Selectați pagina

Eurostat: Jumătate dintre adulții europeni sunt supraponderali. Care e situația în România

Eurostat: Jumătate dintre adulții europeni sunt supraponderali. Care e situația în România

Jumătate dintre adulții europeni sunt supraponderali, arată datele celui mai recent raport Eurostat, dat publicității de Comisia Europeană.

Potrivit raportului citat, doar 53% dintre adulții care trăiesc în Europa sunt considerați supraponderali. Dintre acesțtia, 36% sunt pre-obezi, iar 17%, obezi.

Datele mai arată că gradul de supraponderabilitate este mai ridicat în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 65 și 74 de ani – 66%. Cea mai mică pondere a fost înregistrată în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani. Doar 25% dintre aceste persoane fiind considerate supraponderale.

Țările cu cei mai mulți supraponderali

harta supraponderali
Harta țărilor cu număr mare de supraponderali/Sursa: ec.europa.eu

Cei mai mulți supraponderali sunt în Croația și Malta, 65% din populația adultă. La polul opus, cu cei mai puțini supraponderali, se situează Iltalia – 46%, Franța – 47% și Luxembourg – 48%.

În România, 59% dintre adulți sunt supraponderali, potrivit datelor Eurostat.

Nivelul de educație dictează obezitatea

Nivelul de educație este relevant în proporția persoanelor supraponderale. Astfel, în timp ce procentul adulților supraponderali din rândul celor cu un nivel scăzut de educație a fost de 59% în 2019, acesta a fost de 54 % pentru cei cu un nivel mediu de educație și de 44 % pentru adulții cu un nivel ridicat de educație.

Rata obezității scade, de asemenea, odată cu nivelul de educație, de la 20 % dintre adulții cu un nivel scăzut de educație și 17 % cu nivel mediu, până la 11 % la adulții cu un nivel ridicat de educație, potrivit Eurostat.

Datele folosite de Eurostat sunt cele colectate în 2019.

Sursa: AICI