Cum urmărim eclipsa de soare, fără să ne punem vederea în pericol. Medic oftalmolog: „Privitul fără protecție sau folosind improvizații poate duce la arsuri ireversibile ale retinei, chiar și la pierderea vederii”
Eclipsa parțială de soare, care va avea loc, joi, 10 iunie și va fi vizibilă puțin și din România, este așteptată cu nerăbdare, în special de copii și de cei pasionați de fenomene astrale.
Eclipsa de soare poate fi fatală vederii
Nu întotdeauna, însă, ce e spectaculos, e și sănătos. Medicii oftalmologi atrag atenția că privită fără protecție adecvată, eclipsa de soare poate fi fatală vederii. Și spun un NU ferm privitului cu ochiul liber sau cu dispozitive improvizate către soare. Specialiștii atrag atenția că nici măcar ochelarii de soare nu protejează vederea, în timpul eclipsei și e nevoie de ochelari cu lentile speciale.
”Privitul fără protecție, sau folosind improvizații, poate afecta celulele fotosenzitive de la nivelul retinei, fapt ce duce la retinopatie solară. Mai concret, scade acuitatea vizuală și se produc arsuri retiniene. Dacă se întâmplă acest lucru, nu veți simți niciun disconfort pentru că retina nu are receptori de durere. Trebuie să luați în considerare că arsurile retiniene sunt ireversibile și pot duce la pierderea completă a vederii”,
spune dr. Rareș Bodnariuc, medic primar specialist chirurgie oftalmologică de la Ofta Medical Clinic.
Potrivit acestuia, severitatea afectării retinei depinde de timpul expunerii neprotejate a ochilor la radiațiile solare.
”În urma unei expuneri de foarte scurtă durată, putem experimenta alterarea culorilor, deformări ale obiectelor sau observarea unor puncte negre în câmpul vizual. În mod normal, aceste manifestări se estompează în câteva săptămâni. Copiii și tineri sunt cei mai expuși retinopatiei solare, în special din cauza curiozității specifice vârstei (vor dori să privească îndelung fenomenul astral, astfel provocând daune considerabile ochilor), dar și a faptului că ei au cristalinul mai transparent în prima parte a vieții, ceea ce permite transmiterea unei cantități mai mari de radiații către retină”,
atrage atenția dr. Bodnariuc, precizând că niciun fel de lentile de ochelari de soare, sticle colorate sau altfel de improvizații nu sunt potriviți pentru a vă proteja ochii în această situație.
Eclipsa de soare și protecția copiilor
Copiii sunt printre cele mai dornice persoane să privească eclipsa de soare, chiar și parțială. Iar la Observatoarele Astronomice din țară s-au făcut deja pregătiri pentru ca micii curioși să poată vedea fenomenul astral, în mod organizat.
Medicul oftalmolog, specializat în probleme oculare ale copiilor, Svetlana Znaceni, spune că e obligatoriu ca cei mici să aibă lentilele speciale bine lipite de ochi și de față.
„Sunt niște lentile speciale pentru eclipsă, care nu se găsesc în optici, dar în Observatoare Astronomice se găsesc. Au pe ele un cod numeric internațional care corespunde standardelor internaționale de siguranță, iar asta sugerează că protecția va fi de 100%. Le recomand părinților să nu îi lase pe copii să privească singuri cerul. Să stea lângă ei și să se asigure că lentilele sunt bine lipite de față, că nu intră lumina pe deasupra sau pe sub ele. Singurul moment în care cerul poate fi privit, este când luna acoperă total soarele. Altfel, când razele soarelui strălucesc puternic, e nevoie de protecție”,
a explicat pentru ȘtiriMed, Dr. Svetlana Znaceni, medic specialist Oftalmologie, în cadrul Clinicii Ofta Medical Clinic
Medicul mai spune că ochii pot fi grav afectați, dacă nu există protecție. Iar semnele pot să nu fie vizibile imediat.
„Dacă un copil privește cu ochii neprotejați eclipsa, se poate ajunge la distrucție retininană sau arsură retiniană. Distrucția retiniană poate fi ireversibiliă sau reversibilă, însă arsura retininană este ireversibiliă. Dacă retina e afectată, pacientul poate să nu își dea seama imediat, să nu îl deranjeze sau doară nimic. Însă, după câteva ore sau chiar zile pot apărea primele semne: obiecte văzute deformat sau un punct negru static în câmpul vizual. Dacă se observă aceste semne, atunci e nevoie urgentă de consult de specialitate, unde se vor face investigațiile necesare”
a mai explicat Dr. Svetlana Znaceni
Fenomene rare, dar spectaculoase
Eclipsele, fie ele de soare sau de lună, sunt un fenomen extrem de spectaculos, mai ales pentru copii, care sunt mereu nerăbdători să descopere ceva nou.
Anul acesta vom avea o singură eclipsă parțială de soare vizibilă de pe teritoriul României, mai exact, din zona de Nord a țării. Aceasta se va întâmpla mâine, în jurul orei 13.00.
Dacă nu aveți ochelari speciali pentru vizionarea eclipsei, o variantă sigură este proiectarea imaginii solare pe un ecran, chiar improvizat dintr-o coală albă de hârtie sau de carton.
Sau, având în vedere că în România nu se va vedea decât o acoperire foarte mică (maxim 2% în Satu Mare), puteți urmări fenomenul LIVE pe canalul YouTube al NASA:
Următoarea eclipsă de soare vizibilă din România va fi abia în octombrie 2022.