Focare de hepatita A în județul Cluj. Cum prevenim boala mâinilor murdare
Hepatita A sau boala mâinilor murdare continuă să facă victime în România, chiar și în anul 2018. În județul Cluj sunt acum în derulare 2 focare de hepatita A, în două comunități de romi din zona orașului Huedin. 11 pacienți diagnosticați cu hepatita de tip A au ajuns în Spitalul de boli Infecțioase Cluj, în ultimele 2 luni.
„Sunt 2 focare de hepatita A, dar nu vorbim de o epidemie. Aceste cazuri au apărut în acea zonă din cauza condițiilor igienico-sanitare. Hepatita de tip A nu poate fi prevenită decât printr-o igienă corespunzătoare a corpului și a casei. În ultimele 2 luni am avut mai multe cazuri din acea zonă, mulți dintre bolnavi fiind copii. E ecplicabil, pentru că boala este contagioasă, iar în zona unde avem focarele trăiesc și locuiesc familii cu mai mulți copii.”, a declarat pentru ȘtiriMed, Dorina Duma, directorul adjunct al Direcției de Sănătate Publică Cluj
Specialiștii în sănătate publică spun că hepatita de tip A nu poate fi previzionată, iar recomandările pentru populație sunt: spălarea pe mâini cu apă și săpun, spălarea riguroasă a fructelor și legumelor, igienizarea locuinței, precum și locuirea în case și gospodării unde există canalizare și apă curentă.
„Există vaccin împotriva hepatitei A, însă nu putem vaccina populația în masă, mai ales atunci când nu e epidemie. Noi recomandăm vaccinarea doar în cazul persoanelor care au intrat în contact cu bolnavi diagnosticați cu hepatita A. Persoanele care au o imunitate scăzută, precum și copiii sau vârstnicii sunt mai expuși bolii, mai ales dacă intră în contact cu alți bolnavi”, a mai spus Dorina Duma, directorul adjunct al DSP Cluj
De la începutul anului și până acum, în județul Cluj s-au înregistrat 187 de cazuri de hepatită de tip A, dintre care 132 au fost în mediul rural. 120 de bolnavi, din totalul cazurilor, au fost copii cu vârste cuprinse între 1 și 15 ani.
Ce este hepatita de tip A
Hepatita A este o boală infecțioasă, transmisibilă, ce afectează ficatul și este determinată de infecția cu virusul hepatitic A. De obicei, este o boală ușoară ce durează câteva săptămâni, dar există și forme severe care durează câteva luni. Vindecarea este regulă și nu cronicizează. În general, sunt afectați copii, dar îmbolnăvirea nu este exclusă la adult. Apare mai ales în focare epidemice, în colectivități.
În România apar în fiecare an în jur de 2.500 de cazuri noi de hepatită A, în vreme ce media europeană este de 600 de cazuri. Numărul celor infectaţi ar putea fi însă mult mai mare, spun medicii, atâta timp cât în 80% din cazuri nu apare niciun fel de simptom de boală.
- Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, hepatita de tip A se poate manifesta sub formă ușoare, dar unii pacienți pot face forme agresive.
- Boala poate fi transmisă prin mâncare infestată sau prin contactul cu alți bolnavi.
- Boala este asociată zonelor cu apă impură, precum și zonelor unde igiena este precară – un exemplu ar fi nespălarea mâinilor
- Atunci când apar, epidemiile sunt agresive și pot cauza daune sociale și economice
Ce simptome are hepatita A
Boala poate fi asimptomatică sau su simptome ușoare, Atunci când apar, simptomele sunt: febră, astenie, scăderea poftei de mâncare, senzație de greață, vărsături, dureri abdominale, icter (colorarea în galben a tegumentelor și mucoaselor), urină închisă la culoare, scaune decolorate, dureri articulare.
Simptomele apar, de obicei, între 2 – 6 săptămâni după expunere și se dezvoltă pe o perioadă de câteva zile. Durata lor este, în general, de 2 luni, dar există și cazuri , rare, când se poate prelungi până la 6 luni.
Boala poate fi tratată, astfel că odată vindecat, pacientul nu rămâne cu leziuni hepatice. Totuși, în cazuri rare, la pacienți în vârstă care au și alte afecțiuni, poate surveni decesul.