Selectați pagina

Două cercetătoare din UBB Cluj sunt câștigătoare ale Premiilor L’oréal UNESCO pentru femeile din știință. Ce proiecte au avut

Două cercetătoare din UBB Cluj sunt câștigătoare ale Premiilor L’oréal UNESCO pentru femeile din știință. Ce proiecte au avut

Două cercetătoare din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Sanda Boca și Alina Sesarman, au câștigat 2 dintre cele patru burse de cercetare, în valoare de 47.000 lei fiecare.  Bursele au fost acordate în cadrul celei de-a 11-a ediții a Galei  Premiilor L’oréal UNESCO pentru femeile din știință, transmit reprezentanții UBB.

Sanda Boca și Alina Sesarman au fost desemnate printre câștigătoarele competiției care a reunit 74 de dosare de candidatură, de la cercetătoare din 29 de institute și universități din țară.

Proiectele câștigătoare, sprijin pentru lumea medicală

Proiectul câștigător, realizat de Sanda Boca în cadrul secțiunii Științe Fizice, de la Institutul de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano-Științe al UBB își propune să dezvolte un dispozitiv bazat pe senzori, pentru detecția și identificarea unor markeri tumorali circulanți.

O astfel de aplicație ar avea un impact major pentru diagnosticul rapid al unor boli precum cancerul, permițând diagnosticarea precoce, esențială pentru succesul tratamentului.

Cel de-al doilea proiect câștigător, al Alinei Sesarman, are legătură tot cu lumea medicală. Desemnată câștigătoare a secțiunii Științele Vieții, Alina Sesarman, de la Departamentul de Biologie Moleculară și Biotehnologie al UBB, a realizat un proiect de dezvoltare in vitro a unui model 3D de melanom (cancer al pielii) folosind celule care sunt responsabile pentru rezistența dezvoltată la diferite tratamente. Acest model va fi folosit pentru testarea eficienței medicamentelor antitumorale, evitând folosirea de animale în scop științific.

„Mă bucur să văd că două din cele patru câștigătoare de anul acesta sunt de la UBB. UBB, prin angajamentele interne și internaționale, are explicit politica implementării echilibrului de gen, atât în poziții de conducere administrativă, cât și în zona academică (cu accent în zona STEM, unde dezechilibrul este adesea mai puternic)”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Ce sunt bursele L’Oréal – UNESCO 

Lansat în anul 1999 în România, programul de burse L’Oréal – UNESCO Pentru Femeile din Știință premiază, în urma unui proces riguros de selecție, tinere cercetătoare care activează în domeniile Științe Fizice sau Științele Vieții.

Bursele L’Oréal – UNESCO For Women in Science (Pentru Femeile din Știință) se acordă anual, în cadrul unor ceremonii organizate în 117 țări, cele mai promițătoare 15 femei de știință fiind selectate în cadrul programului Internațional Rising Talents.