Selectați pagina

Dr. Adrian Molnar, director medical Institutul Inimii Cluj: „Medicii ar trebui să lucreze sau la stat, sau la privat”

Dr. Adrian Molnar, director medical Institutul Inimii Cluj: „Medicii ar trebui să lucreze sau la stat, sau la privat”

Dr. Adrian Molnar, director medical în Institutul Inimii Cluj deschide un subiect spinos al lumii medicale: doctori care profesează și în sistem de stat și în sistem privat. Dr. Molnar este de părere că problemele sistemului medical din România vor dispărea abia când medicii vor alege unde să lucreze: la stat sau la privat.

“Cred că aici este una dintre problemele mari ale sistemului medical românesc. Această interferenţă, privatul cu spitale de stat. După părerea mea, medicii ar trebui să lucreze sau la stat, sau la privat. Nu în ambele locuri. Atunci când se va rezolva această problemă, o mare parte din problemele sistemului sanitar românesc ar dispărea”, a declarat dr. Adrian Molnar, la Prima News, citat de news.ro

Practica de a trimite pacienții de la stat la privat

Dr. Molnar a mai declarat că dacă medicii ar fi dedicați unui sistem de sănătate – public sau privat – nu s-ar mai ajunge la situația ca pacienții să fie îndrumați chiar de cadrele medicale să se trateze în sistem privat.

„Nu se poate ca un medic să lucreze dimineaţa la stat şi după amiază la privat în aceeaşi specialitate, cu bolnavi de acelaşi tip. Nu se poate ca medicul care lucrează la stat să îndrume pacienţii din spitalele de stat, din ambulatoriile de stat, să le îndrume către privat, spunându-le că nu vor beneficia de aceleaşi servicii la stat ca şi la privat, că nu sunt aceleaşi materiale, că nu au aceleaşi resurse. Nu este adevărat, nu este deloc adevărat. Cel puţin în specialitatea mea şi în specialităţile conexe cu specialitatea mea se lucrează cu exact aceleaşi materiale şi la stat, şi la privat, aceiaşi oameni lucrează şi la stat şi la privat, diferenţa este că la stat pacienţii sunt trataţi gratuit, pe când la privat pacienţii trebuie să plătească”, a declarat Adrian Molnar.

MEdicul a ridicat și priblema salarizării și spune că este normal ca un medic dintr-un centru medical mai mic să nu aibă acelațși salariu cu un medic ce lucrează într-un centru medical universitar.

“Nu consider corect, de exemplu, ca un chirurg, dintr-un centru mare universitar cum este Clujul să aibă acelaşi salariu cu un medic dintr-un centru mult mai mic. Gândiţi-vă la ce stres, la ce gărzi are un medic în Cluj, care rezolvă toate problemele complexe şi ce stres are un medic într-un oraş mai mic unde dacă are o urgenţă pe zi sau una pe săptămână pe care trebuie să o rezolve, pentru că majoritatea urgenţelor le trimit tot spre Cluj sau spre Tîrgu Mureş, sau spre Iaşi. S-a pus această problemă la nivel de minister, a diferenţierii salariilor în funcţie de centrul unde lucrează. Nu poţi să compari un coleg de-al meu care face serviciul de gardă la chirurgie cardiacă şi care are de rezolvat nişte urgenţe majore cu un medic de medicină generală dintr-un oraş mic din provincie care nu face nimic sau face foarte puţin sau care cum are o urgenţă o trimite la Cluj”, a explicat Adrian Molnar, citat de news.ro.

VEZI ȘI: PROF.DR. ȘTEFAN FLORIAN, DESPRE NEOCUPAREA LOCURILOR LA REZIDENȚIAT: „FUGA DE RESPONSABILITATE ȘI ÎNDREPTAREA TINERILOR SPRE SPECIALITĂȚI

Sursa foto: Transilvania Reporter