Selectați pagina

Educatia sexuala incepe acasa. Ce ii spunem unui copil de 2 ani despre sex

Educatia sexuala incepe acasa. Ce ii spunem unui copil de 2 ani despre sex

Educatia sexuala e de cele mai multe ori un subiect tabu in familiile din Romania. Recent, o lege care prevede inchisoarea pana la 2 ani pentru profesorii care predau educatie sexuala in scoli, fara acordul parintilor, a trecut tacit de Senat. Ce se intampla insa in Romania cand educatia sexuala lipseste atat din scoli, cat si din familie. Cifrele sunt ingrijoratoare. In anul 2015 peste 9000 de minore au devenit mame, iar una din zece femei care avorteaza este adolescenta.

Un grup de psihologi din Cluj au decis sa le vorbeasca deschis parintilor despre sex.  Primul eveniment dedicat parintilor cu copiii cu varste intre 2-6 ani Când și cum le vorbim copiilor despre sex? , a fost un succes.

Au fost cateva momente de la care am plecat cu acesta campanie care e impartita pe categorii de varsta. Primul moment a fost cand s-a produs o foarte mare tevatura in jurul  unui moment care s-a produs la balonul bobocilor de la un liceu din Cluj unde au fost foarte mult blamati copiii pentru acel comportament dar niciodata nu s-a uitat lumea dincolo de asta si dincolo de faputl ca ei nu au de unde sa stie in mod natural cum e educatia sexuala sanatoasa si sistemul nu produce o astfel de educatie sexuala sanatoasa si apoi al doilea pas a fost toata aceasta problema care s-a creat in jurul legi pentru educatia sexuala si anume ca s-a votat sa nu se faca educatie sexuala in scoala, iar al treilea lucru foarte important e  ca suntem pe primul loc in Europa la rata de nasteri la varsta adolecentei si mai mult avem rata mortalitatii materne de doua ori mai mare decat rata Europei. Chiar avem o problema grava cu asta. Scolile nu ne primesc pentru asta sia tunci am hotarat ok, facem in privat astfel de evenimente si spre placerea noastra s-au adunat atatia oameni aici, a declarat pentru stirimed.ro, Raluca Anton, psiholog.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă începerea educației sexuale începând cu vârsta de 2 ani. Abordarea sexului și a sexualității, adaptate segmentului corect de vârstă, au o pondere uriașă în dezvoltarea armonioasă a psihicului copilului, a încrederii în sine, fiind mai protejat și considerabil mai puțin expus riscurilor ce implică absența unei astfel de educații pe termen lung.

Avem impresia ca atunci cand incepem sa vorbim despre educatie sexuala, incepem sa vorbim despre sex si despre cum apar copii pe lume, ori cand incepem sa vorbim despre educatie sexuala, incepem sa vorbim despre copil, el ca individ indepedent, despre corpul lui, il invatam sa isi denumeasca partile corpului, vorbim despre relatii cu altii, in sensul  de familie in care el creste. In familie exista relatii de apropiere, avem afectiune, unii fata de ceilalti, despre cum mami si tati se iubesc, spre exemplu, foarte mult, si ei, ca sa manifeste aceasta afectiune unul fata de celalalt se imbratiseaza. Atunci cand se iubesc foarte mult, se imbratiseaza foarte tare si cumva printr-un proces anume, apare un copil pe lume. Cam asa putem sa povestim initial despre ce inseamna educatie sexuala unui copil de 2-6 ani, sa zicem. Sigur ca informatia poate sa creasca in intensitate in functie de nevoile copilului, in functie de ce intrebari pune el, dar nu ne putem baza pe un moment anume cand copilul sa ne intrebe exact ceva legat de sex sau sexualitate, a declarat Oana Cobeanu, psiholog.

Zeci de parinti au ales sa participe la acest curs pentru ca isi doresc ca micutii lor sa fie informati.

Am ales sa vin la acest curs pentru ca a fost un subiect tabu in copilaria mea sau nu a fost discutat suficient de parintii mei si am simtit ca nu vreau sa fac aceeasi greseala cu copilul meu. Sigur ca e nevoie sa discutam despre toate aspectele importante care pot sa il ajute sa fie un adult mai fericit si mai implinit. Cred ca e nevoie sa le explicam de la o varsta mica sa le explicam copiilor despre corpul lor, despre diferentele de gen dintre femei si barbati pentru ca toate lucrarile astea le traim, suntem intr-o societate si nu as vrea ca toata curiozitatea  pe care o au ei cand sunt mici sa ii impinga spre alte lucruri care ii ajuta mai putin decat niste informatii date corect, la timpul lor, a spus Roxana, mamica unui baietel de 2 ani care a ales sa participe la eveniment.

Am venit aici ca sa aflu de cata informatie de genul asta ar duce fetita mea de 2 ani. Momentan stie care e diferenta anatomică dintre un băietel si o fetită, denumirile stiintifice ale organelor genitale si cum a venit pe lume surioara ei. Voiam sa stiu ce as putea sa-i mai spun ca sa o protejez de posibilele abuzuri sexuale, sa-i satisfac curiozitatile si sa o determin sa vina la mine sau la tatăl ei cu orice problema/intrebare. Vreau ca aceste informatii sa le primească de la mine, astfel ma asigur de calitatea lor. Daca va face si la grădiniță cu atat mai bine, dar pana atunci vreau sa stie ca suntem aici pentru orice intrebare, ca acest subiect nu e tabu, e la fel de normal precum mâncarea. Ma tem ca daca nu-i ofer eu aceste informatii acasă, ea se va ascunde de mine si va cauta in altă parte raspunsurile. Cine stie ce va invata de la altii?!, a adaugat Oana, mama a doua fetite.

Evenimentul face parte din campania #nostigmanoshame, un demers Holo creat pentru dreptul la o copilărie și adolescență fără stigmă.

Iata si o lista a următoarelor noastre evenimente care poate fi consultată mai jos:

Ce le spunem copiilor noștri despre sexualitate? – Un eveniment dedicat părinților și educatorilor cu copii cu varste intre 6 – 10 ani (aprilie 2018)
Despre sex și alți demoni – Un preambul pentru o educatie sexuală sanatoasa a adolescentilor (mai 2018)
„Greutatea” kilogramelor – Excesul ponderal la copii și dificultățile socio-emoționale ale familiei (iunie 2018)
Copilul și identitatea sa – O incursiune în sterotipurile de gen (septemrbrie 2018)
Ce înseamnă ”corpul perfect” – Cum ii ajutam pe copii sa aibă o relație sănătoasă cu corpul lor? (octombrie 2018)
Bullying între copii – Cum gestionăm agresiunile fizice și cele emoționale? (noiembrie 2018)
Copilul real – Un workshop despre acceptare necondiționată (decembrie 2018)

Despre autor