

Un bebeluș de doi ani și jumătate mănâncă cu poftă lapte, dintr-o sticlă cu biberon. Ceea ce pare ceva obișnuit pentru orice alt bebeluș, pentru acest copilaș din imagini este un lucru extraordinar.
Până acum câteva zile el a fost hrănit, de la naștere, exclusiv printr-o sondă nazo-faringiană, din cauza unei afecțiuni grave. Acalazie se numește și, spun medicii, afectează extrem de puțini oameni. Este vorba despre un mușchi care blochează mâncarea să treacă din esofag în stomac, făcând imposibilă alimentarea pacientului
„Este posibil ca el să fie singurul pacient atât de mic, din România, care să fi fost diagnosticat cu această afecțiune”, spune prof. univ. dr. Marcel Tanțău, medicul care l-a operat pe micuț și i-a redat șansa la o viață normală
„Din literatură nu știm de niciun pacient atât de mic, care să fi suferit o astfel de intervenție chirurgicală”, spune, la rândul său, dr. Carmen Culcițchi, medic primar Secția Pediatrie 4, din cadrul Spitalului Clinic pentru Copii Cluj și, totodată, medicul care a urmărit starea de sănătate a micuțului, încă de la naștere
Copilașul, devenit acum cel mai tânăr pacient operat pentru o afecțiune gastroenterologică gravă s-a născut în urmă cu 2 ani și jumătate, în județul Sălaj. A fost abandonat de părinți, iar spitalul i-a devenit casă și cadrele medicale, familie. Copilul a avut, încă de la naștere, probleme medicale de natură gastroenterologică. Motiv pentru care, a suferit o intervenție chirurgicală într-un alt spital.
Ulterior, când medicii și asistentele au văzut că micuțul ne se alimentează corespunzător, au început investigații amănunțite. Așa a fost diagnosticat cu acalazie și a ajuns pe mâinile profesorului Marcel Tanțău, de la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie Dr. Octavian Fodor Cluj.
„Trebuia să îi dăm șansa la o viață normală. Nu putem evolua, dacă nu dăm șansa fiecărui individ să fie tratat, atunci când are nevoie. De fapt, acesta este și mesajul pe care vrem să îl transmitem: acest copil are dreptul la o viață normală. Noi, ca echipă medicală, ne-am asumat această decizie”, a transmis profesorul Marcel Tanțău, medicul chirurg care a realizat intervenția endoscopică, în premieră în Europa de Est.
Profesorul Tanțău a relatat care a fost evoluția acestui caz unic, cel puțin în această parte a lumii.
„Noi suntem spital de adulți, dar, când sunt cazuri foarte grave, preluăm și copii. Premiera în acest caz este că vorbim de un pacient de vârstă foarte mică. Această afecțiune este una întâlnită rar. Iar la copii, nici nu știu dacă a mai fost vreun caz până acum. Este vorba despre un mușchi care crește între esofag și stomac și blochează trecerea alimentelor. Noi am intervenit și am tăiat acest mușchi. Era singura cale să îi redăm copilului șansa la o viață normală. Această procedură endoscopică este una precisă. Intervenția a durat 40 de minute, iar recuperarea și evoluția copilului au fost bune. El deja mănâncă normal lapte”, a explicat prof. univ. dr. Marcel Tanțău, medicul care a efectuat operația, într-o conferință de presă susținută, miercuri, în Cluj.
Prof. Tanțău a mai precizat că până la această intervenție, a mai avut cazuri de pacienți – toți adulți – operați prin aceeeași procedură, circa 200. Toți s-au vindecat ulterior. Pentru această procedură, prof. Marcel Tanțău s-a specializat în Japonia. Intervențiile endoscopice s-au făcut pentru prima dată, în Europa, în urmă cu 13 ani.
Un copil al nimănui a avut o șansă pe care puțini ca el o au: cei care îi purtau de grijă au mers până în pânzele albe, ca să îl ajute să aibă șansa la o viață normală.
„Despre copiii ca el, abandonați și ai nimănui, cu probleme medicale, de obicei se spune: „lăsați-i-i, nu îi mai chinuiți, oricum nu au nicio șansă”. Dar, haideți să le dăm o șansă și lor. Din acest punct de vedere spun „Jos, pălăria” pentru DGASPC Sălaj, pentru cum s-au preocupat de acest caz”, a spus dr. Carmen Culcițchi, medic care a făcut parte din echipa ce a realizat intervenția endoscopică.
Dr.Carmen Culcițchi, medic primar Secția Pediatrie 4, din cadrul Spitalului Clinic pentru Copii Cluj Cluj este cea care a dus cazul copilului în fața profesorului Tanțău. Iar un rol extrem de important în toată intervenția l-a avut anestezistul, dr. Daniel Nour, medic primar Secția Pediatrie 4, în cadrul Spitalului Clinic de Copii Cluj. Și singurul medic anestezist din Cluj, care a acceptat să sedeze pacienți atât de mici.
„Pacientul a fost inițial intubat și ventilat mecanic. Apoi a fost transportat cu o ambulanță, de la Spitalul de Copii, la Institutul „Octavian Fodor”, unde s-a făcut intervenția. A fost tot timpul pe sedare continuă”, a explicat dr. Daniel Nour
”Ca să îl putem opera pe acest copil, am avut nevoie de acordul Direcției pentru Protecția Copilului. Am obținut acordul, apoi, noi, ca echipă, ne-am asumat riscurile și am decis să facem intervenția. Având deja o altă intervenție chirurgicală, noi am dat acolo peste o cicatrice, care ne-ar fi putut pune probleme. Însă această intervenție endoscopică este foarte precisă. Totul a decurs bine, mai mult am avut noi emoții, întreaga echipă”, a mai precizat prof. Marcel Tanțău
Cazul copilului abandonat din Sălaj este unic, deocamdată, nu doar în România, ci în Europa de Est. Posibil să mai fie astfel de cazuri, în lume, însă acestea nu sunt tratate în literatura de specialitate.
„Deocamdată, copilul mănâncă lapte, însă în următoarele 6 luni are șanse să mănânce normal. Nu știm ce i-a cauzat copilului această boală. Nu există cauze evidente. Sunt și șanse de recidivă, însă din evoluția cazurilor de adulți care au trecut prin astfel de proceduri, boala nu a reapărut. Sperăm ca și în acest caz vindecarea să fie completă”, a spus prof. univ. dr. Marcel Tanțău