Dr. Mihaela Mocan, medicul care va coordona primul centru pentru pacienţi COVID, din Cluj-Napoca: „Sperăm să luăm din presiunea de pe secțiile COVID. Pentru că pacienţii cronici au de suferit enorm”
În plin val 5 al Pandemiei COVID-19, în Cluj-Napoca, se deschide, marți, primul Centru Medical dedicat exclusiv pacienților COVID. Medicul care și-a luat responsabilitatea să se ocupe de tot ce îndeamnă amenajare și funcționare a acestui centru medical este dr. Mihaela Mocan, şef de lucrări pe Secţia Clinică Medicină Internă I a Spitalului Judeţean de Urgenţă Cluj. Același medic, care, în urmă cu doi ani de zile, a avut o misiune grea: împreună cu colegii de la Clinica Medicală I a întâmpinat primul val de pacienți COVID.
Dr. Mihaela Mocan: „Mama a fost printre primii pacienţi internaţi în Clinica transformată atunci în secție COVID”
Ca o ironie crudă a sorţii, printre primii pacienţii internaţi în Clinica transformată atunci în secție COVID a fost şi mama medicului Mihaela Mocan. Era medic internist într-un alt spital și mai avea câteva luni până la pensie. Dar virusul ucigaș s-a jucat cu soarta ei. Și în ciuda eforturilor inumane pe care le-au făcut fiica-medic și întregul colectiv al spitalului, pacienta nu a mai putut fi salvată.
Am pierdut-o pe mama mea în primul val de COVID. Am luptat în această perioadă cu speranţa că vom reuşi să îi ajutăm pe cei bolnavi să treacă peste această pandemie cu pierderi cât mai mici. Nu există durere mai mare pentru medic decât să piardă un pacient şi nici situație mai dureroasă, ca aceea de a anunţa familia că a pierdut pe cineva drag. Şi sper din tot sufletul să reuşim să evităm astfel de situaţii prin vaccinare şi respectarea măsurilor de protecţie recomandate. Mai ales că acum se întrevede luminiţa de la capătul tunelui, a spus dr. Mihaela Mocan pentru ȘtiriMed
Dr. Mihaela Mocan: „Nu suntem eroi și nu vrem să fim eroi. Ne facem meseria”
Pentru că înțelege durerea și neputința pacienților care ajung să facă forme grave COVID, pentru că știe exact ce eforturi supraomenești depun medicii care tratează pacienți cu forme grave ale acestei boli, Dr. Mihaela Mocan a acceptat provocarea să înființeze și coordoneze primul Centru de Evaluare a Stării de Sănătate, pentru pacienții depistați pozitiv COVID-19, din Cluj. Și nu este deloc o misiune ușoară.
„Prima provocare a fost identificarea unui spaţiu, care să permita un circuit corespunzator al pacienţilor şi personalului. Conducerea SCJU ( doamna manager prof. Dr.Gherman și doamna director medical prof. Nicoară) s-au implicat activ şi au ales acest spaţiu (n.r. clădirea unde funcţionează Clinica de Dermatologie), iar epidemiologul spitalului – doamna Dr. Fărăian Dana – a participat la crearea circuitelor. A doua provocare a fost dotarea Centrului cu aparat de radiografie. Secţia de radiologie a SCJU (Dr.Andrei Lebovici) va gestiona în această zonă un aparat de radiografie care să permită evaluarea radiologică rapidă a pacienţilor COVID-19. A treia provocare a fost identificarea resursei umane, care să efectueze activitatea medicală, fără să văduvească secțiile clinice ale spitalului de personal. Și aici, colegii de pe secţiile de Medicină Internă 1, 2 si 3 au fost deschişi să colaboreze şi să efectueze consultaţii prin rotație. Asistenta şefă coordonatoare, Romana Popa, are deja experiența câştigată la centrul de vaccinare şi şi-a adus o echipă de asistenţi calificaţi, astfel încât activitatea să se desfăşoare în condiţii optime. Deci,pas cu pas, prin efort de echipă şi sprijin reciproc, am reuşit să înfiinţăm acest centru”, a spus medicul Mihaela Mocan.
Medicul coordonator al noului centru înființat afirmă că își dorește ca, dincolo de eforturile personalului medical, și pacienții să fie conștienți că pandemia poate fi învinsă doar printr-o strânsă colaborare de încredere medic – bolnav.
„Nu suntem eroi și nu vrem să fim eroi. Ne facem meseria. Asta am învățat. Relația medic – pacient ar trebui să se bazeze pe încredere. Zdruncinarea încrederii în medic, în actul medical și în știință, va face rău pacientului. Va avea de suferit pentru că nu va putea beneficia pe deplin de ceea ce i se oferă. Dar nu poți face bine cu forța”, a mai menționat Dr. Mihaela Mocan
Când se va deschide centrul şi cum va funcţiona
Centrul de Evaluare a Stării de Sănătate pentru pacienții depistați pozitiv COVID-19 va primi primii pacienţi marţi, 25 ianuarie. Acesta va funcţiona între orele 8:00 – 15:00, pe strada Clinicilor 3-5 (în clădirea cu Dermatologia), iar pacienţii vor ajunge aici doar pe bază de programare. Programările se pot face deja, online,pe site-ul spitalului AICI ,dar şi telefonic, la numărul 0745149241 ori prin e-mail la adresa centru_evaluare_covid@scjucluj.ro
Ce pacienţi sunt primiţi în centru şi ce investigaţii se fac
În centru vor fi primiţi doar pacienţii confirmaţi pozitivi cu Covid-19 printr-un test oficial efectuat la medicul de familie, farmacie sau la un laborator, nu la domiciliu. Condiţia este ca pacientul să se programeze şi să se prezinte la centru,de preferat, în primele 3-4 zile de boală.
„Centrul se adresează pacienţilor cu COVID forme uşoare sau moderate cu saturaţii peste 93 la sută, deci care nu au insuficiență respiratorie, dar în principal care au factori de risc. Vom avea posibilitatea de consultaţii clinice EKG, pulsoximetrie, analize de laborator şi radiografie pulmonară, dar şi CT, în funcţie de gravitatea cazului”, a explicat medicul Mihaela Mocan, coordonatorul centrului.
Ce medicamente se administrează în centru
”Avem disponibil Favipiravir si așteptăm cu interes achiziționarea în România a Molnupiravirului si Paxlovidului, cu dovezi clinice clare in reducerea spitalizării și a mortalității cauzate de COVID. Favipiravir va fi disponibil la externarea din centru. Vrem, prin tratamentul oferit aici sa reducem numărul pacienţilor care au nevoie de spitalizare. Pacienţii trebuie, însă, să fie atenţi, să monitorizeze saturaţia pentru că nicio terapie nu e sigură sută la sută. Însă, dacă funcţionează medicamentele acasă, vom reuşi sa reducem numărul pacienților internati. Dacă lucrurile merg prost, îi sfătuim să solicite ambulanţa pentru spitalizare de lungă durată”, a mai precizat dr. Mihaela Mocan.
Cu toate acestea medicul spune că oamenii pot evita formele grave de boală prin vaccinare.
Este adevărat că avem la dispoziţie medicamente antivirale, dar să nu uităm ca preventia primară, anume vaccinarea antiCOVID, este cea mai eficientă metoda de a evita boala grava. Vaccinarea rămâne foarte importantă şi recomandată tuturor persoane cu risc de COVID , tocmai pentru a evita dezvoltarea unei forme severe de boală, a spus dr. Mocan.
În fiecare zi în centru vor fi doi medici specialişti (un pneumolog şi un internist cu 2 ani de experienţă în munca pe secţie COVID) şi trei asistente care vor ajuta pacienţii bolnavi de COVID-19. După o evaluare se va face o internare de zi, iar pacientul va fi supus investigaţiilor necesare şi va primi tratamentul la domiciliu.
Dr. Mihaela Mocan speră că datorită acestui centru pacienţii bolnavi de COVID-19 să aibă mai repede acces la tratamentul necesar şi să evite în acest fel spitalizarea, iar pacienţii cronici să se poată reîntoarce în spitalele transformate acum în secţii COVID-19.
După fiecare val speram că asta e ultimul, dar de fiecare dată virusul ne-a pacălit. Noi sperăm ca acest ambulator să ia din presiunea de pe clincile medicale care s-au transformat în secţii COVID-19, pentru ca pacienţii cronici au de suferit enorm. În această perioadă am lăsat pe margine pacienţii cu boli cronice, a spus coordonatoarea centrului.
Dr. Mihaela Mocan este de 11 ani medic şi şef de lucrări pe Secţia Clinică Medicală I, medic primar medicină internă, medic specialist cardiolog, şi lucrează împreună cu colegii ei pe secţie Covid din martie 2020, când s-a înfiinţat prima sectie de Covid din Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj.