Selectați pagina

Evaluarea Națională. Ce subiecte au primit elevii la Limba și literatura română

Evaluarea Națională. Ce subiecte au primit elevii la Limba și literatura română

Subiectele primite de elevii de clasa a VIII-a la proba scrisă de la Limba și literatura română de la Evaluarea Națională 2024 au avut două texte suport: primul din Constantin Chiriţă – „Cireșarii” și al doilea din Cella Delavrancea – „Portret”. Pe baza acestor texte, elevii au avut de rezolvat mai multe cerințe. La subiectul al II-lea, elevii au avut o compunere, de minimum 150 de cuvinte, în care să-l caracterizeze pe Tic, personajul din textul lui Constantin Chiriță, potrivit edupedu.ro.

Subiectele au fost sub formă de broșură cu 10 pagini, ultimele două fiind pagini goale, pentru rezolvarea cerințelor. Broșurile au fost împărțite după ora 9:00, iar proba durează până la ora 11:00, elevii cu cerințe speciale putând să lucreze până la ora 12:00.

Câți elevi au participat la examen, din județul Cluj

În județul Cluj, la această probă scrisă, din totalul celor 5.276 de elevi înscriși în sesiunea iunie-iulie 2024, au fost prezenți 5.119 candidați. Un număr de 157 absolvenți ai claselor a VIII-a nu s-au prezentat la această probă scrisă. În județul Cluj nu s-au înregistrat situații care să impună desfășurarea acestei probe cu subiecte de rezervă și nici situații de fraudă sau tentativă de fraudă.

Cum arată baremul de corectare

Subiectul și baremul de corectare pentru proba scrisă au fost publicate de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, pe site-ul subiecte.edu.ro, astăzi, 25 iunie 2024, la ora 15:00.

Examenul de Evaluare Națională continuă joi, 27 iunie 2024, cu proba scrisă la disciplina Matematică, urmată vineri, 28 iunie 2024, de proba la Limba și literatura maternă, pentru elevii care studiază în limba minorităților naționale.

Primele rezultate vor fi comunicate miercuri, 3 iulie 2024, până la ora 14:00 (în centrele de examen), cu respectarea Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal.

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 3 iulie 2024 (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 4 iulie 2024 (în intervalul orar 8:00-12:00) sau transmise prin mijloace electronice centrelor de examen. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/ reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi afișate marți, 9 iulie 2024.

Alte precizări importante pentru elevi, cu privire la redactarea lucrărilor scrise din cadrul examenului de Evaluare Națională, 2024, pot fi consultate pe site-ul I.Ș.J. Cluj, https://www.isjcj.ro/

Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean Cluj pun la dispoziția celor interesați liniile TELVERDE, pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul examenului de Evaluare Națională 2024_Ministerul Educației – 0800 801 100, I.Ș.J. Cluj – 0800 816 264.

Despre autor