Selectați pagina

Dr. Rodica Cosnarovici, specialist oncopediatrie, mesaj către părinți: „Duceți copulul la medic, când este bolnav. Cancerul nu doare!”

Dr. Rodica Cosnarovici, specialist oncopediatrie, mesaj către părinți: „Duceți copulul la medic, când este bolnav. Cancerul nu doare!”

Rata de supraviețuire a copiilor diagnosticați cu o formă de cancer, în România, este de doar 60%. În alte țări europene, această rată de supravițuire se apropie de 80%, arată statisticile. Specialiștii în oncopediatrie spun că un copil diagnosticat la timp, are șanse de 80% să se vindece. Din păcate, însă, copiii ajung la oncolog atunci când boala este foarte avansată.

„Anul trecut, la noi, în Institutul Oncologic din Cluj, peste 90% dintre pacienții copii au ajuns când boala era în stadiile 3 – 4. Deci foarte târziu. Tocmai de aceea, mesajul meu către părinți este: Duceți copilul la medic, când este bolnav, indiferent că este vorba de o carie sau de o infecție. Cancerul nu doare, iar dacă ajunge copilul într-o fază în care doare, atunci deja este târziu”, a declarat într-o conferință de presă, Dr. Rodica Cosnarovici, șef Secție Oncopediatrie, în cadrul IOCN Cluj

Dr. Rodica Cosnarovici IOCN Cluj
Dr. Rodica Cosnarovici, șeful secției Oncopediatrie, IOCN Cluj

Ghid național de practică medicală pentru diagnosticul și tratamentul cancerelor pediatrice

Șansele ca rata de supraviețuire a copiilor diagnosticați cu diferite forme de cancer să crească sunt ridicate, în anii următori. Pentru că România are, de acum, un Ghid de practică medicală pentru diagnosticul și tratamentul cancerelor pediatrice. Ghidul a fost elaborat în cadrul unui proiect finanțat cu fonduri norvegiene, „Creșterea performanței în diagnosticul și tratamentul cancerelor la copii prin îmbunătățirea echipamentului tehnic, achiziția de aparatură modernă, instruirea personalului medical și dezvoltarea de recomandari”

dr. Rodica Cosnarovici IOCN
Ghidul Național de practică medicală pentru diagnosticarea, tratamentul și monitorizarea cancerelor oncopediatrice

În elaborarea Ghidului au fost implicați 25 medici din majoritatea centrelor de oncologie pediatrică din România, iar documentul final acoperă toate tipurile de cancer pediatric și toate aspectele importante ale îngrijirii copilului cu cancer.

„Eforturile pentru diagnosticarea în stadii mici de boală trebuie să fie o prioritate, de aceea ghidul de față se adresează tuturor medicilor care sunt implicați în monitorizarea și îngrijirea populației de vârstă pediatrică. În acest scop au fost organizate cursuri de Oncologie Pediatrică și Radioterapie, pe baza ghidului recent elaborat, pentru medici tineri, în curs de formare, pediatri, oncopediatri, radioterapeuți. Un aspect important de mentionat este disponibilitatea acestui ghid atat in limba romana cat si in limba engleza”, a declarat Dr. Vlad Schițcu, din cadrul IOCN, coordonatorul proiectului

GHIDUL PENTRU DIAGNOSTICUL ȘI TRATAMENTUL CANCERELOR ONCOPEDIATRICE POATE FI ACCESAT AICI

Cancerul la copil este o boală rară, dar este o cauză importantă de mortalitate, fiind a 2-a cauză de deces pentru grupa de vârstă 1-14 ani, urmând accidentelor, arată statisticile.

În România, copiii cu cancer sunt tratați în 13 secții clinice de Oncologie Pediatrică, conform unor protocoale consacrate, recomandate de Societatea Internațională de Oncologie Pediatrică Europeana-SIOPE.

CITEȘTE ȘI: PROF. DR. DANIEL MUREȘAN, MEDIC PRIMAR OBSTETRICĂ-GINECOLOGIE: „LA CE SPECIFIC DE ANTI-VACCINIȘTI AVEM ÎN ROMÂNIA, AR TREBUI SĂ RECOMANDĂM VACCINAREA ÎMPOTRIVA HPV PENTRU TOATĂ POPULAȚIA”