Selectați pagina

Febra nu este o boală și este uneori necesară. Ce trebuie să facem când micuții au febră

Febra nu este o boală și este uneori necesară. Ce trebuie să facem când micuții au febră

Febra este un cuvânt și un simptom care îi sperie pe mulți părinți. Iar dacă temperatura copilului sare de 38 de grade Celsius, de cele mai multe ori părinții aplică antitermice sau fug cu micuții la doctor. Medicul pediatru Ana Ștefănescu a scris pentru ȘtiriMed un articol amplu despre febră, în care le explică părinților că acest simptom nu este bau-bau și le oferă câteva sfaturi despre cum să acționeze când apare febra.

Scopul articolului este să liniștească și să încurajeze părinții să abordeze febra cu curaj și, mai ales, răbdare – pentru că febra este necesară și utilă și, de multe ori, merită lăsată să își exercite acțiunea.

Febra nu este o boală.

Este un răspuns al organismului la un factor de stres – de cele mai multe ori, acesta este o infecție – fie virală, fie bacteriană.
Dar poate fi și o expunere prelungită la soare puternic, externuare și efort intens, deshidratare, erupție dentară, chiar și constipație! Firește, infecția este cea mai frecventă cauză.

Rolul febrei în această situație este benefic și complex, dar în primul rând:
• accelerează procesele de apărare (stimulează secreția unor citokine – interferon, activează funcția leucocitelor)
• crează un mediu inospitalier pentru agenții patogeni.
Cu toate că este foarte necesară, ea crează anxietate pentru părinți și disconfort pentru copil.

Să le luăm pe rând:
PENTRU PĂRINȚI
Generalități:
Temperatura normală a unui copil poate varia semnificativ în timpul unei zile – în funcție de nivelul de efort, de emoții, de mese sau somn etc.
Temperatura copilului se ia cu termometrul, nu cu mâna !Dacă totuși vreți să vă orientați, căutați temperatura copilului pe corp – pe toracele anterior sau posterior, nu pe frunte sau extremități.
– axilar – până la vârsta de 3 luni și după ce copilul începe să coopereze (2-3 ani)
– rectal sau oral (termometru digital) – între aceste vârste

Determinarea rectală impune scăderea a 0,5ºC pentru a obține valoarea interpretabilă.
Termometrele de ureche, frunte, tâmplă sau de tip suzetă nu sunt întotdeauna de încredere! (Cu excepția situației în care ați folosit unul din acestea în mod constant, cu rezultate credibile).
Valori:
– 37,5-38ºC = subfebrilitate
– 38-38,9ºC = febră joasă
– > 39,5ºC = febră înaltă
-valoarea maximă, care impune un drum la Urgențe = nu există!→ Starea copilului, NU nivelul febrei, determină necesitatea unui control medical (vezi Semne de alarmă).

Mituri despre febră:
-febra peste 40ºC poate afecta creierul
→ NU, doar peste 42,2ºC și de lungă durată (cum ar fi în cazul unei persoane închise într-un autovehicul plasat în soare – hipertermie de mediu). Infecțiile nu generează în mod normal febre atât de înalte, datorită termostatului cerebral (din hipotalamus).

-toate febrele trebuie tratate cu antitermice
→ NU, doar cele care produc disconfort, de obicei peste 39-39,5ºC – dacă copilul tolerează bine o febră de acest nivel, zburdă și se joacă, poate fi doar urmărit, în paralel cu măsurile de susținere de mai jos.

-netratată, febra va continua să crească
→ NU, nu cresc mai sus de 40,5 – 41ºC (datorită termostatului cerebral)

-dacă e tratată, temperatura ar trebui să scadă la normal
→ NU, poate scădea doar cu 1 – 1,5ºC, uneori nici atât (mai ales la debut)

-dacă febra nu răspunde la tratament SAU dacă febra este foarte înaltă, înseamnă că este gravă cauza
→ NU, febra este dată fie de virusuri fie de bacterii – cea mai simplă infecție poate determina febră înaltă, iar o meningită poate da doar subfebrilitate – febra înaltă nu este un indicator de gravitate!

-nivelul exact al febrei este cel mai important pentru stabilirea gravității infecției
→ NU, aspectul și starea generală a copilului SUNT importante (ex. copiii care la 39ºC zburdă…)

-oricine poate face convulsii febrile
→ NU, doar 4% dintre copii le fac. Acești copii vor face probabil prima convulsie la prima febră apărută brusc peste 38,5ºC -deci dacă copilul Dvs a făcut deja febre mari și nu a convulsionat, cel mai probabil că nu o va mai face niciodată.

Semnale de alarmă:
• aspectul și starea generală a copilului în mod clar alterată
• înrăutățire marcată și rapidă a stării generale
• redoare de ceafă – nu își poate pune bărbia în piept
• durere de cap marcată
• nu răspunde la stimulare sau este obnubilat
• dureri abdominale sau otice acute
• refuză să primească lichide, nu urinează destul
• vărsături puternice, în jet
• febră care durează peste 4-5 zile fără ameliorare, sau cu agravare
• sugari sub 1 lună cu febră
• sugari sub 3 luni cu febră înaltă
În aceste situații este necesar să solicitați ajutorul medicului!

PENTRU COPIL
Febra nu trebuie neapărat tratată!
Dar trebuie susținut organismul în timp ce o depășește în mod natural. Iată câteva reguli de reținut:
1. hidratare! Cel mai important ajutor pe care îl puteți da copilului este să vă asigurați că este bine hidratat. Poate că nu va dori să mănânce – ceea ce e acceptabil; este însă foarte important să bea!
• Cum? – cu înghițituri mici, nu mult deodată
• Ce? – apă, apă cu un pic de suc de lămâie, ceai de plante, amestec electrolitic, supe, lapte de mamă

– la temperatura camerei sau călduțe, NU reci
• Ce nu? – orice lichid efectiv rece, suc de portocale și lactate (indiferent de temperatură).
o lactatele pot crește și producția de mucus, nedorită în caz de tuse productivă sau secreții nazale abundente. Excepție – laptele de mamă.
o lichidele foarte dulci (suc de fructe din comerț etc) → aduc un aport prea mare de zahăr care poate încetini funcția sistemului imun. Ceaiurile se pot îndulci însă cu miere.

2. nu forțați copilul să mănânce – toate resursele lui sunt acum concentrate pe apărare, și nu vrea să piardă energie pentru procesul de digestie. De aceea, dacă îi este foame și dorește să mănânce, oferiți alimente ușoare, mai ales lichide (supe), legume la abur, pâine prăjită, puține fructe, nuci și alune.
De evitat alimentele reci și dulci (o înghețată oferită ca “premiu de consolare” nu are decât efectul invers…).

3. odihnă – repausul acasă este neprețuit! După cum știți, e bine să țineți copilul în casă când e febril, oferind activități “liniștite” pentru a-l ține ocupat – jocuri de cărți sau board-games, lectura unei cărți de povești, desenat etc.

Nu aș recomanda cu inima deschisă privitul la TV – produce mai multă stimulare decât calmare, deși îi distrage atenția complet.

Pregătiți “camera bolnavului” – aerisiți camera frecvent, acoperiți ferestrele cu o pânză deschisă la culoare, pentru ca lumina prea puternică să nu irite ochii copilului febril, puneți un umidificator sau folosiți un spray cu apă cu câteva picături de ulei esențial.

Pentru că mulți copiii suferă dacă nu ies afară mai mult timp, eu recomand ca atunci când febra a scăzut, să se facă plimbări scurte care să nu suprasolicite copilul.

4. dacă febra produce disconfort, încercați să o scădeți cu delicatețe:
Răcorire:
-comprese răcoroase pe frunte, glezne, încheietura mâinii, ceafă – cu apă sau cu infuzii de plante (vezi rețete) – de evitat dacă copilul Dvs are la febră extremitățile reci!
-băi de răcorire – la o temperatură cu 1-2ºC mai mică decât cea a copilului, pe care o tot răcoriți progresiv – (se pot pune și 5 picături de ulei esențial de levănțică sau rozmarin în apa de baie sau se pot face băi de plante – infuzie concentrată de traista-ciobanului, frunze și scoarță de salcie, vărsată în apa de baie)
– comprese la nivelul tălpilor – cu cartof ras, albuș de ou (îmbibat în șosete sau în șervețele de hârtie) – lăsate pe loc până se usucă
-asigurați-vă că mediul are o temperatură plăcută – în jur de 21,5 -22ºC.

Remedii pentru scăderea febrei – infuzii diaforetice (care promovează transpirația) – cele mai utile plante sunt florile de soc, mușețelul și teiul, alături de mentă, mentă piperită (izmă bună), roiniță și cătușnică.Rețetele le găsiți aici.
– produse naturale din comerț pentru scăderea febrei (de ex. Fitofebril)
Medicamente antipiretice: – deși medicina zilelor noastre recomandă suprimarea febrei, este MULT mai favorabil pentru întreg procesul de vindecare să SUSȚINEM, NU SĂ TRATĂM FEBRA.

Acesta este momentul în care trebuie să insist foarte mult pentru moderație și răbdare în inițierea tratamentului febrei cu medicamente (paracetamol, ibuprofen, metamizol – Algocalmin).

A suprima febra de la primul puseu nu face decât să pună stavilă încercărilor bine direcționate ale sistemului imun de a combate infecția. Fără febră – fie ea și de un grad mic – procesele anti-infecțioase sunt încetinite și ocolite.

Un studiu a dovedit că suprimarea febrei cu antipiretice la voluntari infectați viral a dus la scăderea producției de anticorpi și la prelungirea duratei bolii precum și a perioadei de eliminare a virusului (deci a contagiozității).(1)

Trebuie menționate, firește, și efectele adverse ale acestor produse, deja binecunoscute (2, 3) – afectare hepatică (paracetamol), iritație gastrică (ibuprofen), injurie renală acută (4) etc.

Acestea fiind zise, trebuie să rog fiecare părinte să cântărească foarte bine situația în care se află ei și copii lor – și să aleagă în bună cunoștință de cauză dacă să trateze SAU să susțină un organism febril în afara tratamentului.

5. suplimente:
-usturoi (de exemplu, Limonada de usturoi) – pentru efectele antimicrobiene
-vitamina C: 250-500 mg la fiecare 4 ore, în funcție de vârsta copilului și de gravitate. (O cantitate prea mare poate duce la diaree).

6. convalescență – de maximă importanță!
Se recomandă ținerea copilului câte o zi în plus pentru fiecare zi de febră avută – greu de făcut în zilele noastre.
Dar o revenire bruscă la programul și activitățile atât de diverse ale copiilor poate prelungi procesul de vindecare și perioada de susceptibilitate a sistemului imun de a “primi” o nouă infecție…

În rezumat:
Încercați să nu luptați cu febra, ci să susțineți organismul în timpul ei (cu excepțiile menționate), prin
• odihnă
• hidratare
• plante medicinale și alimentație
• timp pentru recuperare.

Dr. Ana-Cristina Ștefănescu, medic specialist pediatru

Pe doamna doctor Ana Ștefănescu o găsiți la Clinica Regina Maria din Cluj-Napoca