Select Page

Două vaccinuri lipsesc din cabinetele medicilor de familie din Cluj

Două vaccinuri lipsesc din cabinetele medicilor de familie din Cluj

Vaccinurile Tetraxim și Adacel lipsesc din cabinetele medicilor de familie din Cluj. Practic copiii care au 6 ani și ar trebui să primească rapelul împotriva tetanosului, difteriei și tusei convulsive nu pot fi imunizați. Medicii spun că sunt în această situație din iulie când ultimul lot a expirat.

Un lot a expirat în luna iulie nu am mai primit altele. Eu și colegii mei am administrat ce am avut în cabinete dar s-au terminat. Lipsește momentan atât vaccinul Tetraxim cât și Adacel, a spus pentru StiriMed, Emiliana Costiug, președintele Asociației Medicilor de Familie Cluj.

Vaccinul care a fost făcut copiilor la vârsta de 2, 4, 11 luni are nevoie de un rapel în jurul vârstei de 6 ani

Nu e neapărat o problemă pentru copil că întârzie administrarea rapelului, însă cu acest vaccin el este protejat și împotriva tetanosului timp de 5 ani. Practic dacă nu se face această doză la 6 ani și are un accident va fi nevoie să facă vaccin la camera de gardă, a mai spus Emiliana Costiug

De cealaltă parte reprezentanții DSP spun că unele doze au ajuns în depozitele lor. Medicii trebuie să aștepte însă până la finalul lunii septembrie pentru a le ridica.

Tetraxim am primit 500 de doze în august, Adacel nu am primit încă. Rămâne ca începând cu data de 20 septembrie să se facă repartiția Tetraxim către medicii de familie,a declarat pentru StiriMed, Mihai Moisescu, directorul DSP Cluj.

TETRAXIM este indicat pentru a asigura protecţia copilului împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive şi poliomielitei. TETRAXIM se administrează ca vaccinare primară la copii începând cu vârsta de 2 luni, ca rapel în cursul celui de-al doilea an de viaţă şi ca a doua doză de rapel la copiii şi adolescenţii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 13 ani.

ADACEL este indicat pentru vaccinarea de rapel împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive (pertussis) la copii, începând cu vârsta de 4 ani, adolescenţi şi adulţi, după efectuarea schemei complete de vaccinare primară.

Utilizarea ADACEL în timpul sarcinii permite ca protecția să fie transmisă copilului din uter, pentru a-l proteja împotriva tusei convulsive în timpul primelor câteva luni de viață.

Calendarul vaccinării gratuite pentru copii în 2021 :

difterie, tetanos, tuse convulsivă, polio, Hib și hepatită B (câte o doză de vaccin la vârstele de 2, 4 și 11 luni); boala pneumococică (câte o doză la 2, 4 și 11 luni); Rujeolă, orieon și rubeolă (câte o doză la 12 luni și 5 ani);
difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită (o doză la vârsta de 6 ani)
difterie, tetanos (o doză la 14 ani);

About The Author