Selectați pagina

Dr. Raluca Popescu, medicul oftalmolog care le zâmbește mereu pacienților: „o vorbă bună vindecă pe jumătate, iar dacă jumătate din drum este parcurs, rămâne mai puțin pentru partea medicală”

Dr. Raluca Popescu, medicul oftalmolog care le zâmbește mereu pacienților: „o vorbă bună vindecă pe jumătate, iar dacă jumătate din drum este parcurs, rămâne mai puțin pentru partea medicală”

Dr. Raluca Popescu, medic specialist oftalmolog, Doctor în Științe Medicale este acel medic care îți ia durerea cu… un zâmbet, nu neapărat cu mâna. În vremuri tulburi, când pe umerii medicilor, indiferent de specialitatea pe care o practică, trenează o presiune uriașă, există și doctori care nu uită să zâmbească și să spună o glumă sau o vorbă de bine pacienților.

Un astfel de medic este și Raluca Popescu și vă invităm să citiți un interviu amplu, în care domnia sa răspunde la câteva întrebări, pe care, probabil, orice om și le pune când întâlnește un doctor care i-a  rămas la suflet.

ȘtiriMed: Cum și de ce ați luat decizia să deveniți medic oftalmolog?

Dr. Raluca Popescu: Din momentul în care am intrat la Facultatea de Medicină U.M.F. “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca mi-am dorit să am posibilitatea de a ajuta oamenii și, la rândul meu, de a mă bucura de fiecare progres, succes, recuperare sau vindecare. Într-adevăr, sunt multe specialități frumoase care oferă satisfacții pe măsură, însă pentru mine a avut un foarte mare impact screeningul renal pediatric, efectuat în colaborare cu secția de urologie în anul trei de facultate, în cadrul căruia am avut posibilitatea de a cunoaște multe persoane din mediul rural cu varii afecțiuni, persoane care poate nu aveau acces la sistemul public de sănătate, însă printr-un efort susținut, am reușit să-i ajutăm pe fiecare și să le tratăm simptomatologia.

De fapt, factorul diferențiator a fost momentul în care am revenit în zona respectivă, iar foștii noștri pacienți ne-au spus că le-am schimbat traiectul datorită efortului nostru.  Am avut ocazia ulterior să realizez același screening pediatric, însă de această dată în domeniul oftalmologic. Atunci am realizat că această era specialitatea pe care doream să o urmez și am întreprins toate eforturile astfel încât să îmbin pasiunea cu profesia. Legătură dintre oftalmologie și urologie nu a rămas doar la nivelul colaborării din facultate și rezidențiat, ci am aprofundat-o în cadrul tezei de doctorat susținută în mai 2020 cu titlul “Patologia oculară și impactul tratamentului medicamentos în afectiuniile de tract urinar inferior”, studii ce au certificat o dată în plus faptul că am făcut alegerea corectă. Oftalmologia a fost singurul răspuns din punctul meu de vedere: meticulozitate, finețe, chirurgie.

ȘtiriMed:  Pacienții dumneavoastră spun că aveți o abordare caldă, explicați în detaliu nu doar procedurile medicale, pe care le faceți, ci și chestiuni legate de posibile afecțiuni, tratamente, insistați să faceți toate investigațiile posibile. Cum reușiți să va păstrați zâmbetul pe buze și să aveți aceeași atitudine pozitivă și la începutul programului, și la finalul a acestuia?

Dr. Raluca Popescu: Pentru mine este foarte important să merg cu plăcere în locul unde lucrez, iar clinica unde îmi desfășor activitatea zilnic este cel mai bun mediu în care îmi pot exercită abilitățile, mă pot concentra pe pacienți și pe ce este mai important pentru ei. Mereu am spus că indiferent cum mă trezesc acasă dimineața, primul zâmbet dă tonul, îmi întreține starea de bine și automat acest lucru este transmis și celor din jur. Mama este cea care m-a educat în acest sens, “o vorbă bună vindecă pe jumătate”, iar dacă jumătate din drum este parcurs, rămâne mai puțin pentru partea medicală.

În ceea ce privește relația medic-pacient, consider că este necesar să te pui că medic în postura pacinetului, atunci abordarea vine de la sine.

ȘtiriMed: Ce înseamnă să fii medic în România în 2020? Din punctul dumneavoastră de vedere.

Dr. Raluca Popescu: Să fii medic în România în anul 2020 este o mare provocare : pe de-o parte vocațională, pe de altă parte de adaptabilitate. Ne raportăm la o nouă realitate și încercăm să ne adaptăm acesteia cât putem de bine. Cei din primul rând duc tot greul, noi încercăm să păstrăm o oarecare normalitate.

În România eu zic că se poate, depinde de ține ca medic dacă vrei să faci mai mult și să aștepți mai puțin în schimb. Am norocul să profesez într-o loc unde visele devin realitate, aceasta este șansa mea, însă sunt conștientă că norocul ți-l faci și singur.

IMG 1609

Dr. Raluca Popescu, medic specialist oftalmolog, Doctor in Științe Medicale

ȘtiriMed: Ați fost sau ați luat în calcul să profesați în străinătate? 

Dr. Raluca Popescu: Am luat în calcul, bineînțeles, dar am ales mereu să nu plec. Rădăcinile mele sunt aici, părinții mei mi-au insuflat dragul de casă. Întotdeauna m-am gândit că e mai important să ii am pe toți aproape, beneficiile profesionale sau materiale fiind pe plan secund. Eu, soțul și băieții noștri suntem îndrăgostiți de “acasă”.

ȘtiriMed: Care sunt cele mai comune afecțiuni ale ochiului, pentru care pacienții ajung în cabinetul dvs?

Dr. Raluca Popescu: Cele mai comune afecțiuni oculare întâlnite sunt viciile de refracție, cataractă, glaucomul, diferite afecțiuni retiniene, dar și urgențele oftalmologice.

ȘtiriMed: Dar când vine vorba de copii, care sunt cele mai comune afecțiuni ale ochiului, pentru care trebuie intervenit rapid cu tratament sau ochelari?

Dr. Raluca Popescu: Viciile de refracție, strabismul, ambliopiile apar deseori în rândul afecțiunilor pediatrice. E foarte important consultul oftalmologic complet, întrucât sunt situații în care părinții nu își dau seama de existența unei probleme oftalmologice.  Există și anumite patologii ce apar doar la unul dintre ochi, copilul nemanifestând alte semne sau simptome. O vizită de curtoazie la oftalmolog într-o mod jucăuș e binevenită și se poate efectua de la orice vârstă.

ȘtiriMed: Un mesaj pentru cititori? Câteva metode simple/ritualuri pe care le putem pune în practică, astfel încât să ne protejăm ochii și, implicit, vederea.

Dr. Raluca Popescu: Vă recomand un exercițiu: închideți ochii pentru zece minute și încercați să faceți toate activitățile pe care ar trebui să le parcurgeți în perioada aceea. S-ar putea să fie dificil, irealizabil, tocmai de aceea vă sfătuiesc să efectuați consultul oftalmologic anual, dacă sunteți purtători de corecții optice și conform protocolului în cazul celor cu alte afecțiuni oculare. Pauzele de la lucrul de aproape, calculator, la 20-30 de minute sunt necesare, mai ales în această perioadă. Un consult de rutină poate depista o afecțiune la debut, prevenind astfel eventualele probleme oftalmologice. Printr-o singură determinare a tensiunii intraoculare în cadrul consultului oftalmologic complet depistăm eventualitatea existenței glaucomului, afecțiune ce nu doare la debut, dar care se poate ține sub control prin tratament medicamentos sau chirurgical,  evitând astfel scăderea vederii.

Acest articol face parte din campania #SiDoctorSiOm, inițiată de ȘtiriMed

Știți senzația aceea când mergi la medic și ieși din cabinet mai dezamăgit și mai speriat decât ai intrat? Dar sigur vi s-a întâmplat și invers: ca în spatele halatului și a măștii să descoperiți nu doar un profesionist, ci și un om.

Pentru medici e, cu siguranță, greu în vremurile tulburi pe care le trăim să își păstreze intacte empatia, omenia, amabilitatea. Dar există doctori care, față în față cu pacientul, nu uită să fie și oameni. StiriMed lanseaza campania de informare #SiDoctorSiOm și vrem să îi facem cunoscuți pe toți acei medici care își fac pacienții să zâmbească, oricât de grea e situația. Care pe lângă un diagnostic dur, le oferă și o încurajare. Sau, pur si simplu, acei medici care îi zâmbesc pacientului din spatele măștii. Iar zâmbetul i se vede in ochi.

Cunoști un astfel de medic? Scrie-ne pe contact@stirimed.ro sau trimite-ne un mesaj pe pagina de Facebook ȘtiriMed, iar noi îi facem cunoscută povestea.