Selectați pagina

A fost realizat primul transplant de cord din 2020. Pacientul care a primit o inimă nouă este un bărbat de 40 de ani

A fost realizat primul transplant de cord din 2020. Pacientul care a primit o inimă nouă este un bărbat de 40 de ani

Primul transplant de cord din 2020 a fost realizat, luni, de specialiștii Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş. Pacientul care a primit o inimă nouă și sănătoasă este un bărbat de 40 de ani, aflat în stare critică, potrivit unui mesaj postat pe pagina de Facebook a Agenției Naționale de Transplant (ANT).

Donatorul este un adolescent de 15 ani, din județul Galați,  declarat în moarte cerebrală la Spitalul de Urgență din Iași, după ce a suferit un anevrism cerebral rupt. Familia a fost de acord cu donarea de organe, astfel că inima a ajuns la Tg. Mureș, iar ficatul și rinichii au fost transplantați la București. Cinci pacienți aflați pe listele de transplant au primit o nouă șansă la viață, datorită tânărului de 15 ani.

 „Ca întotdeauna, gândurile noastre merg spre familia donatorului, care, practic, era un copil, şi îmi dau seama prin ce trec, poate o uşoară alinare este că inima copilului continuă să bată şi va bate mult timp sperăm noi, pentru că intervenţia a fost o reuşită şi ne bucurăm de acest succes.”, a declarat Prof.Dr. Horaţiu Suciu, coordonatorul echipei de transplant.

Prof. Dr. Horațiu Suciu a mai spus că speră ca acest prim transplant să fie o revigorare a sistemului de transplant din România, în special a celui cardiac.

Anul trecut, în țara noastră, au fost realizate 6 intervenții reușite de trasnplant de cord.