Selectați pagina

Dr. Elena Nagy, medic de familie: „Nu luați iod la întâmplare. Nivelul de radiații este în limite normale”

Dr. Elena Nagy, medic de familie: „Nu luați iod la întâmplare. Nivelul de radiații este în limite normale”

Medicii de familie din România atrag atenția că, în ultimele zile, a crescut îngrijorător cererea pentru pastile de iodură de potasiu. Oamenii sunt speriați de un posibil atac nuclear și, în speranța că se vor proteja, au început, fie să își facă stocuri de iodură de potasiu, fie chiar să își administreze singuri un tratament așa-zis preventiv.

Iodul luat fără prescripție, poate duce la complicații pentru sănătate

Dr. Elena Nagy, medic de familie, care are competențe și în Pediatrie, face un apel către pacienți să se calmeze și să nu își administreze diferite tratamente, după ureche.

„Este deja a treia zi în care telefoanele sună încontinuu la cabinet, iar pacienții ne cer iod și spirulină. Ne spun că așa au auzit ei că nivelul de radiații este mare și vor să ia iod, ca să se protejeze. Mesajul meu este acesta: calmați-vă, nivelul de radiații este în parametri normali, nu este cazul să luați nici pastile cu iodură de potasiu, nici spirulină, nici alte remedii de care ați auzit că v-ar face bine. Iodul luat fără recomandare medicală poate avea ca efect advers blocarea glandei tiroide”, transmite dr. Elena Nagy, medic de familie în Cluj-Napoca

Medicul mai spune că pentru o un om fără probleme și cu un stil de viață echilibrat, este suficient iodul luat din alimente și din sarea iodată.

„Oamenii ar trebui să se informeze cu atenție, să nu creadă toate zvonurile alarmiste, că ar fi crescut nivelul de radiații. În momentul în care se va înregistra așa ceva, autoritățile vor anunța. Cei care, totuși, continuă să fie convinși că nivelul de radiații este mare, le transmit că, decât să ia iod la întîmplare, mai bine să stea în casă”, a mai explicat dr. Elena Nagy

De ce se recomandă iod în caz de expundere la radiații

Într-un ghid pentru populație, publicat pe site-ul Institutului de Sănătate Publică din România, specialiștii spun că „în situaţia unui accident la o centrală nucleară, tabletele de iodură de potasiu se administrează pentru a satura glanda tiroidă, împiedicând astfel captarea de către aceasta a iodului radioactiv”

Dacă sunt administrate înainte, sau la scurt timp după expunere, acestea pot reduce pe termen lung riscul de apariţie a cancerului tiroidian.

Tabletele de iodură de potasiu nu sunt „antidotul antiradiaţii”. Acestea nu protejează împotriva iradierii externe şi nici împotriva altor substanţe radioactive, cu excepţia iodului radioactiv. În plus, la anumite persoane, cum ar fi cele care suferă de afecţiuni ale rinichilor, tiroidei, sau care au o sensibilitate crescută la iod, iodura de potasiu poate produce complicaţii.

De aceea, iodura de potasiu trebuie administrată numai atunci când există o recomandare clară din partea autorităţilor de sănătate publică.

Sursa: insp,gov.ro

Ghidul complet despre ce trebuie să facă populația în caz de accident nuclear, îl găsiți AICI

CITEȘTE ȘI: OFTA MEDICAL CLINIC SPRIJINĂ CAMPANIA „MEDICINĂ ÎN ROMÂNIA RURALĂ”, INIȚIATĂ DE ȘTIRIMED