Selectați pagina

Doctorul clujean Anca Băculea, schimbat de la șefia Agenției Naționale de Transplant. Chirurgul Radu Zamfir este noul șef al ANT

Doctorul clujean Anca Băculea, schimbat de la șefia Agenției Naționale de Transplant. Chirurgul Radu Zamfir este noul șef al ANT

Schimbări făcute pe neașteptate la Agenția Națională de Transplant (ANT). Doctorul Anca Băculea a fost schimbată, marți,  din funcția de director executiv al ANT. În locul său a fost desemnat medicul chirurg /radu Zamfir, unul dintre supraviețuitorii accidentului aviatic din Munții Apuseni, în urma căruia și-au pierdut viața pilotul Adrian Iovan și studenta la medicină, Aura Ion.

„Începând cu dată de 05.03.2019,  dr Radu Zamfir, medic primar chirurgie generală și cercetător științific  a fost numit  prin Ordin al ministrului Sănătății, Sorina Pintea, în funcția de  director executiv la Agenția Națională de Transplant (ANT). Cu aceeași dată, a fost semnat Ordinul de ministru prin care  încetează detașarea doamnei  dr. Anca Mureșan de la  Institutul Regional de Gastroenterologie – Hepatologie “Prof.dr. Octavian Fodor” Cluj în funcția de director executiv la ANT.”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății

Doctorul Anca Băculea a fost numit la șefia Agenției Naționale de Transplant în vara anului trecut. Anca Băculea a fost unul dintre primii medici care și-a făcut public fluturașul de salariu, după ce medicilor le-au fost mărite considerabil salariile. Într-o postare publică pe Facebook, medicul Anca Băculea își îndemna colegii să nu ia mită. Înainte de a merge la București, ca director executiv al ANT, Anca Băculea a profesat la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie „Dr. Octavian Fodor” din Cluj-Napoca.

„Nu am nimic personal să îi reproșez doamnei doctor Baculea, dar consider că este nevoie de o schimbare. Este nevoie de o colaborare mai bună cu centrele regionale de transplant și centrele județene. Cred că acest lucru va fi făcut de domnul doctor cu succes. Considerăm că alegerea noastră pentru această poziție este cea mai bună.”, a spus Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, potrivit cautasanatate.ro

anca baculea

dr. Anca Băculea (sursa foto: Facebook)

Cine este Radu Zamfir, noul director executiv al ANT?

Noul director executiv al ANT, dr Radu Zamfir, este doctor în medicină, atestat în chirurgie  hepato-bilio-pancreatică și chirurgie oncologică și deține o diplomă europeană de transplant pentru prelevare multiorgan.

Dr.Radu Zamfir a fost  formator în cadrul unor proiecte europene dedicate transplantului de organe, precum “Educația  medicilor în domeniul translantulu” și  “Dezvoltarea competențelor în transplant”.

De-a lungul carierei sale dedicate activității de transplant, dr. Radu Zamfir a primit mai multe distincții, printre care și o Diplomă de excelență pentru contribuția deosebită și implicarea în dezvoltarea activității de transplant hepatic în România.

Printre atribuţiile directorului executiv al ANT se numără reprezentarea Agenţiei în relaţiile cu organele statului, precum şi cu persoane fizice sau juridice din țară şi din străînătate, aprobarea regulamentului de ordine interioară şi normele privind disciplină tehnologică şi administrative, acreditarea şi reacreditarea centrelor de transplant, autorizarea importului şi exportului de organe, ţesuturi şi celule de origine umană destinate transplantării la om sau supravegherea sistemului de calitate, securitate sanitară şi trasabilitate a organelor, ţesuturilor şi celulelor de origine umană destinate transplantării.

“Prima grijă a mea va fi să găsim o strategie prin care să mărim numărul de donatori. Pentru că, știm cu toții că o creștere a numărului de donatori înseamnă o scădere a mortalității pe lista de așteptare.”, a spus dr. Radu Zamfir, citat de cautasanatate.ro

Noul director executiv al ANT spune că în momentul de față, principala problemă cu care se confruntă Agenția este faptul că nu există deschidere către actul de donare de organe.

Medicul Radu Zamfir a făcut parte din echipa medicală care, în ianuarie 2014, s-a prăbușit cu avionul în Munții Apuseni. Echipa medicală se îndrepta spre Oradea, tocmai pentru o prelevare de organe, de la un pacient aflat în moarte cerebrală. Victimele accidentului au fost găsite de locuitorii din munți, însă doar copilotul și 3 medici au supraviețuit.

Sursa foto: libertatea.ro