

Ziua Mondială a Spălării Mâinilor, celebrată în fiecare an în data de 5 mai, nu a avut poate niciodată o importanță mai mare decât acum. Omenirea e în plină pandemie de Coronavirus, iar oamenii sunt îndemnați să se spele frecvent pe mâini, cu apă și săpun.
În Cluj-Napoca, două doctorițe epidemiolog rezidente – Alecsandra-Andreea Budihoi si Tabita Crișan – au pus pe picioare o campanie, prin care oamenii sunt învățați cum să se spele corect pe mâini. Cele două doctorițe au mers, marți, în 2 mari centre comerciale din Cluj, unde au derulat campania.
dr. Alecsandra Budihoi și dr. Tabita Crișan
Citiți un interviu cu dr. Alecsandra-Andreea Budihoi, inițiatoarea acestei campanii, despre cât de important e să ne spălăm corect pe mâini și cât de conștienți sunt oamenii de pericolul la care se expun, atunci când au mâinile murdare.
Campania se deruleaza, in paralel, si pe pagina proiectului de preventie si educatie medicala, Medicina Preventivă
ȘtiriMed: Lansați o campanie referitoare la importanța spălării mâinilor. Într-o perioadă în care se vorbește mult despre cât de important e să ne spălăm mâinile, dar mai ales cum să facem acest lucru, ce impact credeți că va avea acest demers în rându lpopulației?
Dr. Alecsandra Budihoi: Spălatul pe mâini este un subiect despre care s-a tot vorbit, dar căruia nu i s-a acordat importanța cuvenită. Nu trebuie să trecem cu vederea acest subiect, considerându-l doar încă o informație în plus, ci este necesar să ni-l însușim, să devină un reflex și o conștienzare a faptului că ajută la păstrarea stării noastre de sănătate. Depinde de fiecare în parte ca impactul asupra populației să fie unul major.
ȘtiriMed: Cum ați gândit această campanie? Cum și unde se va derula și pe ce perioadă de timp?
Având în derulare un proiect de medicină preventivă, ne-am gândit la promovarea uneia dintre cele mai important emăsuri de protecțieîmpotriva răspândirii diferiților agenți patogeni, prin spălatul corect pe mâini, în special în situația prezentă, a pandemiei de SARS-COV-2. Această acțiune va fi promovată și cu ocazia zilei mondiale a igienei mâinilor, din data de 5 mai. Pentru ca informația să fie reținută, procesată și efectuată, trebui esă fie expusă sub o formă cât mai ușor de învățat, varianta vizuală fiind una dintre cele mai eficiente metode. Astfel încât, am preluat de pe siteurile medicale oficiale, și personalizat, imagini cu pașii și timpul de urmat pentru o igenizare corectă a mâinilor, imagini pe care le-am prelucrat sub formă de stickere.
Dr. Alecsandra Budihoi: Campania se poate derula în toate locațiile unde se dorește aplicarea acestor stickere, implicit unde se dorește implementarea unor informații ușor de reținut, dar esențiale pentru prevenirea unor boli. Pentru o eficientizare a acțiunii de spălare corectă pe mâini, stickerele se vor aplica în băile acestor locații și în spațiile unde există o chiuvetă funcțională.
Momentan, pentru aplicarea acestor imagini, avem susținerea unor instituții și locații din Cluj-Napoca precum: Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie ,,Leon Daniello,,, Clinica de Medicina Muncii , InstitutulInimii de Urgență pentru Boli Cardiovasculare Prof. Dr. Niculae Stancioiu, Centrul medical Asteco, Centrul de Diabet, Clinica de Podiatrie, Casa de Cultură a Studenților, Iullius Mall, Auchan Iris, DermaElite& Laser Clinic.
De asemenea, această campanie este susținută și de dna dr. Ana Maria Ioniță, medic serviciul de evaluare complexă al copiilor cu dizabilități-DGASPC Prahova, de dna dr. Amelia Pițiga, medic specialist epidemiolog-DSP Rm. Valcea, de dnul dr. Alexandru Coman, medic specialist epidemiolog-Institutul Inimii Cluj-Napoca și de Asociația pentru Prevenirea și Controlul Infecțiilor (APCI) Cluj-Napoca. Dorim să mulțumim firmei Auchan, care a sponsorizat întreaga campanie, fără acest ajutor nu am fi reușit să derulăm întreaga acțiune.
ȘtiriMed: Cât de sigure sunt soluțiile dezinfectante pentru mâini? Sunt la fel de eficiente ca apa și săpunul? Dacă sunt folosite pe termen lung, aceste soluții afectează sănătatea mâinilor?
Dr. Alecsandra Budihoi: Dezinfectantele pentru mâini reprezintă o variantă de igenizare a mâinilor atunci când nu avem acces pe moment la o sursă de apă și săpun, și doar în cazul în care mâinile nu sunt vizibil murdare. Trebuie folosite cu precauție, fără a apela înexces la ele.
Produsele antiseptice folosite pe scară largă sunt sub formă de geluri, soluție, spray sau servețele antibacteriene care conțin, de obicei, alcoolizopropilic, alcooletilic, o combinație a acestora sau alte forme ale alcoolului (acid lactic, triclosan-interzis de FDA în 2017 și clorhexidină) sau pot să nu conțină alcool.
Cu cât cantitatea de alcool este mai mare și cu cât folosim mai des aceste substanțe antiseptice, pielea noastră devine mai uscată și, inevitabil, are de suferit. În plus, pot conține și alte ingrediente care pot fi dăunătoare, precum: diferite substanţe antibacteriene, care contribuie la dezvoltarea bacteriilor rezistente la antibiotice, parabeni, clorura de benzalconiu (în antisepticele fără alcool), componente aromatice. Pentru a fi eficient, un produs de acest tip trebuie să conțină între 60-90% alcool etilic, iar pentru cei cu piele sensibilă aceste produse pot duce la apariția unor leziuni ale pielii sau alergii.
Dacă nu puteți să vă spălați mâinile cu apă și săpun, după ce ați manipulat diverse obiecte, produse sau suprafețe, folosiți un produs dezinfectant, dar aveți mare grijăsă nu vă atingeți fața. Conform unor studii, spălatul corect pe mâini cu apă și săpun este mai eficient în îndepărtarea agenților infecțioși decât folosirea produselor dezinfectante.
ȘtiriMed: De cand a izbucnit pandemia de COVID 19, se tot vorbeste despre importanța spălări imâinilor cu apă și săpun. Dvs. sunteți medic epidemiolog și sunteți acum cu adevărat în prima linie de luptă. Din ce ați observat, au început să fie oamenii mai conștienți cu privire la acest banal gest, de curățare a mâinilor?
Dr. Alecsandra Budihoi: Pentru a da un răspunscâtmai exact, artrebuisă se facă un sondaj cu privire la acest lucru. Cum nu dispunem de aceste informații, pot doar să afirm, prin prisma efectului pe care această pandemie l-a avut asupra populației, că e posibil să fi crescut numarul celor care văd în apă și săpun o măsură de protecție împotriva SARS-COV-2. E foarte important de reținut că, pentru a eficientiza această măsură de protecție, trebuie să o facem corect, respectând cu strictețepașiihotărâți de autoritățilemedicale.
ȘtiriMed: Care este mesajul dvs pentru populație, cu ocazia Zilei Mondiale a Igienei Mâinilor?
Dr. Alecsandra Budihoi: După cum îmi place să afirm : frica e o alegere, pericolul e real. Aș vrea să cred că oamenii o să folosească această măsură de protecție, nu datorită unei temeri induse de un sentiment de panică, ci mai degrabă conștientizării că există un pericol împotriva căruia putem lupta cu metode simple dar foarte eficiente.