Selectați pagina

Dr. Radu Bulat, medic endodont: „Încă vin pacienți la cabinet și cer extracții. Din fericire, sunt puțini.”

Dr. Radu Bulat, medic endodont: „Încă vin pacienți la cabinet și cer extracții. Din fericire, sunt puțini.”

Extracţia dentară era o modă în trecut. Orice durere de dinţi se rezolva rapid prin această procedură, chiar dacă urmările erau vizibile pentru pacient. Astăzi, însă, medicii dentişti au soluţii moderne, fără durere și minim invazive, astfel încât dinţii pacienţilor să fie salvaţi.

Despre cum poate rămâne dantura intactă dar şi cum aparatura performantă ajută medicul să rezolve problemele pacienţilor, explică Dr. Radu Bulat, medic  endodont în cadrul Clinicii MB Dental din Cluj-Napoca.

Extracția dinților, o practică frecventă în trecut

În trecut, lipsa aparaturii performante îi obliga pe medici să ia măsuri drastice. Acum însă din ce în ce mai mulţi pacienţi nu ajung la această ultimă măsură.

 `Motivele erau diferite, de la faptul că dentiștii nu aveau echipamentul și instrumentarul potrivit pentru a realiza cu succes tratamente conservatoare, la gradul de educație, deoarece multe persoane preferau soluția simplă, extracția, fără să ia în calcul consecințele pe termen lung. Din fericire toate aceste lucruri se schimbă, iar sănătatea orală a început să devină prioritate pentru mulți români„, explică medicul endodont Radu Bulat, de la Clinica MB Dental.

VEZI ȘI VIDEO: DINȚI SALVAȚI CU AJUTORUL MICROSCOPULUI.DR. RADU BULAT, MEDIC ENDODONT, DESPRE ROLUL TEHNOLOGIEI ÎN CABINETELE DENTARE

Astăzi extracţia poate fi evitată cu ajutorul tratamentelor endodontice dar şi graţie aparaturii performante din cabinete.

 „Există două tipuri de tratamente endodontice, ortograd, adică clasic, când canalul se accesează prin dinte pentru a se curăța de bacterii și cel retrograd, când se intervine dinspre rădăcina, prin gingie. Tratamentul clasic este opțiunea de elecție, iar pentru puținele cazuri când tratamentul endodontic ortograd nu funcționează, se apelează la “planul B”, adică tratamentul chirurgical retrograd. Astfel există cel puțin două proceduri distincte care au ca și scop evitarea extracției și salvarea dintelui. Aparatura performantă adaugă precizie tratamentelor și face în așa fel încât procedurile, cândva laborioase și complicate, să devină simple de executat și previzibile. Astfel tratamentele complicate pot fi rezolvate predictibil de fiecare dată”, mai explică dr Radu Bulat.

Dr. Radu Bulat: „Pacienții trebuie educați!”

Dr. Radu Bulat
Dr. Radu Bulat în timpul unui interviu pentru rubrica „3 minute de sănătate”, difuzată pe ȘtiriMed

În ultimii ani, stomatologii s-au străduit să educe pacienții și să îi învețe că sănătatea orală nu implică extracții dentare decât în cazuri excepționale. Cu toate acestea, încă sunt pacienți care ajung la dentist cu dureri puternice de dinți. Și solicită extracția, convinși fiind că așa scapă de probleme.

„Am pățit și pățesc ca pacienții cu dureri dentare să solicite extracția, ca pe cea mai simplă și ieftină soluție. Din fericire astfel de rugăminți au devenit foarte rare. Românii au devenit, în mare, foarte conștienți, și, paradoxal, acum tot mai des întâlnesc cazuri când ajung să explic pacienților cu dinți irecuperabili de ce ar trebui să opteze pentru extracție, iar ei refuză, încercând să păstreze dintele cu orice preț”, a afirmat Dr Radu Bulat.

Medicul explică și care sunt situațiile în care este nevoie de extracție dentară.

„Indicații obiective ar fi doar câteva, distrucția severă a dintelui, care nu mai permite reconstruirea lui, lipsa suportului parodontal, adică a gingiei și osului, astfel că dintele nu se mai poate ține în nimic și fractura verticală, care practic separa dintele în 2 fragmente. Din fericire, infecția de canal sau cum i se mai spune “puroiul la rădăcină“, în ziua de astăzi, nu mai e un motiv pentru a extrage dintele, explică Dr. Radu Bulat.

Stomatologia modernă tinde să fie minim invazivă, să păstreze cât mai mulți dinți și să evite extracțiile, pe cât e posibil. Asta pentru că odată extras un dinte nu aduce nicidecum liniște ci o serie de probleme.

„Soluțiile simple nu sunt și cele mai bune. Extracția unui dinte, rezolvă pe moment problema și durerea trece. Problemele apar însă în timp, dinții vecini încep să migreze pentru a închide spațiul rămas după extracție, osul unde a fost dintele începe să dispară, iar aceste fenomene complică restaurările ulterioare, când se va înlocui dintele lipsă fie cu o punte protetică, fie cu un implant și coroană. Din aceste motive dinții care pot fi recuperați e bine să fie păstrați cât de mult timp posibil, pentru a-și exercita funcția și, doar atunci, când nu mai există alte soluții să se extragă. Iar extracția ca orice act medical are indicațiile ei„, a spus Dr. Radu Bulat, medic endodont la Clinica MB Dental.

Când se recomandă extracția dentară?

Există și situații când extracția dentară este recomandată, cum ar fi crearea de spațiu prin aparatele ortodontice mobilizabile sau proceduri chirurgicale. Iar specialistul le recomandă pacienților să urmeze întocmai recomandările stomatologilor, după o extracție.

„După extracție, în alveolă, adică zona unde a fost dintele, trebuie sa se formeze un cheag. Dacă acel cheag nu se formează, se desprinde sau se infectează urmează o complicație numită alveolită. Pentru a proteja acel cheag, se recomandă să nu se facă clătiri, să se evite consumul de alimente fierbinți, alcool și fumatul Cum ziceam, extracția e o procedură medicală și ca orice procedură medicală poate avea complicații„, a mai adăugat Dr. Radu Bulat, medic endodont.

CITEȘTE ȘI: 9 MITURI DESPRE DURERILE DE DINȚI, EXPLICATE DE MEDICUL STOMATOLOG ŞTEFAN JITARU, UNUL DINTRE PIONERII TRATAMENTELOR LA MICROSCOP

Recomandarea medicilor este ca fiecare persoană să își facă un control de rutină de două ori pe an.

„În unele situații particulare, cum ar fi problemele parodontale, poate fi nevoie și de controale mai frecvente. Însă, din păcate, în contextul realităților noastre și controlul anual e o raritate, totuși sunt convins că în timp lucrurile se vor îmbunătăți, pentru că românii devin tot mai conștienți de importanța sănătății lor orale„, a concluzionat Dr. Radu Bulat, de la Clinica MB Dental.

Cine este Dr. Radu Bulat

Dr. Radu Bulat este absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemitanu” Chişinău, oraş în care şi-a început practica în endodonţie. La finalul anului 2014, medicul s-a relocat în Cluj-Napoca, alăturându-se echipei de endodonţie din clinica MB Dental.

Practica sa clinică susţinută se completează cu preocupări de cercetare legate de durerea postoperatorie si endodonția la microscop, minim invazivă.

În acelaşi timp, Dr. Radu Bulat este implicat ca lector în traininguri şi cursuri postuniversitare care vizează endodonţia microscopică și susține cursuri și workshopuri, atât pentru studenți, cât și pentru medici, în cadrul conferințelor de specialitate.

În cadrul Catedrei de Endodonție a Universității de Medicină și Farmacie, „Iuliu Hatieganu” din Cluj Napoca, Dr. Radu Bulat ocupă funcția de Asistent Universitar Colaborator.

CITEȘTE ȘI: OBICEIURI DE URMAT PENTRU DINȚI SĂNĂTOȘI. CE RECOMANDĂ MEDICII ENDODONȚI PE LÂNGĂ AŢA DENTARĂ

Despre autor