Selectați pagina

Epidemie de rujeolă în Europa. OMS recomandă vaccinarea

Epidemie de rujeolă în Europa. OMS recomandă vaccinarea

Epidemia de rujeolă se extinde în Europa, avertizează organizația Mondială a Sănătății. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia și România.

În primele luni ale acestui an, Italia a raportat peste 200 de cazuri, iar în România s-au înregistrat 3400 de cazuri și 17 morți, din ianuarie 2016 până în prezent.

Reprezentanții OMS spun că rujeola este extrem de contagioasă și nicio țară nu este înafara pericolului. Astfel pentru o bună protecție ar fi nevoie ca 95 la sută din populație să fie vaccinată împotriva bolii.

Cele mai multe cazuri au apărut în țările în care imunizarea s-a făcut insuficient: Franța, Germania, Italia, Polonia, România, Suedia sau Ucraina.

În plus, cifrele din luna februarie arată numărul persoanelor noi infectate cu acest virus crește vertiginos, arată OMS.

Există mai multe motive pentru care oamenii refuză vaccinarea. În timp ce unii se tem de reacțiile adverse la vaccin, alții susțin că e dificil să îl obțină.

Depre rujeolă:

1. Cei mai expuși sunt copiii nevaccinați care pot să facă rujeolă, iar complicațiile sunt multiple ducând chiar la deces.

2. Rujeola se răspândește prin contact direct și aer atunci când tusim sau strănutăm.

3.Virusul rămâne activ și contagios pe suprafețe în jur de două ore.

4. Primele semne de infecție sunt febra mare, simptomele fiind asemănătoare gripei.

5. După câteva zile, se instalează mâncărimile, în special pe față și gât și apoi se extind pe tot corpul

6.O persoană infectată, poate transmite virusul celorlalți cu patru zile înainte să-i apară mâncărimile pe corp și la patru zile după ce bubele au erupt.

Nu există tratament, dar două doze de vaccin pot să prevină infecția.

Despre autor