Selectați pagina

Medicina din Cluj are din nou coordonator de doctorate în Pediatrie, după 7 ani de pauză. Dr.Andreea Răchișan este urmașa prof. Nicolae Miu

Medicina din Cluj are din nou coordonator de doctorate în Pediatrie, după 7 ani de pauză. Dr.Andreea Răchișan este urmașa prof. Nicolae Miu

Doctor Andreea Răchișan, medic pediatru în Clinica Pediatrie II din Cluj-Napoca, este noul coordonator de doctorate în Pediatria din Cluj. Dr. Andreea Răchișan și-a susținut, în urmă cu câteva zile, teza de abilitare, cu o lucrare de cercetare pe tema Nefrologiei Pediatrice.

Odată făcut acest pas uriaș în carieră, Andreea Răchișan va coordona doctoratele medicilor care își doresc să aprofundeze cercetarea în pediatrie și, implicit, să aibă drept de predare. Clujul nu mai are conducător de doctorate în Pediatrie, de mai bine de 7 ani, de când profesorul Nicolae Miu a ieșit în pensie.

Deasemenea, în prezent, Dr. Andreea Răchișan este și coordonatorul Rezidențiatului de Nefrologie Pediatrică din Cluj.

„Mă bucur că am reușit să îmi susțin teza de abilitare. Ultimul coordonator de doctorate în Pediatrie a fost domnul profesor Miu și de când dânsul a ieșit la pensie, în 2013, 2014, în Cluj nu au mai fost alți coordonatori. Astfel, medicii rezidenți pediatri care voiau să urmeze un doctorat, s-au îndreptat spre alte specializări. Deja sunt colegi care vor să le fiu coordonator de doctorat, însă voi putea face acest lucru doar de anul viitor, având în vedere că abia mi-am susținut teza de abilitare „,

a spus pentru ȘtiriMed, dr. Andreea Răchișan.

Teză susținută în prezența unor nume mari din Medicina Românească

Titlul tezei de abilitare al Dr. Andreea Răchișan este „De la injuria cronică acută la boala cronică de rinichi – o abordare translațională” și a fost susținută în fața unei comisii formate din nume mari în Medicina românească: Prof. Dr. Anca Buzoianu, rectorul UMF Cluj, prof. Mihaela Bălgrădean, de la UMF Carol Davila, prof. dr. Cristina Gavrilovici, de la Universitatea Gr. T. Popa Iași, dar și a numeroși medici, invitați să urmărească prezentarea, precum Dr.Cornel Aldea, directorul Spitalului Clinic de Copii Cluj, Conf. Tudor Pop, șeful secției Pediatrie 2 Cluj și alți medici din Cluj și din țară, actuali sau foști colaboratori profesionali ai Andreei Răchișan.

„Suntem deosebit de bucuroși că avem, iată, după foarte mulți ani, un conducător de doctorat în Pediatrie. Practic de la pensionarea domnului decan Miu nu am mai avut niciun conducător de doctorat în Pediatrie și sper din inimă să mai avem încă unul cât mai curând, pentru că sunt foarte mulți tineri care vor să își aprofundeze studiile printr-un doctorat în specialitatea Pediatrie, tineri pe care dorim să îi atragem și în rândul UMF, așadar doamna doctor Răchișan este un colaborator foarte valoros al nostru.”

a spus Prof. Dr. Anca Buzoianu, rectorul UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca

„Andreea va fi o achiziție perfectă pentru Universitate și sunt convinsă că nu se va da înapoi de la nimic. Eu am colaborat cu ea, știu ce poate. Este un om și un profesionist care dă, în primul rând pentru ceilalți. Nu este un profesionist egoist. Mă bucur și sunt convinsă că și dl prof. Miu se bucură că această clinică a reușit prin Andreea să valorifice întrega activitate pe care a avut-o la nivelul Pediatriei în Cluj și că această tradiție în conducerea de doctorate în Pediatrie va merge mai departe. Felicitări Universității pentru această achiziție.”

a spus Prof. Cristina Borzan, de la UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca

Un pas în față pentru transplantul renal la copii

Medic primar pediatru, medic primar Nefrologie Pediatrică și medic specialist nefrolog, însă cu un Master internațional și cu numeroase specializări la nivel internațional, pe Nefrologie Pediatrică, Dr. Andreea Răchișan nu este doar un coordonator de doctorate în Pediatrie. Ea este medicul care va face pași importanți în Medicina clujeană și românească, în ceea ce privește transplantul renal la copii.

Lucru care reiese nu doar din teza sa de abilitare, ci și din spusele medicilor prezenți la susținere.

Dr. Cornel Aldea, managerul Spitalului Clinic de Copii Cluj, a felicitat-o public pe Andreea Răchișan și a dat asigurări că, în câțiva ani, în Cluj se vor face pași importanți în transplantul renal la copii, cu ajutorul ei.

„Mă bucur că Andreea a ajuns în colectivul nostru. Cred că împreună putem arăta mult mai bine ce facem, ce am făcut și ce putem face. Partea de transplant renal este un capitol pe care l-am început în urmă cu mai mulți ani, aici în Cluj. Profesorul Bizo a fost inițiatorul acestui capitol. Și profesorul Lucan a pus umărul, dânsul este chiar cel care a realizat primul transplant renal la copil, în România. Colectivul se va suda foarte bine de acum încolo și vom reuși să rezolvăm și problemele pe care le întâmpinăm pe parcurs. Și cred că în curând Clujul se va putea mândri și cu această specialitate (n.red. nefrologia pediatrica) pe care o vom promova. Încă o dată o felicit pe doamna dr. Răchișan, a făcut un pas enorm în cariera ei.”

a spus Dr. Cornel Aldea, la finalul susținerii tezei de abilitare.

Cine este dr. Andreea Răchișan

Dr. Andreea Răchișan a absolvit, în 2008, Facultatea de Medicină Generală din cadrul UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, cu media 9.79, fiind a doua cea mai mare medie din totalul de 337 de studenți și cu o medie de Licență de 9.90.

În același an, Andreea Răchișan a început studiile doctorale, sub conducerea profesorului Nicolae Miu. În 2012 și-a susținut teza publică de doctorat și, de atunci până în prezent, profesează în mediul academic, în paralel cu activitatea clinică, din Clinica Pediatrie 2. În toți acești ani, Dr. Andreea Răchișan a urmat cursuri de specializare înafara țării și a participat la numeroase conferințe internaționale.