibil, să faci permanent efort – adică să găsești alternative și să ai timp – câteodată nelimitat-infinit.
StiriMed: Care este cel mai important lucru pe care incercati sa îl insuflati elevilor?
Cristina Oltean: În primul rând să fie fericiți și mulțumiți, să nu facă un scop în a fi perfecți, ci să se bucure de fiecare experiență, să învețe din greșeli, să le pese de oameni, să respecte natura, Planeta noastră. Să aibă încredere în ei și să caute să fie recunoscători pentru ceea ce au.
O elevă mi-a făcut un cadou deosebit. A realizat un portret. Mi-a spus că aşa mă vede ea.
StiriMed:Cum arată pentru dumneavoastră sistemul ideal de învățământ?
Cristina Oltean: Sistemul ideal de învățământ , eu l-aș numi ”Laboratorul de creație” care ar trebui să îi pregătească pe elevi pentru viață , să îi ajute să facă diferența între o problemă, cauză și efectele sale iar împreună cu profesorul să elaboreze un plan pentru rezolvarea acelei probleme specifice.Să există dotarea materială actualizată permenent, profesori activi, prezenți –ancorați în realitate alături de instituțiile partenere interesate de o colaborare mixtă.
În acest loc în care fiecare joc, fiecare glumă sau mesaj să transmită o stare de bine, să ofere fiecărui elev o ocazie pentru a-și exprima părerea iar profesorii să lumineze. Câteodată am impresia că funcționăm în sistem de avarie, că fiecare generație este una de sacrificiu, că în fiecare an școlar apar noi modificări legislative și că trebuie permanent să ne adaptăm sistemului.
StiriMed: Cum vedeți această perioadă de predare online? Ce dificultăți ati întâmpinat? Ce vă lipsește cel mai mult?
Cristina Oltean:Am învățat multe în această perioadă, am aplicat tehnici noi, însă fără să vrem -Școala online ne face mai triști, mai obosiți, și atunci elevii își pierd din concentrare, nu se opresc din goana jocurilor, speră ca noi profesorii să nu îi observăm și provocăm la răspuns. Noi profesorii transmitem emoții și informații față-în -față, nu online pe termen lung!
StiriMed: Atunci când nu sunteți la scoala, cum arată o zi din viața dvs? Ce pasiuni are un profesor în 2021?
Cristina Oltean: Sunt o persoană matinală (îmi place să mă trezesc de dimineața-”să am timp să le fac pe toate”), dar un om obișnuit cu pasiuni diverse de la călătorii în natură (excursii, trasee montane), la cusut goblenuri și mai nou ii (prima ie am început-o pe 14 februarie 2020- o ie de Vrancea, pe care abia aștept s-o termin și s-o port!), la ascultat muzică bună în surdină și citind cărți, urmărind documentare pe Național Geographic etc.
StiriMed: Dacă nu ați fi fost profesor, ați fi fost… ?
Cristina Oltean: Dacă nu aș fi fost profesor, aș fi fost actriță.
ȘtiriMed: Cea mai de preț lecție primită din familie, de la părinți/bunici, este…?
Cristina Oltean: Lecția de viață primită de la părinții mei m-a făcut să devin femeia de azi! Nu cred că există copil care să nu le mulțumeasc părinților săi pentru că: i-au dat viață, l-au educat, crescut, încurajat și susținut. Mă consider norocoasă că am avut așa părinți. De la ei am învățat să fiu sinceră, să fiu mulțumită cu ce am dar să-mi doresc mai mult-(să zâmbesc în fiecare zi ), și mi-au spus că prin credință poți face miracole.
StiriMed: Cadoul care v-a impresionat cel mai mult, primit într-un martie?
Cristina Oltean: Dintre toate, îmi amintesc de cadoul primit în 2019- cele mai frumoase rezultate obținute de elevii pe care i-am coordonat la Olimpiada Județeană de Geografie chiar de ziua mea, între care și cea mai mare notă pe județ -premiul I -clasa X.
Cristina Oltean alături de elevii ei/Sursa foto_ Arhiva personala
StiriMed: În luna femeii, ce mesaj aveți pentru colegele dvs din școlile românești?
Cristina Oltean: La mulți ani sănătoși! Să rămână calme, gingașe și delicate în orice situație și fiecare să ia decizii obiective, să nu-și facă prea multe griji pentru că e o mare binecuvântare să fii dascăl!
Luna Martie e despre femei și mame. Pe www.stirimed.ro, în această lună, vorbim nu doar despre femeile care ne-au dat viață, ci și despre doamnele care, nu de puține ori, sunt a doua mamă a copiilor. Educatoarea blândă care îi ține pe cei mici în brațe. Învățătoarea care susține mâna elevilor, să îi învețe să scrie. Profesoara care dă aripi tinerilor, să lupte pentru visul lor. #DoamneDeNota10. O campanie StiriMed,care vă aduce în luna Martie, poveștile unor doamne din învățământul clujean.