Selectați pagina

Etichete speciale pentru produsele congelate. Cum vor autoritățile să elimine riscul de îmbolnăvire cu Listeria

Etichete speciale pentru produsele congelate. Cum vor autoritățile să elimine riscul de îmbolnăvire cu Listeria

Etichetele produselor congelate vor conține, de anul viitor, recomandarea ca acestea să fie preparate termic, pentru a elimina riscul de îmbolnăvire al consumatorilor cu Listeria, în cazul în care alimentele ar fi contaminate. Decizia a fost luată în urma unor discuții purtate la Bruxelles.

„La teleconferinţa cu toate statele membre, organizată de Comisia Europeană, prin DG SANTE, au fost discutate aspecte legate de gestionarea situaţiei generate de prezenţa Listeria monocytogenes în porumbul congelat (produs de compania Greenyard din Ungaria) şi, posibil în alte produse de origine vegetală congelate produse de această firmă. „În urma discuţiilor, s-a propus ca pentru viitor să se menţioneze pe etichetele acestui tip de produse recomandarea ca acestea să fie preparate termic, înainte de a fi consumate (Listeria monocytogenes se distrugere prin tratare termică – fierbere)”, se arată într-un comunicat al Autorității Naționale Sanitar Veterniare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Cu acest prilej, au fost purtate discuţii tehnice şi a avut loc un schimb de opinii privind măsurile de gestionare a riscurilor întreprinse de către statele membre.

„S-a stabilit ca, în scurt timp, Comisia Europeană să transmită o informare pe acest subiect, care va cuprinde recomandări pentru fi difuzate către consumatorii din toate statele membre. De asemenea, s-a reiterat necesitatea ca autorităţile competente din statele membre să continue monitorizarea procedurilor de retragere a produselor companiei Greenyard din Ungaria”, se mai arată în comunicat.

În ultimele săprămâni mai multe produse congelate au fost retrase de la vânzare,d eoarece exista suspiciunea că ar fi contaminate cu bacteria Listeria.

ANSVSA anunță că  monitorizează în continuare procedurile de retragere şi rechemare ale firmelor distribuitoare şi a celor care comercializează produsele congelate, incluse pe lista de distribuţie comunicată.