Festivalul Silvoiței 2023, un eveniment unde se promovează sănătatea prin simplitate
La o aruncătură de băț de Cluj-Napoca, în aceste zile se fac pregătiri intense pentru Festivalul Silvoiței 2023, un eveniment care promovează sănătatea prin simplitate. Mai exact, prin jocuri simple, dar creative, prin deconectarea de la stres și conectarea la natură și prin aprovizionarea cu alimente neprocesate, cumpărate direct de la producătorii locali.
Comuna clujeană Vultureni, Cluj, va găzdui în weekendul 23-24 septembrie a cincea ediție a Festivalul Silvoiței – un eveniment în aer liber care își propune să îi readucă pe orășeni mai aproape de natură și de farmecul vieții la țară. Organizatorii au pregătit deja joacă în aer liber pentru copii, bunătăți tradiționale românești și preparate vegane din legume organice, cicloturism și zeci de activități pentru toate vârstele.
Organizatorii spun că atât sâmbătă cât și duminică, între orele 10 și 18, vizitatorii festivalului vor avea parte de o diversitate de activități, dar și de bunătăți. Copiii sunt invitați să se joace cu animale domestice într-un petting zoo, să își dezvolte imaginația în atelierele creative de ceramică și pictură sau să participe la activități inedite pentru cei care au crescut la oraș, precum plimbări cu căruța,alergare pe baloți de fân sau vechiul joc „baba oarba” și multe altele. Există și activități pentru copii mai mari saua dolescenți. Ei sunt invitați să exploreze Aleea Senzorială și să concureze în activități sportive pentru toată familia.
Festivalul Silvoiței 2023, mâncare fără food truck-uri
Un festival reușit este unul unde există distracție, dar și mâncare bună. Iar de la Festivalul Silvoiței nu va lipsi silvoița preparată la fața locului, în văzul vizitatorilor, dar nici plăcintele ardelenești, gulașul și zacusca delicioasă.
„Festivalul Silvoiței este un eveniment rustic, diferit de clasicele „zilele comunei”, creat pentru orășeni de producătorii din comună. Nu veți găsi mici, bere, fum și nici gălăgie deranjantă. Dar veți găsi preparate locale, oameni din sat, multe activități pentru copii și familii, dar și pentru adulți. La Festivalul Silvoiței vii ca să te bucuri de timp de calitate în aer liber. Fără food truckuri, ne dorim să arătăm orășenilor autenticitatea satului. Ceaune pe foc de lemne, plăcinte pe plite, și bineînțeles – căldările cu silvoiță care fierb pe parcursul întregii zile. În toate satele găsim o tanti care face gogoși bune, o familie de oieri care aduce gulyaș de berbecuț și balmoș, o femeie care face plăcinte pe plită. Siropuri, zacuscă, preparate tradiționale, cu fructe și legume din grădinile oamenilor, pe toate le veți găsi la festival”, a declarat pentru ȘtiriMed, Anca Milchis, unul dintre organizatorii evenimentului
Festivalul silvoiței este gândit și să sprijine oamenii din mediul rural. Facilitându-le ântâlnirea cu cei care trăiesc în oraș, sătenii au astfel prilejul să dea mai departe din produsele obțiute cu multă muncă, de primăvara devreme, până toamna târziu.
„Vă vine să credeți că oamenii de la sat nu mai cultivă morcovi pentru că nu le rentează, că nu mai cresc găini? Este o realitate dureroasă pe care ne dorim să o schimbăm. Atunci când oamenii au ocazia să valorifice produsele din grădină și văd că cineva se bucură de ceea ce ei produc, își fac planurile din primăvară. În timp ne dorim să inspirăm cât mai multe comune să organizeze astfel de evenimente și să avem un impact la nivel legislativ astfel încât oamenii de la sat să poată valorifica ușor ceea ce produc și se simtă susținuți și încurajați să lucreze pământul și să crească animale”, mai afirmă Anca Milchiș.
Bilete la Festivalul Silvoiței 2023 pot fi achiziționate de AICI sau direct de la fața locului. Copiii cu vârsta de până la 7 ani au acces gratuit la toate activitățile din cadrul festivalului.
Program Festivalul Silvoiței 2023
Programul zilnic al evenimentului include: atelier de modelat lut, plimbări cu căruța, călărie, plimbări cu tractorașul, atelier de pictură, concursuri pe parcursul întregii zile (de sărit cu sacul, de alergat pe baloți, de cărat cu roaba), jocuri sportive în aer liber (fotbal, baschet, volei etc), panou de escaladă, demonstrații de gătit silvoiță live.
ȘtiriMed este partener media al Festivalul Silvoiței 2023!