Selectați pagina

Dramele din tabăra tinerilor bolnavi de insuficiență renală. Cel mai tânăr membru are 8 ani și e dependent de dializă

Dramele din tabăra tinerilor bolnavi de insuficiență renală. Cel mai tânăr membru are 8 ani și e dependent de dializă

Să fii tânăr și să ai insuficiență renală, iar de minimum două ori pe săptămână viața să îți atârne de un fir de ață, este în sine o dramă. Însă în rândul celor 65 de tineri din Asociația pentru Solidaritate și Empatie „Delia Grădinaru” sunt și câteva cazuri care ar smulge o lacrimă și celui mai insensibil om.

Darius are 8 ani, este din județul Mureș, însă în aceste zile se află cu tatăl său în tabăra anuală organizată pentru tinerii dependenți de dializă. L-am întâlnit într-o sală a Hotelului Univers T, unde sunt cazați tinerii. Se juca un joc video împreună cu un coleg de suferință și râdea. Pentru Darius, să râdă e un lucru mare, având în vedere că în 2016 a stat mai mult prin spitale, chinuit de perfuzii și dialize. Trupul lui micuț e măcinat de boală și vorbește destul de greu. Mi-a spus că îi place în tabără și că a ajuns aici cu tati, după ce a ieșit de la dializă.

Darius a fost un copil normal la naștere, însă, spune tatăl său, o injecție făcută greșit pe când era doar un bebeluș, l-a nenorocit pe viață. Suferă de insuficiență renală, iar de doi ani de zile face dializă de 2 ori pe săptămână.

„El s-a născut un copil normal, dar după naștere, în spital la Tg.Mureș erau cazuri de rujeolă. A făcut și DArius, însă lui bubițele i-au ieșit pe interior, iar medicii i-au făcut ceva injecție greșit, iar de atunci s-a îmbolnăvit copilul de rinichi. Era să moară de câteva ori, iar acum este dependent de dializă”, povestește tatăl băiețelului abia ținându-și în frâu lacrimile

Singura șansă ca Darius să devină un copil normal este un transplant renal. Părinții l-au înscris deja pe listele de așteptare, dar speranțele sunt slabe. Sistemul e greoi, listele sunt lungi, donatorii par să nu existe sau organele nu mai ajung la cei care chiar au nevoie de ele. O altă variantă ar fi donarea unui rinichi de la o rudă compatibilă, dar singura care ar putea să îi doneze un rinichi viabil ar fi sora micuțului.

„Sora lui este compatibilă, dar nu suntem de acord să îi doneze ea un rinichi. Dacă nu funcționează? O stricăm și pe copilă și apoi avem amândoi copiii bolnavi”, mai spune tatăl cu amărăciune în glas

Un transplant renal pentru Darius s-ar putea realiza mai repede în Austria, de exemplu. Dar pentru asta e nevoie ca familia să se mute cu totul acolo, să primească reședința și abia apoi Darius să fie înscris pentru un transplant.

„Noi asta i-am sfătuit pe părinți să facă. Să se mute acolo, să primească reședința, pentru ca Darius să aibă șansa să primească un organ. Sună cinic, dar pentru că acolo există infrastructură, autostrăzi, organele ajung mai repede la cei în nevoie”, a explicat pentru ȘtiriMed, Emanuel Ungureanu, președintele Asociației „Delia Grădinaru” și omul care de ani de zile se zbate să aducă câte un zâmbet pe fețele acestor tineri năpăstuiți de viață.

Mamă și fiică se încurajează reciproc pe paturile spitalului

Un alt caz tragic este cel al Ancăi și a mamei ei. Anca este o tânără de nici 18 ani, care de cinci ani de zile suferă de insuficiență renală. Boala i-a apărut în urma unei răceli și după 3 săptămâni de la diagnostic, singura ei șansă să rămână în viață a fost dializa de 3 ori pe săptămână. Tânăra a așteptat în zadar un rinichi compatibil. Așa că, mama ei a decis să îi doneze fetei un rinichi. Ghinionul a făcut ca rinichiul transplantat să nu funcționeze în corpul Ancăi, iar după 3 săptămâni de la operație, fata a început iar dializa. Drama este cu atât mai mare cu cât, în septembrie 2016 a cedat și rinichiul mamei. Ca să rămână în viață, medicii au trecut-o imediat pe dializă. Iar acum, cele două, mamă și fiică merg de 3 ori pe săptămână împreună la dializă.

fete dializa

Anca și mama ei fac dializă împreună

„Operația de transplant a decurs bine, dar în septembrie am început să mă umflu ca un butoi. Mi-a crescut tensiunea și mi-a afectat rinichiul, care a cedat. Medicii spun că am o malformație la inimă, din naștere și că am nevoie de o proteză la inimă. Nimeni nu a văzut această afecțiune până acum”, spune mama Ancăi în timp ce se pregătește să meargă la dializă.

Cele două femei sunt din Craiova și acum se află și ele la Cluj, împreună cu ceilalți tineri bolnavi de insuficiență renală.

„Anca a mai fost în această tabără, dar eu nu am mai fost până acum ca și pacientă. Ce să facem, ne mai scoate din rutină, ne mai luăm gândul de la boală, de la spitale, de la dializă”, spune șoptit femeia.

Parcă nu ar fi de ajuns tot chinul pe care îl îndură, mama Ancăi a contactat și virusul hepatitei B în urma unei transfuzii.

„Nimeni nu își asumă ceea ce s-a întâmplat. Iar ca această femeie sunt mulți din această tabără care poartă virusul B, contactat în urma transfuziilor”, spune și Emanuel Ungureanu

Emanuel Ungureanu, cel care are grijă de cei peste 60 de tineri cu afecțiuni renale își dorește ca în România să se schimbe lucrurile. Spune că nu mai vrea să vadă cum mor copii și tineri în așteptarea unui transplant renal sau, și mai grav, după operații de transplant, din cauza medicației administrate greșit.