Selectați pagina

VIDEO Dr. Mihai Craiu, despre metode de a întări imunitatea copiilor în sezonul rece

VIDEO Dr. Mihai Craiu, despre metode de a întări imunitatea copiilor în sezonul rece

Cum întărim imunitatea copiilor în sezonul rece? Este o întrebare pe care și-o pun foarte mulți părinți, odată cu venirea toamnei și redeschiderea școlilor și a grădinițelor.

Dr. Mihai Craiu: „Stresul și lipsa somnului slăbesc sistemul imunitar al copiilor”

Suplimentele alimentare și vitaminele sintetice au raft special pentru copii în farmacii, din televizoare și aparate radio răzbat zeci de reclame, care îndeamnă părinții să le administreze copiilor jeleuri gumate care conțin complexuri de vitamine și chiar și mulți medici de familie sau pediatri recomandă administrarea vitaminelor, fără a face inițial analize de sânge.

Într-un interviu pentru ȘtiriMed, Dr. Mihai Craiu, unul dintre cei mai cunoscuți medici pediatri din România și fondatorul platformei de educație în sănătate, Spitalul Virtual pentru Copii, a vorbit despre metodele pe care le pot aplica părinții, ca să ajute sistemul imunitar al copiilor.

iar principalele cauze care duc la slabirea sistemului imunitar al celor mici sunt, potrivit dr. Craiu, alimentația neadecvată, somn insuficient, stres și lipsa activităților în aer liber

Vitamine sintetice, administrate doar în baza analizelor

Dr. Mihai Craiu spune că este ideal dacă un copil își ia vitamine, în mod natural, din fructe și legume. Dar, atunci când situația o cere, iar copilul are carențe, este necesară suplimentarea vitaminelor în mod sintetic.

„Imunitatea, la fel ca învățatul la școală, se antrenează. Avem nevoie de răbdare cu sistemul imunitar. Iar dacă vorbim de doctorii, există studii care demonstrează că doctoriile au efect asupra sistemului imunitar numai în cazurile în care vitaminele lipsesc din organism și există carențe. Nu s-a dovedit că dacă le dăm neapărat într-o cantitate foarte mare, se întâmplă ceva bun cu corpul”, spune Dr. Mihai Craiu, medic pediatru și președintele Societății Naționale pentru Sănătatea Mamei și Copilului

Medicul Mihai Craiu recomandă părinților ca, înainte de a administra copiilor orice tip de suplimente alimentare, fie ele și sub formă de jeleuri, să le facă celor mici analize de sânge.

„Medicamentele despre care avem dovezi sunt vitamina C – carența ei, știm, produce dezechilibre imune – vitamina D și, nu în ultimul rând, fierul. Un copil anemic, care refuză anumite alimente, va avea probleme. Însă, sfatul practic este ca părintele să ia legătura cu medicul de familie sau cu pediatrul și să facă niște investigații. Pentru că, dacă există carențe de calciu, fier, zinc, aceste carențe pot fi măsurate, printr-o analiză de sânge care nici nu costă foarte mult. Și atunci, trebuie suplimentat. Însă, dacă adiminstrăm prea multe suplimente și vitamine copiilor, când nu există carențe, noi, ca părinți, doar ne cumpărăm liniștea foarte scump. De ce? Pentru că acestea se elimină în urină”, mai explică Dr. Craiu.

Imunitatea copiilor NU are rețetă universală

Medicul le transmite părinților că fiecare copil are un sistem imunitar unic. Așadar, nu există rețete universale care să îmbunătățească brusc rezistența celor mici în fața virozelor respiratorii.

„Nu există o rețetă universală pentru toți copiii. Ce ar trebui să funcționeze la majoritatea copiilor este o alimentație echilibrată, corectă și pentru vârsta copilului. Orele de somn – foarte important – trebuie respectate, pentru că s-a dovedit că privarea de somn afectează serios buna funcționare a sistemului imunitar, mai ales acum, cu meditații și activități extracurriculare, mai tăiem din somn, că nu are timp copilul să își facă și lecțiile”, menționează medicul pediatru

Relația bună părinte-copil este un factor care nu trebuie neglijat, chiar și atunci când vorbim de imunitatea copiilor, potrivit medicului.

„Al treilea lucru este stresul. Trebuie spus că, pentru noi, adulții, stresul este legat de job, de proiecte, de creditul la bancă, de tot felul de chestii foarte concrete. Dar copilul poate fi stresat de lucruri care nouă ne pot părea banale. Faptul că schimbă clasa, dintr-a patra în a cincea, că schimbă grădinița, grupa, sunt lucruri care trebuiesc discutate, copilul trebuie alinat, iar trăirile lui trebuie validate. Și, în fine, trebuie să realizăm că tot ceea ce facem noi ca și părinți – și nonverbal – se transmite așa, ca un uriaș cordon emoțional și pentru copilul nostru. Și de-asta, stresul, nervii și îngrijorările de la serviciu, acasă la copil – el nu înțelege de ce se întâmplă toate astea – îl vor afecta și va avea o imunitate mai proastă”, atrage atenția Dr. Mihai Craiu.

Activitățile în aer liber ajută imunitatea copiilor în sezonul rece

Medicul îi îndeamnă pe părinți să nu uite să scoată copiii afară. Chiar și o plimbare în cartier poate avea efecte benefice asupra sistemului imunitar. În plus, medicul mai spune că scoaterea copilului dintre device-uri va avea efecte benefice și asupra vederii.

”Copiii aceștia digitali, dacă stau tot timpul cu privirea ațintită în ecranul telefonului, nu își mai antrenează ochii. Ochii lor nu sunt obișnuiți cu lumina naturală, cu privitul la distanță. De-asta în țările puternic digitalizate, Coreea de exemplu, vedem că într-o clasă de elevi, aproape toți poartă ochelari. Așa că, dragi părinți, scoateți copiii afară”, transmite Dr. Mihai Craiu.

Dr. Mihai Craiu, medic pediatru și fondatorul paginii Spitalul Virtual penttu Copii a fost prezent, vineri seara, în Cluj-Napoca, la Conferința 13 pentru sănătate, din cadrul festivalului HealthFEST.

HealthFEST se desfășoară în perioada 15 – 18 septembrie și este singurul eveniment medical din România, care are o abordare integrată și holistică.

Interviul integral cu Dr. Mihai Craiu pe subiectul „Imunitatea copiillor în sezonul rece”, îl puteți urmări pe canalul de Youtube al ȘtiriMed